ASN Bank financiert zonnepark Flevokust in Lelystad

15 oktober 2019

ASN Bank verleende GCV Zonne-Energie Holding (onderdeel van energiebedrijf ENGIE) in 2018 de financiering voor drie zonneparken. Het zonnepark Flevokust bij de Maxima-centrale in Lelystad werd op 10 oktober 2019 officieel geopend. Vanaf die tijd levert dit zonnepark groene elektriciteit aan het netwerk. Met bijna 90.000 zonnepanelen is het zonnepark van 30 hectare het grootste van de provincie Flevoland. Het totale vermogen bedraagt 29,5 megawattpiek, voldoende voor de levering van duurzame energie aan ongeveer 9.000 huishoudens.

50% meer vermogen op hetzelfde oppervlak

Ondanks dat het geen landbouwgrond betreft, is goed gekeken naar een zo efficiƫnt mogelijk gebruik van de beschikbare grond. In plaats van de in eerste instantie geplande 20 MWp vermogen heeft het park hierdoor 50% meer vermogen gekregen zonder dat er meer oppervlakte wordt gebruikt. Dit is gelukt doordat er gekozen is voor een andere opstelling van de panelen. Door een lagere hoek (10 graden in plaats van 20-25 graden) zijn er 7 panelen in landscape boven elkaar gezet. Hierdoor kon GCV Zonne-Energie Holding ongeveer 90.000 panelen kwijt in plaats van de ruim 70.000 in de eerdere plannen. Ook de keuze voor een hogere kwaliteit van de panelen zorgt voor meer vermogen.

Duurzame ontwikkeling Flevokusthaven en Maximacentrale

Met het operationeel worden van het zonnepark is een volgende concrete stap gezet in de samenwerking tussen de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en ENGIE rondom de duurzame ontwikkeling op en rondom de Flevokusthaven en de Maxima-centrale. Het zonnepark van 30 hectare is onderdeel van het in totaal 160 hectare grote bedrijventerrein op de locatie van het voormalige visvijvergebied ten noorden van Lelystad. Voor het gebruik van de grond heeft ENGIE een contract gesloten met de gemeente Lelystad. Het contract voor het gebruik van de grond is voor een periode van 18 jaar.

Foto: ENGIE