AEX koerst richting 600 punten; hoe presteerden onze aandelenfondsen?

De index van de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven beweegt al geruime tijd richting de 600 punten. Een stijging van ruim 20% in één jaar lokt spaarders naar de beurs. Hoe hebben onze 3 aandelenfondsen dit jaar gepresteerd?


De AEX-index sloot 2018 af met een slotstand van 487,88 punten en staat inmiddels boven de 590 punten, een stijging van ruim 20%. Wereldwijd gaan aandelengrafieken in een opwaartse richting. Beleggers lijken daarmee te reageren op het uitblijven van een harde Brexit en de niet verder-escalerende handelsoorlog tussen de VS en China.

...en onze 3 aandelenfondsen?

En onze duurzame aandelenfondsen? Ook die gingen dit jaar omhoog. In de eerste 11 maanden steeg de koers van het ASN Small & Midcapfund met 30%*, die van het ASN Milieu & Waterfonds met 33%* en die van het ASN Duurzaam Aandelenfonds met 30%*. Het laatste fonds (ons oudste en grootste) belegt in zo’n 130 beursgenoteerde bedrijven die oog hebben voor mens, dier en natuur.

Zeven daarvan zitten ook in de AEX-index: ASML, KPN, Philips, Randstad, RELX (voorheen Reed Elsevier), Unilever en Wolters Kluwer. Conclusie: onze 3 aandelenfondsen lieten dit jaar een vergelijkbaar rendement of een iets hoger rendement zien dan de AEX.

* = gerealiseerd rendement tussen 31 december 2018 en 30 november 2019

Waarom duurzaam beleggen?

Steeds meer bedrijven zien de noodzaak van een transitie, van een traditionele economie naar een duurzame economie. Van kolen, gas en olie naar duurzame energie. Van dierlijk voedsel naar plantaardig voedsel. Van wegwerp- naar hervulbare verpakkingen. Van de traditionele bouw van huizen, bruggen en wegen naar circulaire bouw.

Deze transitie is een noodzaak, om verdere opwarming van de aarde te beperken. Maar het biedt ook kansen. Zo levert het nieuwe, hoogwaardige banen op.

Transitie naar duurzame economie

Volgens Bas-Jan Blom, directeur ASN Beleggingsfondsen, is het voor fondsbeleggers vanuit twee perspectieven interessant om voor een duurzaam beleggingsfonds te kiezen: ‘Uit oogpunt van rendement is het interessant omdat de bedrijven die wij selecteren de noodzaak van een duurzame aanpak zien en dus vanuit een diepe overtuiging met de toekomst bezig zijn. Dit soort bedrijven zijn beter voorbereid en presteren daarom in het algemeen beter dan niet-duurzame bedrijven. Verder is het interessant dat je als belegger in een duurzaam beleggingsfonds die transitie naar een duurzame economie mede mogelijk maakt.’

Te hoog om nu in te stappen?

Misschien denk je: leuk die hoge AEX-stand en dat hoge rendement, maar stap ik nu niet op het hoogste punt in? Het juiste moment om te starten met beleggen weet niemand. Elke belegger wil instappen als de koers laag is en uitstappen als de koers hoog is.

Maar niemand weet wanneer dit precies is. Denk daarom eens aan periodiek beleggen in plaats van een groot bedrag in een keer. Daarmee spreid je de inleg over de tijd.

Meer info

Ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen bij ASN Bank? Hier vind je meer informatie.

    De ASN Beleggingsfondsen zijn bij de AFM geregistreerde subfondsen van ASN Beleggingsfondsen N.V. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. is als Wft beheerder opgenomen in het register van de AFM. Voor de ASN Beleggingsfondsen zijn een prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) beschikbaar. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Lees de Eid voordat u besluit een beleggingsfonds te kopen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.