Dit regel je allemaal als je 18 wordt

Ben je net 18 geworden, of word je bijna 18? Dan ben je volwassen en is het tijd om je eigen financiën te beheren. Er zijn vanaf je achttiende nog wel meer dingen die jij zelf moet regelen. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. Deze ‘checklist 18 jaar’ kun je gemakkelijk nalopen. Zo vergeet je niets!

1. Klant bij ASN Bank? Identificeer je

Vanaf je 18e ben je de baas over je eigen bankrekening. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of verzorgers om je geldzaken te regelen. En ze kunnen niet meer bij jouw rekeningen, behalve als jij ze daarvoor machtigt. Voor jouw rekening bij ASN Bank is het nodig dat je je identificeert. Misschien heb je dit al wel gedaan. Je ontvangt als je ongeveer 17 jaar en 6 maanden bent van ons een identificatiecode, waarmee je het kan regelen. Dat kan hier. Check de berichten in je app voor de code of vraag je ouders ernaar.

2. Vraag DigiD aan

Als je nog geen DigiD hebt, kun je het best meteen een DigiD aanvragen. Je hebt je DigiD vaak nodig als je online officiële dingen wilt regelen, voor bijvoorbeeld wonen, studie of verzekeringen. Een DigiD vraag je aan via digid.nl/aanvragen. Houd voor het aanvragen je burgerservicenummer (BSN) alvast bij de hand. Je BSN staat bijvoorbeeld op je paspoort.

3. Kies een zorgverzekering

Als je 18 bent, is een basis zorgverzekering verplicht. Je mag zelf kiezen welke verzekering dat wordt, hoeveel er gedekt wordt en hoe hoog jij je ‘eigen risico’ maakt. Je eigen risico is het bedrag van zorgkosten dat je zelf betaalt. Het minimum bedrag (2023) is 385 euro. Vind je het belangrijk om een duurzame verzekeraar te kiezen? Check dan voor je een keuze maakt de eerlijke geldwijzer. Kijk ook snel punt 6 hoe jij geld terug kan krijgen voor je zorgverzekering.

4. Doe je belastingaangifte

Als je een (bij)baan hebt, doe je vanaf je achttiende belastingaangifte. Er bestaat namelijk een kans dat je geld terugkrijgt!

5. Start met pensioen opbouwen

Misschien spaar je met je (bij)baan ook al voor je pensioen. Pensioen is inkomen voor de tijd dat je niet meer werkt op latere leeftijd. Als je niet voor een baas werkt, is het een goed idee om zelf voor je pensioen te sparen of te beleggen.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

6. Check of je geen geld misloopt

Het is een goed idee om te kijken of je geen inkomsten misloopt. Misschien kom je in aanmerking voor studiefinanciering bijvoorbeeld.

  • Grote kans dat je als 18-jarige recht hebt op zorgtoeslag. Dat zou betekenen dat je niet je (hele) zorgverzekering zelf hoeft te betalen. Dat kan veel geld schelen! Bereken hier je zorgtoeslag.
  • Zit je op het mbo, hbo of op de universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Dat kan via de website van DUO.
  • Ben je (bijna) 18 en zit je op de middelbare school of volg je volwassenenonderwijs? Dan kun je vanaf je 18e verjaardag misschien tegemoetkoming scholieren krijgen. Ook dit check je op de website van DUO.

7. Veilig bankieren: pas op cybercrime

Als je zelfstandig gaat bankieren, doe dat dan veilig. Laat criminelen niet je bankgegevens, je bankrekening of je pasje gebruiken om geld van je te stelen. Hier vind je meer informatie over phishing.

, waarmee kunnen we je helpen?