Meet de waterkwaliteit bij jou in de buurt

9 juni 2020

Help je mee met het nationale wateronderzoek ‘Vang de Watermonsters’ van ASN Bank en Natuur & Milieu? Op www.vangdewatermonsters.nl kun je de gratis meetkit aanvragen. Daarmee onderzoek je de kwaliteit van het slootje, beekje of watertje bij jou in de buurt. Dat is belangrijk, want schoon water is goed voor mens en natuur.

Roel Nozeman, biodiversiteitsexpert bij ASN Bank: ‘Schoon water is water met zuurstof. En zonder dierlijke mest, bestrijdingsmiddelen, rioolafval en medicijnresten. Je denkt misschien vooral aan ons drinkwater. Maar we gebruiken water ook om gewassen te besproeien en als zwemwater.”

Schoon water is goed voor de natuur

In schoon water groeien waterplanten en zwemmen vissen. Er leven watervogels, kikkers, salamanders, schelpen, slakken, wormen en grotere waterdieren, zoals bevers. En insecten. Roel: ‘Vliegende insecten zoals bijen zijn deels afhankelijk van een goede waterkwaliteit. Zij zijn onmisbaar omdat ze ons voedsel bestuiven en belangrijk zijn voor het ecosysteem.’ Kortom, schoon water is goed voor de natuur. En de natuur is goed voor ons, want zij zuivert ons drinkwater. Als het water in Nederland verder vervuilt, wordt het bovendien te duur om drinkwater te zuiveren.

Burgeronderzoekers gezocht

Om het water schoner te kunnen maken, moeten we eerst weten waar het vervuild is. En waarmee. Help je mee de waterkwaliteit in kaart te brengen? Ga naar www.vangdewatermonsters.nl en bestel de meetkit. Je meet drie dingen: de helderheid van het water, het nitraatgehalte in het water en de aanwezigheid van planten en dieren. Ook maak je foto’s met je smartphone van de begroeiing rondom het water. Die kun je direct uploaden naar de website. Daar vul je ook de resultaten in. Over de helderheid en de waterplanten en -dieren krijg je direct online terugkoppeling

Het verhaal van Gup

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen: voorbereiding thuis en de meting aan de waterkant. De website geeft je alle benodigde informatie en instructies. Deze werkt het best op je smartphone. Je kunt je meetgegevens tot 1 augustus terugkoppelen. Op de website vindt je ook de speelse verhalen en belevenissen van kleine Gup die Watermonsters tegenkomt. Het is een leuke activiteit om met je (klein)kinderen te doen.

Bestel hier de meetkit

Wat gebeurt er met de resultaten?

Natuur & Milieu verwerkt de resultaten van alle metingen. Op basis van de uitkomsten kiest zij 100 locaties waar nameting wordt gedaan door wetenschappers van NIOO-KNAW, ter validatie van het burgeronderzoek. In het najaar publiceert Natuur & Milieu een uitgebreid rapport over de resultaten.

Over het burgeronderzoek

ASN Bank en Natuur & Milieu zijn in 2019 gestart met het onderzoeken van de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland. Het eerste succesvolle onderzoek liet zien dat de Nederlandse waterkwaliteit zwaar onder druk staat. Talloze sloten, beken, grachten en kleine plassen – samen een derde van de Nederlandse wateren – vallen buiten de huidige rapportages over waterkwaliteit. Daardoor kan er ongeremd vervuiling plaatsvinden. Dit was aanleiding om het burgeronderzoek ‘Vang de Watermonsters’ te starten. Dit jaar vindt de tweede editie van dit burgeronderzoek plaats. Uitgebreider dan vorig jaar en er zijn nu onder andere zeven Waterschappen en de Unie van Waterschappen aangesloten. Samen werken we aan verbetering van de waterkwaliteit!

Delen op: