Uitleg over spaarrente bij ASN Bank

Momenteel krijgen wij veel vragen over de spaarrentes die we vergoeden. Wij leggen je hieronder uit wat van invloed is op de ontwikkeling van de spaarrente.

      Hoe bepalen we de spaarrente?

      Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de spaarrente.

      Achtergrondinformatie over spaarrente (oktober 2023)

      Het ECB-beleid vóór de huidige hoge inflatie

      De ECB heeft als doel om de inflatie in Europa rond de 2% te houden. Onze economie werkt het beste als de prijzen stabiel zijn. Tijdens de coronacrisis lag de inflatie onder de 2%. Het beleid was er toen op gericht om de economie een impuls te geven en de inflatie te laten stijgen; een beleid erop gericht om bedrijven en consumenten minder te laten sparen en meer uit te laten geven en te laten investeren.  Dat deed de ECB door:

      1. Veel extra geld in de economie te brengen door obligaties op te kopen en heel goedkoop geld te lenen aan banken. Hierdoor was het voor bedrijven en consumenten extra goedkoop om geld te lenen voor investeringen en aankopen.
      2. Net als alle andere banken is ASN Bank verplicht om spaargeld dat we niet uitzetten, te bewaren bij de ECB. Tot voor kort rekende de ECB een negatief rentepercentage van -0,50%. Banken moesten dus betalen voor het bewaren van al het spaargeld. Vanwege die lagere renteopbrengsten verlaagden banken de spaarrente voor jou als consument, sterker nog je moest zelfs betalen voor je spaargeld als dat boven een bepaald bedrag kwam. Dat moest ervoor zorgen dat consumenten het geld eerder uitgaven.

        Het ECB-beleid tijdens de huidige hoge inflatie

        Hoe anders is de situatie nu. Vanwege o.a. de stijging in de energieprijzen door enerzijds hogere vraag in de wereld en anderzijds de oorlog in Oekraïne is de inflatie hoog. Het doel van de ECB blijft om de inflatie in de eurozone op 2% te krijgen en te houden. Dus verwacht je omgekeerd beleid. En dat gebeurt ook. De ECB verhoogde nu al een aantal keren de rente: de snelste stijging ooit sinds we de euro hebben.
        Toch is er nog steeds erg veel geld in de economie door het eerdere beleid. De ECB is wel gestopt met het opkopen van obligaties en het verstrekken van goedkope leningen aan banken, maar dit geld verdwijnt pas uit de economie wanneer de obligaties en leningen aflopen en dat heeft tijd nodig.

        Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het staat ASN Bank vrij om op ieder moment de variabele spaarrente te verhogen of verlagen.

        , waarmee kunnen we je helpen?