Hoe bepaal je je rentetarief?

Hoe hoog is de rente die je maandelijks over je ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen betaalt? Dat is onder meer afhankelijk van het antwoord op de volgende vragen:

Hoe hoog is de hypotheek in verhouding tot de waarde van je nieuwe woning?

De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning bepaalt de tariefgroep van je hypotheek. Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je woning, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger je rente kan zijn. Een hogere tariefgroep leidt meestal tot een hogere rente. En andersom: hoe lager deze verhouding, hoe lager ons risico is. Je betaalt dan meestal een lagere rente. Sluit je naast de ASN Hypotheek ook ASN Duurzaam Wonen af, dan telt dat bedrag ook mee in de hoogte van je hypotheek.

Meer over de tariefgroepen

Welke rentevastperiode kies je?

Tijdens de rentevastperiode betaal je de rente die je met ons afgesproken hebt. De rente verandert dan niet. Na afloop van deze periode wordt de rente opnieuw vastgesteld. Je kunt voor de ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen uit verschillende rentevastperiodes kiezen.

Overzicht rentetarieven

Wat is de hypotheekvorm?

Je kunt kiezen uit drie hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek is duurder dan de annuïteiten- en lineaire hypotheek. Je kunt ASN Duurzaam Wonen alleen als annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.

Meer over de hypotheekvormen

Is het een hypotheek met of zonder NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het houdt in dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen bij het afsluiten van een hypotheek onder voorwaarden garant staat voor de lening. Gebeurt er iets onverwachts en moet je je huis voor minder verkopen dan je nodig hebt om je hypotheek af te lossen? En voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan de garantie ervoor zorgen dat je je schuld niet zelf hoeft te betalen.

Voor een hypotheek met de veiligheid van NHG betaal je eenmalig 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Daar staat tegenover dat je voor een hypotheek met NHG vaak een lagere rente betaalt. Sluit je je hypotheek over van een andere geldverstrekker? Dan betaal je alleen 0,6% over het deel van de hypotheek dat je extra leent, als je huidige hypotheek ook een hypotheek met NHG is. Oversluiten naar NHG is alleen mogelijk als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Er is een maximale koopsom voor het afsluiten van een hypotheek met NHG. Voor 2024 is die maximale koopsom €435.000. Investeer je in energiebesparende voorzieningen, dan is de maximale kostengrens €461.100.

Meer over NHG

Wanneer krijg je rentekorting op je ASN Hypotheek?

Of je rentekorting krijgt of niet, hangt af van de situatie. Weten wat de voorwaarden zijn?

Lees meer over de rentekorting

    Gratis oriënterend gesprek

    Weet je niet wat in jouw geval de beste hypotheekvorm en rentevastperiode is? Dan kan een gesprek met een hypotheekadviseur inzicht geven.

    Maak een afspraak

    ,
    waarmee kunnen we je helpen?