Studieschuld en hypotheek

Je hebt een leuk huis gezien maar je hebt wel een studieschuld. Kun je ondanks je studieschuld een hypotheek aanvragen? Ja dit kan zeker.

Hypotheek berekenen met studieschuld

Om een goed beeld te krijgen van jouw financiële situatie hebben we een aantal gegevens nodig. Zo kijken we naar je inkomen en je betalingsverplichtingen zoals leningen. We kijken naar de betalingsverplichtingen om te voorkomen dat je maandlasten te hoog worden en je zo in de problemen kunt komen. Een studieschuld is ook een betalingsverplichting. Voor de berekening van je maximale hypotheek kijken we naar de werkelijke maandlast van je studieschuld.

Een huis kopen met een studieschuld hoeft dus geen probleem te zijn. Heb je een studieschuld en wil je precies weten hoeveel je kunt lenen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Moet je je studieschuld opgeven bij je hypotheekaanvraag?

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR. Een geldverstrekker kan je studieschuld daarom meestal niet zien. Vertel je hypotheekadviseur daarom altijd dat je een studieschuld hebt. Dan wordt er bij je maandlasten rekening mee gehouden. Doe je dat niet? Dan kunnen je maandlasten te hoog worden voor je situatie en kun je in de problemen komen.

Extra aflossen op je studieschuld

Heb je een extra aflossing gedaan op je studielening en kan je dat aantonen? Dan gaan we uit van de verlaagde maandlast.

Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. NHG staat onder voorwaarden garant voor de terugbetaling van de hypotheek. En je betaalt meestal een lagere rente dan op een hypotheek zonder NHG.

Een voorwaarde is wel dat je eerlijk bent over je studieschuld. Lukt het niet meer om je hypotheek te betalen en blijkt dat je een studieschuld hebt die je niet hebt opgegeven? Dan staat NHG niet meer garant voor de terugbetaling.

Lees meer over de Nationale Hypotheekgarantie.

De hypotheekvormen van ASN Bank

Bij ASN Bank kan je kiezen uit 3 hypotheekvormen:

  • Een annuïteitenhypotheek
  • Een lineaire hypotheek
  • Een aflossingsvrije hypotheek

Lees meer over deze hypotheekvormen.

Een hypotheek zonder vast contract

Ook als je geen vast contract hebt kun je een hypotheek aanvragen met een studieschuld. We kijken dan bijvoorbeeld naar een intentie-, perspectiefverklaring of naar de Arbeidsmarktscan.

Lees meer over een hypotheek aanvragen zonder vast contract.

Ben je ondernemer? Dan kijken we naar je jaarcijfers.
Lees meer over een hypotheek voor zzp’ers en ondernemers.

Gratis oriënterend gesprek

Iedere situatie is uniek. Maak daarom een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur. De adviseur vertelt je graag meer over een huis kopen met een studieschuld.

Maak een afspraak

Meer lezen over hypotheken

We vertellen je graag meer over hypotheken. Zodat jij je goed kunt voorbereiden. Lees meer over:

,
waarmee kunnen we je helpen?