Hulp aan kansarme kinderen

Wereldwijd groeien miljoenen kinderen op in moeilijke omstandigheden. In Afrika bijvoorbeeld leven veel kinderen op straat of in arme gezinnen. Die zijn vaak gevlucht uit conflictgebieden. Ze gaan niet naar school, worden uitgebuit en lopen ernstige gezondheidsrisico’s. En ze maken al helemaal geen kans op een gezonde ontwikkeling en een zorgeloze jeugd. In Nederland leven ruim 300.000 kinderen (tot 21 jaar) in armoede. Ze hebben niet genoeg geld voor bijvoorbeeld een fiets om naar school te gaan of voor het lidmaatschap van een sportclub.

Zo maakt geld gelukkig

Om deze kinderen te helpen hebben wij projecten van War Child en Nationaal Fonds Kinderhulp gekoppeld aan ASN Jeugdsparen. We doneren een percentage van 0,1 % over het gemiddelde spaartegoed in een kalenderjaar op alle rekeningen ASN Jeugdsparen samen. Dit bedrag is minimaal € 100.000 en maximaal € 150.000 per partner. Over 2019 was dit samen in totaal de maximale € 300.000. Wij doen deze donatie namens ASN Jeugdspaarders, zonder dat het hun iets extra's kost.

Wat gebeurt er met deze donatie? Kinderhulp helpt kinderen in Nederland die vanwege armoede aan de zijlijn van de samenleving staan. En War Child helpt oorlogskinderen in Congo en Oeganda.

Projecten in het buitenland

Hulp aan oorlogskinderen in Congo en Oeganda

De Democratische Republiek Congo wordt al vele jaren geteisterd door oorlog. De situatie blijft instabiel. De fragiele wapenstilstand wordt bedreigd en het land kampt met grote armoede en honger én met een enorme instroom van vluchtelingen uit Burundi. In de relatief veilige provincie Zuid-Kivu helpt War Child deze vluchtelingen. Door steeds weer oplaaiende conflicten in grote delen van Congo, blijft de humanitaire situatie in het land echter gespannen. Veel vluchtelingen uit dergelijke conflictgebieden gaan daarom ook naar Oeganda, op zoek naar veiligheid.

War Child geeft met steun van ASN Bank in zowel Congo als in Oeganda onderwijs aan gevluchte kinderen. Dat is hard nodig, want deze kinderen hebben in beide landen geen toegang tot onderwijs. Ook biedt War Child de kinderen bescherming en psychosociale hulp, zodat zij ondanks het oorlogsgeweld kunnen bouwen aan hun toekomst.

Projecten in Nederland

Nationaal Fonds Kinderhulp maakt geluk mogelijk voor kinderen in armoede

Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. Helaas groeien ruim 300.000 kinderen (tot 21 jaar) in ons land op in armoede. Ze kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes en hebben volwassen zorgen. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen mogelijk te maken, zoals sport, een dagje uit, opleiding of een cadeautje van Sinterklaas.

De steun van ASN Bank aan Kinderhulp gaat naar twee aandachtsgebieden: kamerinrichting en opleiding.

Een fijne kamer hoeft geen droom te zijn

Een fijne eigen kamer is erg belangrijk om een kind zich echt thuis te laten voelen. Het lijkt vanzelfsprekend: een bed, vloerbedekking, gordijnen en leuke spulletjes die de kamer kleur geven. Maar soms is daar thuis geen geld voor. Dan springt Kinderhulp bij. Ook voor tieners die starten met een kamertrainingstraject.

Ook in Nederland kan een opleiding kostbaar zijn

Een opleiding is essentieel voor de toekomst van ieder kind. Voor ouders die in armoede leven, zijn de kosten van een opleiding vaak te hoog. Vooral voor vakopleidingen moeten soms veel extra materialen worden aangeschaft. Dan vergoedt Kinderhulp schoolgeld, gereedschappen, schoolkleding en andere benodigdheden. Dat doet Kinderhulp ook voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. En voor jongeren die niet of slechts beperkt in aanmerking komen voor studiefinanciering.

Meer lezen over hulp aan kansarme kinderen in Nederland?

Wil je meer weten over de samenwerking van ASN Bank met War Child of Nationaal Fonds Kinderhulp? Lees hier de interviews met de bestuurders van ASN Bank en de bestuurders van haar partnerorganisaties:

Nationaal Fonds Kinderhulp, over armoede onder kinderen in Nederland
War Child, over psychosociale hulp aan kinderen uit oorlogsgebieden

, waarmee kunnen we je helpen?