Zo maken onze spaarders impact: 25 miljoen euro voor beschermen ecosystemen

Het eco.business Fund heeft een nieuwe lening van 25 miljoen ontvangen om de biodiversiteit te beschermen. Dit impactfonds verstrekt leningen aan kleine ondernemers in Latijns-Amerika, de sub-Sahara en het Caribisch gebied die zich inzetten voor behoud en herstel van lokale ecosystemen. De lening financieren we uit het spaargeld van onze spaarders.

De samenwerking tussen het in 2014 opgerichte eco.business Fund en ASN Bank ging van start in 2017. Sindsdien investeerde ASN Bank 74 miljoen euro aan spaargeld in het impactfonds. Ook het ASN Biodiversiteitsfonds belegt via aandelen rechtstreeks in het eco.business Fund. Dankzij deze investeringen zijn steeds meer ondernemers in de landbouw, visserij, bosbouw en ecotoerisme de afgelopen jaren duurzamer gaan werken.

Van afbraak naar herstel

“Deze financiering is een voorbeeld van de manier waarop wij met het spaargeld van onze klanten bijdragen aan herstel van de biodiversiteit” licht Ronald Zeeman (accountmanager duurzame financieringen) van ASN Bank toe. “Het geld wordt verstrekt aan projecten die bijdragen aan bescherming van de natuur, bijvoorbeeld door duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en CO2-uitstoot tegen te gaan. Als financier hebben we hierbij een duidelijk doel voor ogen: in 2030 willen we met onze investeringen en beleggingen een netto positief effect op de biodiversiteit hebben. Die impact-gedreven aanpak kenmerkt ook de cultuur van het eco.business Fund.”

Leningen aan koffieboeren en bananentelers

Via lokale banken en microkredietinstellingen verstrekt het eco.business Fund kleine leningen aan ondernemers in de landbouw, visserij, bosbouw en ecotoerisme, waaronder koffieboeren, vissers en bananentelers. Het fonds is vooral actief in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ondernemers kunnen aanspraak maken op een lening van het fonds als ze een erkend duurzaamheids-keurmerk hebben én hun activiteiten bijdragen aan natuurbehoud. Dit houdt het fonds bij op een zogenaamde Green List. Daarnaast krijgen ondernemers voorlichting over hoe ze hun bedrijfsvoering nog duurzamer kunnen maken.



Zeeman: “Deze lokale ondernemers kunnen veel doen om de natuur verder te helpen. De bananenteler kan telen zonder gebruik van kunstmest. De koffieboer kan lokale bomen op zijn plantage planten, zodat er minder water nodig is voor de teelt. De impact van dit soort activiteiten op lange termijn is groot. Het fonds en haar partners zijn er zo in geslaagd om het gebruik van pesticiden sinds eind 2020 met 37.000 liter terug te dringen.”

Biodiversiteit onder druk

De biodiversiteit staat wereldwijd onder zware druk. En dat terwijl veel economische sectoren en ons welzijn afhankelijk zijn van de variatie aan planten, dieren en insecten in de wereld. Met spaargeld van klanten en met de ASN-beleggingsfondsen spannen we ons in om het biodiversiteitsverlies te verminderen.

Meer lezen over dit onderwerp

Delen op: