Tips voor zakgeld geven: zo leer je je kind omgaan met geld

Zakgeld geven is een goede manier om kinderen om te leren gaan met geld. Met onze 5 tips kan je direct aan de slag.

Tip 1. Kies een vast zakgeldmoment

Een vast zakgeldmoment kiezen is handig. Zo leren kinderen hoelang ze met een bepaald bedrag kunnen doen. En ze houden makkelijker overzicht. Je kunt jonge kinderen een vast bedrag per week geven. Bij tieners kun je zakgeld geven per maand.

Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel zakgeld je geeft en wanneer je ermee begint. Er zijn geen regels voor en het hangt natuurlijk ook af van je eigen financiële situatie. Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

Tip 2. Keuzes maken met zakgeld: sparen of uitgeven

Bij het leren omgaan met geld draait het om de keuze tussen sparen of uitgeven. Maak duidelijk welke keuzes er zijn en laat jouw kind zelf kiezen. Dus bijvoorbeeld nu een goedkoop speelgoedautootje kopen of sparen voor een houten racebaan? Geef een deel van het zakgeld om te sparen en een deel voor uitgaven.
Je kind leren sparen doe je met deze tips

Maak een eigen spaarpot

Sparen kan voor kinderen lastig zijn. Wil je jouw kind hierbij helpen? Splits dan het zakgeld op. Geef een deel voor uitgaven en een spaardeel. Zorg voor verschillende spaarpotjes, dat maakt het inzichtelijk. Je kunt een spaarpot kopen, maar je kunt ook een spaarpot maken met je kind.

Tip 3. Afspraken maken over zakgeld

Het is slim om duidelijke afspraken te maken en op papier te zetten. Over de hoogte van het zakgeld en het moment van betalen. Spreek ook af wat je kind wel of niet met het zakgeld koopt. Mag je kind bijvoorbeeld snoep kopen van zakgeld? Maak het jezelf makkelijk en vul samen een zakgeldcontract in. Dan zijn alle afspraken helder.

Tip 4. Zakgeld geven: contant of op de betaalrekening?

In het zakgeldcontract spreek je ook af hoe je het zakgeld betaalt. Geef je contant geld of maak je het over naar een betaalrekening? Bij jonge kinderen werkt contant zakgeld het best. Het is zichtbaar, tastbaar en een heel duidelijk ruilmiddel. Betaal het zakgeld uit met verschillende munten zodat ze tegelijkertijd de waarde van de verschillende munten leren. Krijgt jouw kind € 0,50 zakgeld? Geef dan de ene week 1 muntje van € 0,50 en de andere week 5 muntjes van € 0,10.

Tip 5. Open een betaalrekening voor je kind

Vanaf 6 jaar kan je bij ASN Bank een betaalrekening openen voor je kind. We hebben betaalrekeningen voor verschillende leeftijden:

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar

  • kies zelf de pincode
  • een eigen betaalpas met weeklimiet
  • een gratis betaalrekening met rente*

Lees meer

Voor jongeren van 12 tot 25 jaar

  • kies zelf de pincode
  • contactloos betalen met mobiel
  • een gratis betaalrekening met rente*

Lees meer

* Let wel op als je contant geld opneemt of betaalt in het buitenland, want daar betaal je soms kosten voor.

, waarmee kunnen we je helpen?