Nieuw: de directe overboeking

25 maart 2019

De komende maanden introduceren we de directe overboeking, ook wel instant payment genoemd. Eerst via de app ASN Mobiel Bankieren. Later volgt ook ASN Online Bankieren.

Wat is een directe overboeking?

Een ‘directe overboeking’ is een overboeking die direct wordt bijgeschreven op de rekening van degene aan wie het geld wordt overgemaakt. De ontvanger heeft het geld binnen enkele seconden op zijn of haar rekening. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, dus ook ’s nachts en op zon- en feestdagen.

Directe overboekingen zijn mogelijk tussen alle banken die er gebruik van maken. In Nederland zijn dat:

  • ABN Amro
  • ASN Bank
  • ING
  • KNAB
  • Rabobank
  • RegioBank
  • SNS

Kan ik direct overboeken als een bank niet meedoet?

Als de bank van de betaler óf de bank van de ontvanger niet meedoet, is een directe overboeking niet mogelijk. In dat geval wordt de betaling tussen banken in Nederland – net als nu – nog dezelfde dag of uiterlijk de volgende werkdag verwerkt.

Directe overboeking via de app ASN Mobiel Bankieren

Directe overboekingen worden binnenkort mogelijk voor alle particuliere betaal- en spaarrekeningen van ASN Bank. Heb je zo’n rekening en wordt er via een directe overboeking geld naar overgemaakt, dan ontvang je dat direct. Omgekeerd geldt: als je via de app ASN Mobiel Bankieren een overboeking verstuurt, heeft de ontvanger het geld direct op de rekening.

Boek je geld over via ASN Online Bankieren, dan duurt dat voorlopig nog iets langer. De directe overboeking komt daar over enige tijd beschikbaar. Op korte termijn is het ook nog niet mogelijk om met zakelijke rekeningen directe overboekingen te doen. Wel worden directe overboekingen van een consument naar een zakelijke rekening binnen enkele seconden bijgeschreven op die rekening.

Omzetten ASN-rekening met directe overboeking gaat vanzelf

In de maanden april, mei, juni en juli zetten wij alle particuliere ASN-rekeningen om. Je hoeft daar niets voor te doen. Is je rekening omgezet? Dan worden al je overboekingen van die rekening voortaan direct uitgevoerd. Maak je gebruik van de app ASN Mobiel Bankieren? Dan zie je bij je overboeking dat jouw rekening er klaar voor is aan de melding ‘Direct bij de ontvanger’.

Niet alle rekeningen worden tegelijk omgezet. Het kan dus gebeuren dat je ene rekening al is omgezet, maar de andere nog niet. Uiterlijk eind juli zijn al je rekeningen omgezet.

Bieden alle Europese banken directe overboeking aan?

Deelname aan Instant Payments is vrijwillig; niet alle banken bieden het aan. In Nederland doen voorlopig de hierboven genoemde zeven banken mee. Naar verwachting volgen op termijn meer banken en organisaties die betaaldiensten bieden. Ook banken in andere Europese landen gaan directe overboekingen aanbieden of doen dit al.

Delen op: