Waarom plastic schadelijk is
Jaarlijks brengt plastic afval 75 miljard dollar schade toe aan ecosystemen. Naast financieel verlies voor bijvoorbeeld de visserij- en toeristenindustrie, is plastic de doodsoorzaak van circa 100.000 zeezoogdieren. Vaak is dit omdat ze erin verstrikt raken. Plastic vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid doordat kleine deeltjes plastic in ons voedsel belanden.
Lees meer over plastic in zee
Goed nieuws: ook statiegeld op plastic flesjes
Ons plasticbeleid
Wij streven naar een nieuwe, schonere wereld waarin geen plastic meer terechtkomt in ecosystemen. Om dit te realiseren, hebben we een beleid opgesteld om de bedrijven waar we in kunnen beleggen aan te toetsen. Onze focus ligt op het verminderen van de milieu-impact van (single-use) plastic verpakkingen. Verpakkingen maken namelijk het grootste deel uit van al het gebruikte plastic in Europa, volgens onderzoek van de Europese Unie. We toetsen dus de bedrijven die plasticverpakkingen produceren en de bedrijven die plastic gebruiken om hun producten in te verpakken.
Als absoluut criterium stellen wij dat bedrijven alle plastic verpakkingen voor 2030 recyclebaar moeten maken, volgens de EU-regelgeving. Daarnaast eisen wij van ondernemingen die gebruikmaken van bio-afbreekbaar plastic, dat er bij de winning geen verandering van landgebruik plaatsvindt. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van voedingsgewassen voor de productie van deze biobased plastics.
Op deze manier hebben wij als duurzame bank een grote invloed op het plasticgebruik van bedrijven. En kunnen we voorkomen dat plastic in de natuur terecht komt.

Plastic Pact NL
Om de milieu-impact van plastic zo snel mogelijk te verminderen, is collectieve actie nodig. Daarom wordt het Plastic Pact gesloten. Dit akkoord, waarvan wij één van de ondertekenaars zijn, is een strategische samenwerking tussen het bedrijfsleven, de Nederlandse overheid, kennisinstellingen en ngo’s. Doel van het pact is om de ambities vast te leggen, zodat het plasticverbruik in 2025 drastisch verminderd is en het overige gebruikte plasticmateriaal op z’n minst goed recyclebaar is. Het Plastic Pact is een positieve aanvulling op onze ambitie om te voorkomen dat plastic in de natuur of de zee terecht komt.
Zo kun je zelf minder plastic gebruiken
Naast een actieve rol van bedrijven die plastic produceren of gebruiken, kun je ook als consument invloed uitoefenen. Door minder plastic te gebruiken kun je je milieu-impact verkleinen. Dat is een fluitje van een cent met onze vijf tips voor minder afval. Op ons inspiratieplatform VanafHier vind je nog veel meer zero waste tips. Bijvoorbeeld hoe je eten invriest zonder plastic of waar je online plasticvrij kunt winkelen.