Hoe hoog is het duurzaam rendement dat we samen maken?

Naast een financieel rendement in euro’s heeft een belegging in een ASN Beleggingsfonds ook een duurzaam rendement. Dit getal drukt de duurzame impact uit die een ASN Beleggingsfonds maakt. In de onderstaande afbeelding zie je de ontwikkeling van het duurzaam rendement in het vierde kwartaal van 2022.
Duurzaam rendement derde kwartaal 2022

Duurzaam rendement

  • In het vierde kwartaal van 2022 was de CO2-uitstoot (in de atmosfeer) van de beleggingen in de ASN Beleggingsfondsen 128.929.665 kilo minder dan de beleggingen in een gemiddeld beleggingsfonds. Over heel 2022 was dit 475.250.268 kilo CO2.
  • Deze hoeveelheid CO2 over heel 2022 is te vergelijken met de jaarlijkse uitstoot van ruim 25.000 huishoudens. Bron: Milieu Centraal
  • Het duurzaam rendement steeg het hele jaar dankzij nieuwe fondsbeleggers die instapten en bestaande beleggers die ‘bijkochten’.
  • Het ASN Duurzaam Aandelenfonds en het ASN Groenprojectenfonds dragen het meeste bij aan het duurzaam rendement, omdat hier relatief veel in wordt belegd door beleggers bij ASN Bank.

Duurzame rendementmaker First Solar

Het duurzame resultaat is onder meer te danken aan het Amerikaanse First Solar. De productie van hun flinterdunne zonnepanelen gaan met minder CO2-uitstoot gepaard dan die van concurrenten.
De productie van hun flinterdunne zonnepanelen gaat met minder CO2-uitstoot gepaard


In het duurzaamheidsverslag lazen we dat First Solar 2,5 keer minder CO2 uitstoot dan andere zonnepanelenfabrikanten. Ook op het gebied van recycling doen de Amerikanen het goed: 90% van de materialen uit de panelen wordt hergebruikt. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt in aandelen van dit Amerikaanse bedrijf.

Hoe meten we het duurzaam rendement?

Voor het berekenen van het verschil in CO2-uitstoot vergelijken we met een ‘normaal’ (gemiddeld) beleggingsfonds. Deze methode hanteren we voor de aandelenfondsen en het ASN Duurzaam Obligatiefonds. Bij het ASN Duurzaam Aandelenfonds vergelijken we bijvoorbeeld met de bedrijven uit de MSCI All Country World Index. Bij het ASN Groenprojectenfonds hanteren we een andere methode.

Lees meer over de rekenmethode achter het duurzaam rendement

Inzicht in jouw duurzaam rendement

Op deze pagina zie je het rendement van alle ASN-beleggers. Wil je jouw individuele duurzaam rendementen weten? Ga naar je app of log in op asnbank.nl. Onder de grafiek met je financieel rendement vind je het duurzaam rendement (vanaf januari 2022).

Duurzaam Rendement 3e kwartaal 2022

Duurzaam Rendement 2e kwartaal 2022

Duurzaam Rendement 1e kwartaal 2022

Lees meer over beleggen

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je belegging kan meer, maar ook minder waard worden. Lees meer over:

Misvattingen van beleggen
Beleggen met kleine bedragen

Risico's van beleggen
Duurzaam beleggen bij ASN Bank

,
waarmee kunnen we je helpen?