Extra aflossen met eigen geld

Het is mogelijk om onbeperkt vergoedingsvrij af te lossen op de hypotheek met eigen geld.

Als je wilt weten of het verstandig is om af te lossen met eigen geld kun je overleggen met je (fiscaal) adviseur. Het is verstandig om een buffer achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. Het is ook goed om te weten dat het gevolgen kan hebben voor je renteaftrek.

Deze service kan door ASN Bank aangepast of gestopt worden als wij daar aanleiding voor zien. Als wij deze vergoedingsvrije regel in de toekomst aanpassen, maken wij dit 3 maanden van tevoren kenbaar maken via asnbank.nl  

Wat is eigen geld?

Bij eigen geld kun je denken aan bijvoorbeeld spaargeld, de opbrengst van de verkoop van de oude woning, een schenking of erfenis, een loterij, een (onbelaste) gouden handdruk, vakantiegeld, een dertiende maand of een uitkering van een verzekering. Het mag in ieder geval geen geleend geld zijn.  Het is daarom verstandig om dit eerst met je adviseur te bespreken.

Voor wie is de service extra aflossen met eigen geld geschikt?

Als je wilt aflossen met eigen geld en na aflossing voldoende eigen middelen overhoudt om financiële tegenvallers te kunnen opvangen, bijvoorbeeld op basis van de buffer berekenaar van NIBUD.

De service extra aflossen met eigen geld is niet geschikt

  • als je  wilt aflossen met behulp van geleend geld

  • als je  onvoldoende eigen middelen overhoudt om financiële tegenvallers te kunnen opvangen

  • als je de behoefte hebt om op korte termijn het afgeloste deel weer op te nemen

  • als je het volledig recht op hypotheekrente aftrek willen behouden

  • als je op korte termijn je woning gaat verkopen

Aandachtspunten
Als je onbeperkt vergoedingsvrij wilt aflossen is het goed om met de volgende punten rekening te houden:  

  1. De aflossing moet je doen met je eigen geld.

  2. De mogelijkheid om vergoedingsvrij af te lossen met je eigen geld kan in de toekomst door ASN Bank worden gestopt. Als dit gebeurt, zullen we dit natuurlijk op tijd – in ieder geval drie maanden van tevoren – op de website duidelijk kenbaar maken.

  3. Als je eenmaal extra hebt afgelost is het niet meer mogelijk om dit geld weer op te nemen.

  4. Je moet een bewijs van eigen geld mee sturen. We kunnen achteraf nog aanvullende stukken bij je opvragen. Mocht daaruit (en uit aan de aangeleverde stukken bij deze aanvraag) blijken dat de aflossing niet uit eigen middelen heeft plaatsgevonden, dan wordt alsnog een vergoeding voor het renteverlies in rekening gebracht.

  5. De aflossing gaat ten laste van de vergoedingsvrije ruimte voor dat kalenderjaar. Let op! Ben je van plan om hetzelfde kalenderjaar ook met geleend geld af te lossen doe dit dan eerst.

Voorbeeld:

Je hebt een hypotheek van € 300.000 euro en een vergoedingsvrije ruimte van 10 % (€ 30.000). Op 1 mei los je een bedrag van € 100.000 af met eigen geld. Op 1 juli wil je de restant hypotheek van € 200.000 oversluiten naar andere aanbieder. Door de aflossing van € 100.000 heb je de volledige vergoedingsvrije ruimte voor dat jaar gebruikt. Dat betekent dat bij de berekening van de (eventuele) vergoeding voor het renteverlies op het moment van oversluiten geen vergoedingsvrije ruimte van toepassing is.

Maak een afspraak voor advies over jouw situatie

Bespreek je wensen met een adviseur. Hij geeft je een deskundig advies dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Maak een afspraak

Lees meer over hypotheken

,
waarmee kunnen we je helpen?