Geldzaken ouderen

Zo regel je als oudere veilig je geldzaken

Je regelt al je hele leven je geldzaken zelf. Hoe blijf je veilig bankieren als je ouder wordt? Wat zijn de mogelijkheden als je bijvoorbeeld ziek of minder mobiel wordt, of als je geestelijk niet meer zo scherp bent?

9238x bekeken

Helaas krijgen ouderen regelmatig te maken met problemen op financieel gebied. Een bekende doet boodschappen voor je met jouw bankpas en pincode, maar neemt geld op voor zichzelf. Of je krijgt vreemden aan de deur die met een smoes binnenkomen en geld en bankpassen meenemen. Natuurlijk hoeft dat niet te gebeuren, maar je bent als oudere extra kwetsbaar voor fraude.

Er kunnen ook problemen ontstaan als je ziek of minder mobiel wordt. Het is lastig om zaken te regelen als je niet in staat bent om een handtekening te zetten. Of als je geestelijk niet meer in orde bent. Hoe kun je dan toch op een veilige manier je bankzaken regelen?

Veilig financieel ouder worden

De Nederlandse banken hebben een korte, overzichtelijke flyer geschreven over veilig bankieren voor ouderen. Daarin lees je hoe je bankieren met de hulp van een ander, veilig je bankzaken regelt en wat je kunt doen bij financieel misbruik.

Zo bankier je veilig bij ASN Bank

Zo houd je als oudere je bankzaken veilig:

Controleer regelmatig je uitgaven in ASN Online Bankieren
Zo zie je of er niet ineens geld van je rekening is verdwenen. Is online bankieren niet je ding? Van je spaarrekening(en) kun je papieren rekeningafschriften ontvangen, zonder dat het je iets extra’s kost. Je regelt dat zo: log in bij ASN Online Bankieren en klik onder Instellingen op Rekeningen en vervolgens op Afschriftfrequentie. Voor elke spaarrekening die je hebt, kun je de frequentie van de papieren rekeningafschriften instellen.

Geef een vertrouwd iemand een volmacht
Je vindt het lastig om je bankzaken alleen te regelen. Daarom wil je ze (deels) uit handen geven. Dat kan door een vertrouwd persoon een volmacht voor je bankrekening te geven. Daarmee geef je hem of haar het recht om namens jou te handelen. Anders gezegd: de gemachtigde kan dezelfde handelingen met je rekening verrichten als jij. Je kunt iemand machtigen voor al je rekeningen, maar ook voor één rekening, bijvoorbeeld je huishoudrekening.

Geef hier je mederekeninghouder of gemachtigde voor je bankzaken op.

Open een extra huishoudrekening
Doet iemand regelmatig boodschappen voor je? Dan kan een aparte rekening een goede oplossing zijn. Hiervoor open je een tweede bankrekening. Daar stort je (periodiek automatisch) een bepaald bedrag op, waarmee je hulp boodschappen kan doen.

Voor deze rekening kun je iemand machtigen die namens jou zelfstandig geld kan uitgeven. Maar dat is nooit meer dan het bedrag op de rekening. Je kunt de huishoudrekening ook zelf gebruiken om het risico van diefstal of misbruik te verkleinen.

Open hier een extra rekening

Verlaag de opnamelimiet van je betaalpas
De ASN Betaalpas heeft limieten. Standaard kun je er per dag maximaal € 1.000 mee opnemen en € 2.500 betalen. Vind je dat te veel om je veilig bij te voelen? Je kunt de limieten blijvend verlagen. Neem daarvoor contact op met de ASN Klantenservice via informatie@asnbank.nl.

SeniorWeb helpt in digitale wereld

Steeds meer zaken kun je alleen via het internet afhandelen. Dat kan soms lastig zijn. SeniorWeb kan je daarbij helpen. Voor een contributie van € 32 per jaar ontvang je deskundige computerhulp, een tijdschrift en nieuwsbrieven. Ook kun je op veel plekken in het land cursussen en workshops volgen, zoals een cursus internetbankieren.

Meer informatie over veilig bankieren

Lees de informatie over veilig online en mobiel bankieren van ASN Bank en de vijf veiligheidsregels van banken en de Consumentenbond. Of kijk op veiligbankieren.nl.

Fraude melden en aangifte doen

Ben je toch slachtoffer geworden van financieel misbruik of fraude? In de flyer die bovenaan deze pagina staat vind je meer informatie over het meldpunt voor financieel misbruik en over aangifte bij de politie.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant