Starterslening: extra lenen voor je eerste huis

Wil je als starter een huis kopen en kun je bij de bank net niet genoeg lenen? Kijk dan eens of je in aanmerking komt voor een Starterslening. Wil je weten wat je ongeveer kunt lenen bij de bank?

Bereken je maximale hypotheek

Wat is een Starterslening?

De Starterslening overbrugt het verschil tussen je maximale hypotheek en de prijs van de woning die je op het oog hebt. Het is een aanvullende lening op je hypotheek voor je eerste koophuis. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is verantwoordelijk voor de Starterslening. Je sluit de lening af via je gemeente. Check op SVn.nl of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt.

Zo werkt een Starterslening

De Starterslening sluit je af naast de ASN Hypotheek of een hypotheek van een andere verstrekker. Dit kan je de mogelijkheid bieden om de financiering van het huis rond te krijgen als je bij ons of een andere hypotheekvertrekker niet genoeg kunt lenen.

Rente en aflossing

De starterslening bestaat uit twee delen:

  • een hypotheek die je annuïtair aflost: de Starterslening
  • een hypotheek die oploopt: de Combinatielening

Over de Starterslening betaal je de eerste drie jaar nog geen rente en aflossing. De aflossing van je Starterslening wordt namelijk in de eerste periode betaald uit je Combinatielening. Daarom stijgt de Combinatielening in die drie jaar altijd.

Na 3 jaar ga je rente en aflossing betalen en los je zowel de Starterslening als de Combinatielening annuïtair af. Vind je dat je niet genoeg inkomen hebt om deze maandlasten te kunnen betalen? Dan kun je tegen betaling een ‘hertoets’ aanvragen. Bij de hertoetsing beoordeelt SVn je inkomen en de maandelijkse kosten van je hypotheek. SVn kan dan je maandbedrag naar beneden bijstellen. Je kunt ook een hertoetsing aanvragen in het 6e, 10e en 15e jaar van de looptijd van je Starterslening.

Maximale bedrag Starterslening

De gemeente waar je woont, bepaalt het maximale bedrag voor een Starterslening. Daarbij spelen je inkomen, eigen vermogen en de waarde van de woning ook een rol. Op de website van je gemeente kun je hier meestal meer informatie over vinden.

Voorbeeld Starterslening

Je wilt graag een huis kopen dat € 220.000 kost. Stel dat je bij de bank maximaal € 205.000 kunt lenen. Je kunt de aanvullende € 15.000 dan mogelijk financieren vanuit de Starterslening.

Kosten van een Starterslening

Je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat geldt ook voor een Starterslening. Voor het afsluiten van een Starterslening betaal je eenmalig afsluitkosten. Dit is een vast tarief. Het is dus niet afhankelijk van de hoogte van je lening. Verder betaal je NHG-borgtochtprovisie over de Starterslening en maak je notariskosten voor het vestigen van de hypotheek. Een berekening van de kosten vind je op de website van SVn.

Voorwaarden Starterslening

Een van de voorwaarden voor de Starterslening is dat je de hypotheek bij de bank afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan heb je de zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Is de prijs van de woning hoger dan de NHG-grens? Dan kom je niet in aanmerking voor de Starterslening en NHG.

Een tweede voorwaarde is dat de rente van de hypotheek bij je bank minimaal 10 jaar vaststaat.

Hoeveel rente betaal je voor een Starterslening?

De rente voor een Starterslening wisselt, net als de hypotheekrente. De tarieven vind je op de website van SVn. De rente van een Starterslening staat 15 jaar vast. De rente van de Starterslening kun je aftrekken van je belastbare inkomen. De rente van je Combinatielening kun je niet aftrekken van je belastbare inkomen.

Meer lezen over hypotheken

Toe aan nog meer informatie? Dat hebben we voor je. Lees verder over deze onderwerpen:

,
waarmee kunnen we je helpen?