5 meestgestelde vragen over beginnen met beleggen

Tijdens het webinar ‘Meer doen met je spaargeld’ zijn ruim 400 vragen gesteld die we de dagen na de uitzending beantwoord hebben. Dit waren de 5 meestgestelde vragen.
    1. Hoe flexibel ben ik met beleggen en wat zijn de kosten als ik (voortijdig) stop of wijzig?
    2. Wat is het risico als ik echt lange termijn beleg en moet ik mijn risico aanpassen als ik bijna bij de eindstreep ben?
    3. Wat betekent duurzaam beleggen bij ASN Bank, hoe weet ik dat ik niet in de verkeerde dingen beleg en wat is het verschil met andere banken?
    4. Welke belasting betaal ik over mijn beleggingen?
    5. Wat zijn de kosten als ik instap, tussentijds iets aanpas en als ik stop? En wat zijn de kosten als ik iedere maand wil beleggen?

      Vraag 1: Hoe flexibel ben ik met beleggen en wat zijn de kosten als ik (voortijdig) stop of wijzig?

      Als je bij ASN Bank belegt zit je nergens aan vast. Je kunt iedere beursdag je beleggingsfondsen aan- en verkopen. Plaats je voor 15:00 uur een verkooporder dan staat het geld de volgende beursdag op je rekening. Hier zijn geen aparte aan- en verkoopkosten aan verbonden.

      Je kunt dus altijd beschikken over je belegde geld. Was je van plan 15 jaar te beleggen, maar heb je het na 10 jaar nodig? Dat kan, hier zijn dus geen extra kosten aan verbonden. Wil je langer beleggen? Ook geen probleem, dat bepaal je zelf. Je bent flexibel en je kunt zelf bepalen hoe lang je belegt.

      Lees meer over de kosten van beleggen bij ASN Bank
      Lees meer over de voordelen van lange termijn beleggen
      Lees meer over de risico’s van beleggen

      Vraag 2: Wat is het risico als ik echt lange termijn beleg en moet ik mijn risico aanpassen als ik bijna bij de eindstreep ben?

      Beleggen zonder risico bestaat niet. Hoe langer je belegt hoe groter de kans die je maakt op een goed rendement. Krijg zelf inzicht in de risico’s van beleggen op onze vergelijk-het-zelf-pagina. Varieer met een korte periode en een langere periode en zie het verschil bij een laag en hoog risico. Het is verstandig vooral naar het slechte scenario te kijken, om zo de risico’s goed te kunnen ervaren.

      Sparen of beleggen, vergelijk het zelf

      Beleg je bijvoorbeeld voor je pensioen, en ben je bijna 67? Dan heb je op je 67e niet meteen al je geld nodig. Dus een deel van het geld heeft een langere horizon. Voor het deel dat je wel nodig hebt op 67e kun je overwegen, omdat de horizon korter is, om het risico te verlagen. Dat kan altijd en aan het verlagen van het risico zijn geen aparte aan- en verkoopkosten verbonden.

      Lees meer over de risico’s van beleggen
      Lees meer over de kosten van beleggen bij ASN Bank
      Lees meer over de voordelen van lange termijn beleggen

      Vraag 3: Wat betekent duurzaam beleggen bij ASN Bank, hoe weet ik dat ik niet in de verkeerde dingen beleg en wat is het verschil met andere banken?

      Alle beleggingen in de duurzame fondsen van ASN Bank voldoen aan ons eigen duurzaamheidsbeleid dat bekend staat als donkergroen en streng. Zo beleggen we niet in wapens of de olie-industrie.

      Een mogelijkheid om de verschillen te ervaren met andere duurzame beleggingsfondsen is door de top 10 beleggingen met elkaar te vergelijken. Die vind je in de factsheets (een pdf) van de beleggingsfondsen. Bij ASN maken we andere keuzes waardoor we vaak in andere bedrijven, overheden en projecten investeren.

      En het mooie is dat de rendementen van duurzame beleggingsfondsen volgens onderzoek van Morningstar de afgelopen 10 jaar meestal hoger zijn dan die van gewone beleggingsfondsen. Zie hiervoor het webinar “Overstappen naar duurzaam beleggen”.

      Lees meer over duurzaam beleggen bij ASN Bank

      Vraag 4: Welke belasting betaal ik over mijn beleggingen?

      Het maakt voor de belastingdienst niet uit of je belegt of spaart met je privé vermogen. Beide vormen worden op dezelfde manier meegenomen in je belastingaangifte. Net zoals bij sparen geeft ASN Bank de waarde van je beleggingen op 31 december door aan de belastingdienst en die vind je vanzelf terug in je aangifte.

      Lees meer over beleggen en de belastingdienst

      Vraag 5: Wat zijn de kosten als ik instap, tussentijds iets aanpas en als ik stop? En wat zijn de kosten als ik iedere maand wil beleggen?

      ASN Bank rekent geen aparte aan- en verkoopkosten. Die zijn verwerkt in de servicekosten van de bank. Het maakt dus niet uit hoe vaak je iets aan- of verkoopt. Hierdoor maken we het aantrekkelijk ook met kleine bedragen te beleggen. Als je maandelijks belegt zijn hier geen extra kosten aan verbonden. Dit kan al vanaf € 20.

      Lees meer over de kosten van beleggen bij ASN Bank
      Lees meer over periodiek beleggen