ASN Bank pleit voor Europese wet voor een eerlijke kledingindustrie

Help mee aan 1 miljoen handtekeningen voor leefbaar loon

Vandaag lanceert ASN Bank samen met andere maatschappelijke organisaties en experts het Europees burgerinitiatief ‘Good Clothes, Fair Pay’. Het initiatief pleit voor Europese wetgeving waarmee alle bedrijven die in Europa kleding, schoenen of textiel verkopen verantwoordelijk worden voor het betalen van een leefbaar loon in hun productieketens.

Als het initiatief binnen een jaar 1 miljoen handtekeningen krijgt van Europese burgers behandelt de Europese Commissie het wetsvoorstel.

Ons Europees Burgerinitiatief Good Clothes Fair Pay heeft op 19 juli 2023 de eindstreep bereikt. Je kan het initiatief dus niet meer ondertekenen. Lees hier hoe we ons blijven inzetten voor een leefbaar loon in de kledingindustrie.

Help de makers

Kledingmakers in fabrieken wereldwijd, meestal vrouwen, verdienen gemiddeld 45% minder dan ze nodig hebben om voor zichzelf en hun gezin te zorgen. Er is een groot verschil in macht tussen kledingmerken, de fabrieken en de mensen die daar werken. Het wetsvoorstel waar ASN Bank voor pleit bevat concrete maatregelen voor alle kleding-, schoenen en textielbedrijven die hun producten in de Europese Unie willen verkopen. Bijvoorbeeld dat zij hun leveranciers binnen 60 dagen moeten betalen, orders op tijd moet annuleren en openbaar moeten maken met welke fabrieken ze werken en hoe de mensen daar betaald krijgen. Daarnaast moeten ze een concreet plan maken waarin staat hoe ze ervoor zorgen dat iedereen in hun keten leefbaar loon krijgt, en rapporteren over de voortgang daarvan.

Kirsten Kossen, mensenrechtenexpert bij ASN Bank ‘De reden van het initiatief is dat werknemers in kleding- en textielfabrieken niet kunnen leven van het minimumloon dat ze krijgen. Om dit te veranderen zijn er de afgelopen jaren diverse vrijwillige initiatieven geweest, maar dat blijkt niet voldoende te zijn. Tegelijkertijd werkt Europa aan steeds meer wetgeving op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ons voorstel is daar een concrete aanvulling op.’

De burger is aan zet

Sinds 2016 werkt ASN Bank aan leefbaar loon in de kledingindustrie als onderdeel van haar inzet op de verbetering van mensenrechten. In eerste instantie door in gesprek te gaan met de beursgenoteerde kledingbedrijven die zijn goedgekeurd voor de ASN beleggingsfondsen. Daarna ook gezamenlijk met andere investeerders in het Platform Living Wage Financials. Vanuit dit platform doet de bank jaarlijks onderzoek naar de voortang. ‘We zien dat er stapjes gezet worden, maar het gaat veel te langzaam.’ Aldus Kirsten Kossen. ‘Alleen op basis van vrijwilligheid komen we er niet. Daarom zetten we ons nu ook in voor Europese wetgeving. Het bijzondere aan een burgerinitiatief is dat het alleen lukt als er maatschappelijk draagvlak is voor verandering.’

‘Als consument kun je zelf duurzamere keuzes maken bij het kopen van kleding, maar daarmee verander je niet de hele sector. Wij zien dit als manier om mensen zelf invloed te geven, en als iedereen meedoet kunnen we de kledingindustrie echt eerlijker maken.’

Over ASN Bank

ASN Bank investeert als duurzame bank niet alleen in een beter klimaat en meer biodiversiteit, maar maakt zich ook sterk voor mensenrechten. Al sinds de oprichting in 1960 zet de bank zich in voor de meest kwetsbare mensen wereldwijd. ASN Bank heeft zich ten doel gesteld dat uiterlijk in 2030 alle kledingmerken waarin de bank belegt de makers van hun kleding een leefbaar loon uitbetalen.

Ga naar de campagnewebsite voor meer informatie over Good Clothes Fair Pay

Ga naar het interview met mensenrechtenexpert Kirsten Kossen voor meer informatie over het wetsvoorstel

Delen op: