Den Haag • 10 augustus 2023

ASN Bank heeft een financiering verstrekt voor het project Duurzaam Laden Oegema, waarmee een duurzaam oplaadsysteem voor E-trucks gerealiseerd wordt op het terrein van Transportbedrijf Oegema. Het project bestaat uit een slim batterij-systeem, zonne-energie installatie en laadstations. Zonnegilde B.V. is in juni gestart met de bouw van de laadinstallatie.

Zonne-energie voor elektrische trucks

Duurzaam Laden Oegema is een uniek project in Nederland. Met zonnepanelen op eigen dak gaat Transportbedrijf Oegema zonne-energie opwekken om elektrische trucks op te laden. De gewonnen zonne-energie wordt opgeslagen in een batterijopslagsysteem van Iwell . Wanneer de energie van de batterij niet gebruikt wordt voor het laden van E-trucks, gaat Eneco de batterij inzetten op de balanceringsmarkten. Dit zorgt voor een stabieler elektriciteitsnetwerk. Het laadplein zal niet alleen beschikbaar zijn voor Oegema Transport, maar is ook toegankelijk voor bezoekers van het bedrijfsterrein. De realisatie van de zonnestroom installatie door Zonnegilde B.V. is in volle gang. Naar verwachting zal medio oktober het laadplein overdag beschikbaar zijn voor derden.

Twee Elektrische Trucks

Duurzame innovatie transportsector

Het project draagt bij aan de stimulering van elektrisch vervoer in de sector en moedigt duurzame mobiliteit aan. Er zijn nog weinig E-trucks en de combinatie met een batterij-opslagsysteem is uniek.

Ronald Zeeman, accountmanager Duurzame Financieringen ASN Bank: “We zijn verheugd  om te kunnen bijdragen aan dit project. ASN Bank zet zich in voor een duurzame toekomst waarbij de overstap naar hernieuwbare energie van groot belang is. Daarom financieren we graag projecten die duurzaam hernieuwbare energiebronnen realiseren en innovatief inzetten. De mogelijkheid om gewonnen zonne-energie te gebruiken voor het opladen van E-trucks is een unieke combinatie die wij toejuichen.”

Over Transportbedrijf Oegema en Zonnegilde B.V.

Oegema Transport, gevestigd te Dedemsvaart, is één van de grotere Nederlandse transportbedrijven dat voorziet in transport, warehousing en forwarding. Oegema Transport zet zich in voor een groenere toekomst. De voortgang van de bouw van deze duurzame laadoplossing is een belangrijke mijlpaal in hun streven naar duurzaamheid. Het bedrijf blijft samenwerken aan innovatieve oplossingen die de emissie verminderen en de transitie naar elektrisch transport bevorderen.

Zonnegilde is specialist op het gebied van zakelijke zonnepaneelprojecten. “Laden op Zon” is een innovatief concept van Zonnegilde B.V., speciaal ontworpen voor transportbedrijven. De met zonnepanelen opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in een batterij op eigen terrein. Hiermee kan de transporteur zijn wagenpark op elk gewenst moment duurzaam opladen via zonnepanelen, batterij en laadpalen.

Delen op: