Interface: hoe een Amerikaanse ondernemer het (groene) licht zag

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor een bedrijf waar de fondsen wel in beleggen. Een bedrijf met hart voor mens, dier en planeet: het Amerikaanse Interface, in Nederland bekend van het tapijttegelmerk Heuga.

179x bekeken

De transformatie van Ray Anderson

Interface werd in 1973 door de 39-jarige Ray Anderson opgericht. Het bedrijf kende een bliksemstart met de verkoop van tapijttegels en breidde zijn assortiment snel uit. In de zomer van 1994 vond Anderson, nog steeds CEO, een briefje op zijn bureau met daarop de vraag van een verkoper: ‘Er zijn klanten die willen weten wat Interface voor het milieu doet. Wat moet ik antwoorden?’

Het briefje leidde tot de oprichting van een milieuwerkgroep binnen Interface. Anderson moest de eerste bijeenkomst aftrappen met een speech over het milieu. Hij had geen idee wat hij moest vertellen. Tot hij van iemand de tip kreeg om een boek van de klimaatwetenschapper Paul Hawkes te lezen.

Het boek overtuigde Anderson ervan dat het bedrijfsleven een actieve rol moet spelen bij het oplossen van de klimaatcrisis. Met die kennis durfde hij voor Interface al in 1994 een klimaatdoelstelling af te geven. Zo’n 17 jaar na zijn ‘bekering’ overleed hij op 77-jarige leeftijd. The Washington Post noemde hem in zijn overlijdensbericht de ‘groenste CEO’ van de VS. Inmiddels durft het bedrijf te stellen dat alle producten 100% CO2-neutraal zijn.

Interface met vlag en wimpel goedgekeurd

Het zal geen verrassing zijn dat we Interface hebben goedgekeurd en dat het is toegelaten tot het ASN Beleggingsuniversum. Vooraf hebben onze onderzoekers nog wel hun huiswerk gedaan en zo kritisch mogelijk naar het bedrijf gekeken. Het slaagde met vlag en wimpel voor beleid op het gebied van bestuur, mensenrechten en cum laude voor milieu.

Is het bedrijf ook streng voor zijn leveranciers? Het antwoord is ja: het tolereert geen kinder- en dwangarbeid en leveranciers moeten toestaan dat hun werknemers lid zijn van een vakbond en moeten gezonde veilige arbeidsomstandigheden garanderen.

Heuga, de duurzame Nederlandse dochter van Interface

In het Gelderse Scherpenzeel worden sinds jaar en dag tapijttegels gefabriceerd door de firma Heuga. In 1987 werd het bedrijf door Interface overgenomen. Tegenwoordig draait de fabriek in Scherpenzeel geheel op duurzame energie, gebruikt het nauwelijks water in het productieproces en hergebruikt het afval, onder meer van visnetten.

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Meer lezen over beleggen

Is beleggen iets voor jou? En wil je eerst meer weten?
Lees dan meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 28 oktober 2019 en voor het laatst aangepast op 30 september 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant