Hoe hoog is het duurzaam rendement dat we samen maken?

Naast een financieel rendement in euro’s heeft een belegging in een ASN Beleggingsfonds ook een duurzaam rendement. Dit getal drukt de duurzame impact uit die een ASN Beleggingsfonds maakt. Vraag van een klant: hoeveel is de duurzame impact van alle ASN-beleggers bij elkaar? Dat vertellen we hieronder.

Duurzaam rendement

  • In het tweede kwartaal was de CO2 uitstoot (in de atmosfeer) van de beleggingen in de ASN Beleggingsfondsen 117.486.974 kilogram minder dan de beleggingen in een gemiddeld beleggingsfonds.
  • Deze hoeveelheid CO2 is te vergelijken met de jaarlijkse uitstoot van ruim 60.000 personenauto’s op benzine die gemiddeld 9.600 km per jaar rijden. (Bronnen: CBS en Milieu Centraal)
  • Ten opzichte van het vorig kwartaal is dit een verbetering van 6,2%.
  • Deze stijging van 6,2% is onder meer te danken aan nieuwe fondsbeleggers die instapten en bestaande beleggers die ‘bijkochten’.
  • Groei is belangrijk omdat we samen meer impact kunnen maken. In het tweede kwartaal zijn er netto meer participaties gekocht waardoor de totale impact weer is vergroot.

Duurzame rendementmaker Electrolux

Het duurzame resultaat is onder meer te danken aan het Zweedse Electrolux, fabrikant van huishoudelijke apparatuur en witgoed en bekend van merken als AEG, Electrolux en Zanussi. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt in aandelen van dit Zweedse bedrijf.


Ben je benieuwd hoe de Zweden het op duurzaam gebied doen? In het duurzaamheidsverslag over 2021 staat dat Electrolux zijn CO2-uitstoot in 2021 (vergeleken met 2015) met maar liefst 78% verkleinde. Deze reductie is onder meer te danken aan de overstap naar duurzame energie door fabrieken van Electrolux. Verder gebruikte het bedrijf 25% meer gerecycled plastic in zijn stofzuigers, koelkasten en andere apparaten.

Hoe meten we het duurzaam rendement?

Voor het berekenen van het verschil in CO2-uitstoot vergelijken we met een ‘normaal’ (gemiddeld) beleggingsfonds. Deze methode hanteren we voor de aandelenfondsen en het ASN Duurzaam Obligatiefonds. Bij het ASN Duurzaam Aandelenfonds vergelijken we bijvoorbeeld met de bedrijven uit de MSCI All Country World Index. Bij het ASN Groenprojectenfonds hanteren we een andere methode.

Lees meer over de rekenmethode achter het duurzaam rendement

Inzicht in jouw duurzaam rendement

Op deze pagina zie je het rendement van alle ASN-beleggers. Wil je jouw individuele duurzaam rendementen weten? Ga naar je app of log in op asnbank.nl. Onder de grafiek met je financieel rendement vind je het duurzaam rendement (vanaf januari 2022).

Lees meer over beleggen

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je belegging kan meer, maar ook minder waard worden. Lees meer over:

Misvattingen van beleggen
Beleggen met kleine bedragen

Risico's van beleggen
Duurzaam beleggen bij ASN Bank

, waarmee kunnen we je helpen?