Hulp aan kansarme kinderen

Wereldwijd groeien miljoenen kinderen op in moeilijke omstandigheden. In Afrika bijvoorbeeld leven veel kinderen op straat of in arme gezinnen. Vaak doen ze ongezond, gevaarlijk werk. Ze gaan niet naar school, worden uitgebuit en lopen ernstige gezondheidsrisico’s. En ze maken al helemaal geen kans op een gezonde ontwikkeling en een zorgeloze jeugd. In Nederland leven bijna 400.000 kinderen in armoede. Ze hebben niet genoeg geld voor bijvoorbeeld een fiets om naar school te gaan of voor het lidmaatschap van een sportclub.

Zo maakt geld gelukkig

Om deze kinderen te helpen hebben wij projecten van Cordaid en Nationaal Fonds Kinderhulp gekoppeld aan ASN Jeugdsparen. We doneren een percentage van 0,1 % over het gemiddelde spaartegoed in een kalenderjaar op alle rekeningen ASN Jeugdsparen samen. Dit bedrag is minimaal € 100.000 en maximaal € 150.000 per partner. Over 2018 is dit samen de maximale € 300.000 in totaal. Wij doen deze donatie namens ASN Jeugdspaarders, zonder dat het hun iets extra's kost.

Wat gebeurt er met deze donatie? Kinderhulp helpt kinderen in Nederland die vanwege armoede aan de zijlijn van de samenleving staan. En Cordaid zet onderwijsprojecten op in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Projecten in het buitenland

Goed onderwijs voor kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR)

'De kinderen van nu zijn de bestuurders van de toekomst. Goed opgeleide kinderen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een stabiele, vreedzame samenleving. Daarvoor moeten we ons samen blijven inzetten!'
Kees Zevenbergen, CEO van Cordaid

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) valt er nog heel veel te verbeteren aan het onderwijs. CAR, een van de armste landen ter wereld, wordt geteisterd door burgeroorlogen. Voor kinderen en leraren is het vaak te gevaarlijk om naar school te gaan. Internationale vredesgroepen zijn nu bezig de orde te herstellen. Hoewel de overheid zich inzet om het land te herstellen, is er veel te weinig geld voor onderwijs. Kinderen volgen lessen in vervallen schooltjes met te weinig sanitaire voorzieningen.

Cordaid zet zich ervoor in dat in het noordwesten van CAR meer kinderen naar school gaan én hun school afmaken. Dat doet Cordaid onder meer door goed onderwijs te bieden, met speciale aandacht voor de allerarmste kinderen en vluchtelingenkinderen. Cordaid werkt hierbij samen met het ministerie van onderwijs, de lokale onderwijsinspectie, leraren en ouders.

Projecten in Nederland

Nationaal Fonds Kinderhulp maakt geluk mogelijk voor kinderen in armoede

Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. Helaas groeit een op de negen kinderen in ons land op in armoede. Dat zijn er bijna 400.000! Ze kunnen niet meedoen met leeftijdsgenootjes en hebben volwassen zorgen. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen mogelijk te maken, zoals sport, een dagje uit, opleiding of een cadeautje van Sinterklaas.

De steun van ASN Bank aan Kinderhulp gaat naar twee aandachtsgebieden: kamerinrichting en opleiding.

Een fijne kamer hoeft geen droom te zijn

Een fijne eigen kamer is erg belangrijk om een kind zich echt thuis te laten voelen. Het lijkt vanzelfsprekend: een bed, vloerbedekking, gordijnen en leuke spulletjes die de kamer kleur geven. Maar soms is daar thuis geen geld voor. Dan springt Kinderhulp bij. Ook voor tieners die starten met een kamertrainingstraject.

Ook in Nederland kan een opleiding kostbaar zijn

Een opleiding is essentieel voor de toekomst van ieder kind. Voor ouders die in armoede leven, zijn de kosten van een opleiding vaak te hoog. Vooral voor vakopleidingen moeten soms veel extra materialen worden aangeschaft. Dan vergoedt Kinderhulp schoolgeld, gereedschappen, schoolkleding en andere benodigdheden. Dat doet Kinderhulp ook voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. En voor jongeren die niet of slechts beperkt in aanmerking komen voor studiefinanciering.

Afgelopen jaar hielp Kinderhulp honderden kinderen onder wie de heel talentvolle Veronique (14). Zij kan dankzij de steun de dansvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium volgen. Ze jaagt haar droom na om professioneel danseres te worden.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

, waarmee kunnen we je helpen?