Geldzaken ouderen

Zo regel je als oudere veilig je geldzaken

Je regelt al je hele leven je geldzaken zelf. Hoe blijf je veilig bankieren als je ouder wordt? Wat zijn de mogelijkheden als je bijvoorbeeld ziek of minder mobiel wordt, of als je de digitale ontwikkelingen wel heel snel vindt gaan?

11527x bekeken

Veilig financieel ouder worden

De Nederlandse banken hebben een korte, overzichtelijke flyer geschreven over veilig bankieren voor ouderen. Daarin lees je hoe je bankieren met de hulp van een ander, veilig je bankzaken regelt en wat je kunt doen bij financieel misbruik.

Zo bankier je veilig bij ASN Bank

Zo houd je als oudere je bankzaken veilig:

1. Regel je bankzaken online of in de app

Met online bankieren of in de ASN-app kun je gemakkelijk allerlei bankzaken regelen. Daar check je bijvoorbeeld regelmatig je saldo en je afschrijvingen.

2. Geef een vertrouwd iemand een volmacht

Je vindt het lastig om je bankzaken alleen te regelen. Daarom wil je ze (deels) uit handen geven. Dat kan door een vertrouwd persoon een volmacht voor je bankrekening te geven. Daarmee geef je hem of haar het recht om namens jou te handelen. Anders gezegd: de gemachtigde kan dezelfde handelingen met je rekening verrichten als jij. Je kunt iemand machtigen voor al je rekeningen, maar ook voor één rekening, bijvoorbeeld je huishoudrekening.

Geef hier je mederekeninghouder of gemachtigde voor je bankzaken op.

3. Open een extra huishoudrekening

Doet iemand regelmatig boodschappen voor je? Dan kan een aparte rekening een goede oplossing zijn. Hiervoor open je een tweede bankrekening. Daar stort je (periodiek automatisch) een bepaald bedrag op, waarmee je hulp boodschappen kan doen.

Voor deze rekening kun je iemand machtigen die namens jou zelfstandig geld kan uitgeven. Maar dat is nooit meer dan het bedrag op de rekening. Je kunt de huishoudrekening ook zelf gebruiken om het risico van diefstal of misbruik te verkleinen.

Open hier een extra rekening

4. Verlaag de opnamelimiet van je betaalpas

De ASN Betaalpas heeft limieten. Standaard kun je er per dag maximaal € 1.000 mee opnemen en € 2.500 betalen. Vind je dat te veel om je veilig bij te voelen? Je kunt de limieten blijvend verlagen. Dit kan gemakkelijk online of in de app onder 'Zelf regelen' > 'Veiligheid en toegang' > 'Inlogmiddelen en limieten'. Lukt het niet? Neem dan contact op met de ASN Klantenservice.

SeniorWeb helpt in digitale wereld

Steeds meer zaken kun je alleen via het internet afhandelen. Dat kan soms lastig zijn. SeniorWeb kan je daarbij helpen. Voor een contributie van € 32 per jaar ontvang je deskundige computerhulp, een tijdschrift en nieuwsbrieven. Ook kun je op veel plekken in het land cursussen en workshops volgen, zoals een cursus internetbankieren.

Meer informatie over veilig bankieren

Lees de informatie over veilig online en mobiel bankieren van ASN Bank en de vijf veiligheidsregels van banken en de Consumentenbond. Of kijk op veiligbankieren.nl.

Fraude melden en aangifte doen

Ben je toch slachtoffer geworden van financieel misbruik of fraude? In de flyer die bovenaan deze pagina staat vind je meer informatie over het meldpunt voor financieel misbruik en over aangifte bij de politie.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant