Den Haag • 22 juni 2023

ASN Bank en BOEi slaan de handen ineen voor het verduurzamen van twintig monumenten in beheer van BOEi. ASN Bank verstrekt een lening van 3 miljoen Euro aan BOEi waarmee de komende jaren in onder andere isolatie en zonnepanelen wordt geïnvesteerd.

Innovatie op het gebied van duurzaamheid past volgens BOEi en ASN Bank goed bij monumentenzorg en is ook de kracht van de relatief kleine sector. Monumenten zijn aaibaar en kunnen in het informeren en overtuigen van het publiek van nieuwe methoden van verwarmen, koelen en verlichten een sterke rol vertegenwoordigen.

Vandaag hebben beide partijen de overeenkomst getekend op een bijzondere locatie, het vorig jaar opgeleverde Zuider Gymnasium in Rotterdam. Het voormalige Poortgebouw van het Zuiderziekenhuis uit 1939 ging dankzij BOEi van een donkerrood G++ label naar energielabel A met Frisse Scholen Klasse A/B, mèt behoud van het monumentale karakter.

Verduurzamen monumenten is uitdagend

Arie Koornneef, directeur ASN Bank: “We zijn blij om met BOEi samen te werken aan de verduurzaming van monumentale gebouwen in Nederland. Onze missie is een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Het streven naar reductie van CO2-uitstoot door het verduurzamen van woningen en gebouwen speelt daarin een belangrijke rol. Monumentale gebouwen zijn belangrijk cultureel erfgoed maar de verduurzaming ervan vormt een bijzondere uitdaging. Wij vinden het mooi om aan hier via de samenwerking met BOEi aan bij te dragen.”

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Bij nieuwe restauratie- en herbestemmingsprojecten dichten wij duurzaamheid een prominente rol toe: denk aan maatregelen rondom energie, milieu, gezondheid en gebruikskwaliteit. Voor de ruim 200 gebouwen die al langer in ons beheer vallen, geldt die duurzaamheidsambitie ook. We zijn erg blij met deze kredietfaciliteit die de verduurzaming van de bestaande portefeuille in een stroomversnelling brengt.”

Over BOEi

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van cultureel erfgoed en gestart in 1995. Voor deze organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, Monumenten is alleen maar kopen en restaureren niet voldoende. Het gaat erom betekenisvolle plekken nieuwe betekenis te geven en de verhalen te behouden voor toekomstige Nederlanders. Als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM) brengt BOEi publiek en privaat samen. BOEi restaureert, ontwikkelt, adviseert en beheert, ook voor een breed scala aan andere bedrijven, overheden en eigenaars. Kijk op www.BOEi.nl voor meer informatie over de werkwijze, de projecten en de aandeelhouders van BOEi.

Delen op: