Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

Zakgeld geven is belangrijk, want zo leert je kind met geld omgaan. Maar wanneer begin je met zakgeld? En welk bedrag geef je?

Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld?

Een geschikte leeftijd om te starten met zakgeld is 6 jaar. Waarom? Op die leeftijd gaan de meeste kinderen naar groep drie en leren ze rekenen. Ook kunnen kinderen vanaf die leeftijd munten herkennen. Heeft jouw kind op dat moment nog helemaal geen interesse in geld? Stel het dan nog rustig een jaartje uit.

Hoeveel zakgeld is normaal?

Hoeveel zakgeld je geeft hangt af van de leeftijd van je kind. In onderstaande tabellen staan gemiddelde zakgeldbedragen. Het zijn richtlijnen, dus geen vaste regels. Vraag vooral aan familieleden, vrienden of ouders van klasgenootjes hoeveel zakgeld zij geven. En kijk ook naar je eigen portemonnee. Wat is haalbaar? En waar voel jij je goed bij?

Lees hier onze tips voor het geven van zakgeld

Zakgeld op de bassischool

Hoeveel zakgeld geef je op de basisschool? Je ziet het in de tabel hieronder. Meestal krijgen kinderen op de basisschool wekelijks zakgeld.

Leeftijd Zakgeldbedrag (per week)
5 jaar € 0,50
6 jaar € 1 tot € 1,40
7 jaar € 1 tot € 2
8 jaar € 1 tot € 2
9 jaar € 1,10 tot € 2
10 jaar € 2 tot € 2,30
11 jaar € 2 tot € 2,30
12 jaar € 2,30 tot € 3
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018.

Zakgeld op de middelbare school

Hoeveel zakgeld geef je als je kind op de middelbare school zit? Kies voor zakgeld per maand en maak het over naar de betaalrekening. Dan leren ze plannen en tegelijkertijd omgaan met digitaal geld.

Leeftijd Zakgeldbedrag (per maand)
12 jaar € 17 tot € 20
13 jaar € 20 tot € 22
14 jaar € 22 tot € 25
15 jaar € 22 tot € 30
16 jaar € 20 tot € 25
17 jaar € 22 tot € 26
18 jaar € 21 tot € 26
Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2020.

Pas de hoogte van het zakgeld jaarlijks aan

Het zakgeldbedrag pas je jaarlijks aan. Bepaal samen het juiste moment. Kies voor de verjaardagdatum, de start van een nieuw schooljaar of bij de jaarwisseling. Zet het meteen als herinnering in je agenda. En bespreek samen met je kind hoe het gaat.

Afspraken maken over zakgeld

Hoeveel zakgeld je geeft is niet alleen afhankelijk van de leeftijd van je kind. Het bedrag is ook afhankelijk van de afspraken die je maakt. Geef in de afspraken duidelijk aan wat je kind wel en niet van het zakgeld moet betalen. Horen aankopen zoals verjaardagscadeautjes, verzorgingsproducten (make-up, deodorant, etc.), sportartikelen of schoolspullen ook onder zakgeld? Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.

Maak een zakgeldcontract

Maak het jezelf makkelijk en leg alle afspraken over zakgeld vast in een zakgeldcontract. Zet hierin tot wanneer het contract loopt, het bedrag, wanneer en hoe je betaalt en wat je kind zelf moet betalen.

Inzicht in alle uitgaven

Het helpt om samen met je kind te kijken naar alle uitgaven. Welke (noodzakelijke) aankopen zijn er en wie betaalt wat? Je kunt hiervoor het handige kasboekje gebruiken dat inzicht geeft in de inkomsten en uitgaven.

In ASN Online Bankieren en in de app houd je als ouder toezicht. ASN Bank heeft twee verschillende betaalrekeningen voor kinderen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar hebben we de ASN Juniorrekening. Voor jongeren van 12 tot 25 jaar is er de ASN Jongerenrekening.

Duurzaamheidstips voor kinderen

Een kleine wereldverbeteraar in huis? Ga dan aan de slag met onze knutseltips en met het ASN Spreekbeurtpakket. Of doe de spelletjes uit Rinkels speelhoek.

Direct aan de slag

Meer lezen over kinderen en geld?

Wil je meer weten over hoe je je kind bewuster kan maken over geld? Lees dan meer over:

Hoe moet je pinnen?
Klusjes doen voor geld
Alle thema’s over kinderen en geld

Bron artikel: Nibud

,
waarmee kunnen we je helpen?