Zo regel je als oudere veilig je geldzaken

Je regelt al je hele leven je geldzaken zelf. Maar wat gebeurt er als je daar niet meer toe in staat bent? Bijvoorbeeld doordat je ziek of minder mobiel wordt. Of doordat je geestelijk niet meer zo scherp bent.

7170x bekeken

Als oudere ben je kwetsbaar

Helaas krijgen ouderen regelmatig te maken met problemen op financieel gebied. Een bekende doet boodschappen voor je met jouw bankpas en pincode, maar neemt geld op voor zichzelf. Je krijgt vreemden aan de deur die met een smoes binnenkomen en geld en passen meenemen. Natuurlijk hoeft dat niet te gebeuren, maar je bent als oudere extra kwetsbaar.

Er kunnen ook problemen ontstaan als je ziek wordt. Het is lastig om zaken te regelen als je niet in staat bent om een handtekening te zetten. Of als je geestelijk niet meer in orde bent. Wie neemt beslissingen voor je als je dat zelf niet meer kunt?


Een zorg voor mantelzorgers

Ben je mantelzorger van een oudere, dan krijg je hier ook mee te maken. Want als er dingen mislopen, ben jij degene die het probeert op te lossen. Daarom is het verstandig de zaken te regelen vóórdat er problemen ontstaan.

Op tijd regelen

De Nederlandse banken hebben een korte, overzichtelijke flyer geschreven voor ouderen. Daarin lees je wat je kunt regelen bij de notaris en bij je bank. Wat je kunt doen bij – een vermoeden van – misbruik. En waar je meer informatie vindt.

Zo bankier je veilig bij ASN Bank

In de flyer lees je diverse tips voor je bankzaken. Zo regel je ze voor je rekeningen bij ASN Bank:

Controleer regelmatig je uitgaven in ASN Online Bankieren
Van je spaarrekening(en) kun je papieren rekeningafschriften ontvangen, zonder dat het je iets extra’s kost. Je regelt dat zo: log in bij ASN Online Bankieren en klik onder Instellingen op Rekeningen en vervolgens op Afschriftfrequentie. Voor elke spaarrekening die je hebt, kun je de frequentie van de papieren rekeningafschriften instellen.

Geef een vertrouwd iemand een volmacht
Je vindt het lastig om je bankzaken alleen te regelen. Daarom wil je ze (deels) uit handen geven. Je geeft dan een vertrouwde persoon een volmacht voor je bankrekening. Daarmee geef je hem of haar het recht om namens jou te handelen. Anders gezegd: de gemachtigde kan dezelfde handelingen met je rekening verrichten als jij. Je kunt iemand machtigen voor al je rekeningen, maar ook voor één rekening, bijvoorbeeld je huishoudrekening.

Geef hier je mederekeninghouder of gemachtigde voor je bankzaken op.

Open een extra huishoudrekening
Doet iemand regelmatig boodschappen voor je? Dan kan een aparte rekening een goede oplossing zijn. Hiervoor open je een tweede bankrekening. Daarop stort je (periodiek automatisch) een bepaald bedrag.

Voor deze rekening kun je iemand machtigen die namens jou zelfstandig geld kan uitgeven. Maar dat is nooit meer dan het bedrag op de rekening. Je kunt de huishoudrekening ook zelf gebruiken om het risico van diefstal of misbruik te verkleinen.

Open hier een extra rekening

Verlaag de opnamelimiet van je betaalpas
De ASN Wereldpas heeft limieten. Standaard kun je er per dag maximaal € 1.000 mee opnemen en € 2.500 betalen. Vind je dat te veel om je veilig bij te voelen? Je kunt de limieten blijvend verlagen. Neem daarvoor contact op met de ASN Klantenservice via informatie@asnbank.nl.

SeniorWeb helpt in digitale wereld

Steeds meer zaken kun je alleen via het internet afhandelen. Dat kan soms lastig zijn, SeniorWeb helpt je daarbij. Voor een contributie van € 32 per jaar ontvang je deskundige computerhulp, een tijdschrift en nieuwsbrieven. Ook kun je op veel plekken in het land cursussen en workshops volgen, zoals een cursus internetbankieren.

Meer informatie

Lees de informatie over veilig online en mobiel bankieren van ASN Bank en de vijf veiligheidsregels. Of kijk op veiligbankieren.nl.

Melden en aangifte

Ben je toch slachtoffer geworden van financieel misbruik of fraude? In de flyer die je bij Op tijd regelen op deze pagina kan vinden, vind je meer informatie over het meldpunt voor financieel misbruik en over aangifte bij de politie.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant