Je huis energiezuiniger maken, hoe financier je dat?

1862x bekeken
Je huis verduurzamen of duurzaam verbouwen? Energiebesparende maatregelen kun je betalen met je spaargeld of financieren met een lening. Je kunt ook een ASN Hypotheek afsluiten, samen met ASN Duurzaam Wonen. Dan financier je de verduurzaming tegen een lage rente.

Energiebesparende maatregelen? Zo financier je ze

Duurzaam wonen is goed voor je energierekening. Maar je moet er natuurlijk wel eerst geld in steken. Want er hangt een prijskaartje aan energiebesparende maatregelen voor je huis, zoals isolatie en zonnepanelen. Je kunt ze op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie.

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Zorg er dan wel voor dat je een buffer overhoudt voor onverwachte tegenslagen. Met de bufferberekenaar op Nibud.nl reken je snel uit of je spaarbuffer groot genoeg is.

ASN Hypotheek en ASN Duurzaam Wonen

Koop of heb je een huis dat je binnen twee jaar energiezuiniger wilt maken? Dan kunnen de ASN Hypotheek met ASN Duurzaam Wonen geschikt voor je zijn. Je krijgt er meteen een voordeel bij: als je geld leent om energiebesparende maatregelen te financieren, betaal je hiervoor een lage rente. En je kunt ook nog eens rentekorting krijgen op je ASN Hypotheek.

Heb je al een ASN Hypotheek en wil je je huis energiezuiniger maken? Dan kun je ASN Duurzaam Wonen afsluiten om dat te doen. Je betaalt hiervoor een lage rente en kunt rentekorting krijgen op je ASN Hypotheek.

Lees de voorwaarden

Energiebespaarlening

Via de Energiebespaarlening kun je als woningeigenaar tegen een aantrekkelijke rente tot € 25.000 lenen voor energiebesparende maatregelen. Wil je je huis renoveren tot een nul op de meter-woning, dan kun je zelfs maximaal € 50.000 lenen. De Energiebespaarlening geldt voor 17 vastgestelde energiebesparende maatregelen in je huis, zoals isolatie, dubbel glas en een HR-ketel.

Onder andere ASN Bank en de overheid maken deze lening mogelijk. In sommige gevallen is de rente van deze lening aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Of dat voor jou geldt, vraag je na bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een Energiebespaarlening op energiebespaarlening.nl.

Duurzaamheidslening

Veel gemeentes bieden een duurzaamheidslening om energiebesparende maatregelen voor je huis te financieren. Je leent dan geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. Mogelijk is de rente van deze lening aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Benieuwd of jouw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan op de website van SVn.

Terugverdientijd en besparing

Als je een lening afsluit voor energiebesparende maatregelen, is het goed om te weten dat er tijd nodig is om de investering en de eventuele kosten van de lening, terug te verdienen. Het is verstandig om hier een realistische berekening van te maken. Informatie over de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen kan je vinden op de site van slimwoner.nl. De besparingen van de energiebesparende maatregelen kunnen tegen vallen. Het is goed om hier rekening mee te houden. Want de kosten voor de lening moeten in ieder geval worden betaald, ook wanneer de hoogte van de energiebesparing lager uitvalt dan verwacht.

Test hoe je je huis energiezuiniger maakt

Doe de Woningtest op slimwoner.nl. Dan ontdek je in vijf minuten hoe je je huis energiezuiniger kunt maken. En wat je daarmee kunt besparen.

Naar slimwoner.nl

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant