Het aandeel Twitter: waarom wij geen follower zijn

3406x bekeken
In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor Twitter, het favoriete toeterkanaal van de Amerikaanse president. Daarnaast kijken we naar 2 sportschoolketens: het van origine Nederlandse Basic Fit en de Britse Gym Group.

Afgekeurd: Twitter

Het imago van Twitter is door de jaren heen flink veranderd. In 2006, net na de lancering, werd het platform vooral gebruikt door marketeers, nerds, journalisten en copywriters. Vooral om kennis uit te wisselen en mensen aan elkaar te koppelen. Tegenwoordig is het blauwe Twitter-vogeltje minder onschuldig gebekt. Volgens songfestivalanalist Cornald Maas gedragen mensen zich op Twitter regelmatig als ‘een meute hyena’s’. Zou de beslissing uit 2017 om de tekstruimte voor een tweet te verdubbelen soms iets te maken hebben met het toegenomen kabaal?

Daarom keurden we Twitter af

Voor hun onderzoekswerk maken sommige duurzame onderzoekers van ASN Bank nog wel eens gebruik van Twitter. Het was dus niet zo gek om het bedrijf eens grondig door te lichten als mogelijke belegging. De bevindingen waren negatief. De medewerkers van Twitter zijn laks in het verwijderen van hatelijke tweets en tweets van terreurorganisaties. Bovendien heeft het bedrijf een duurzaamheidsbeleid dat in één tweet past. Een follower van het aandeel Twitter, dat in 2013 naar de beurs van New York ging, worden we voorlopig dus niet. We gaan overigens wel gewoon door met het informeren van onze 16.000 volgers via @ASNBank.

Twitter in Nederland

Van de 2,5 miljoen Nederlanders met een twitteraccount zijn er maar een kleine 1 miljoen dagelijks actief. Een getal dat overeenkomt met het aantal mensen dat Mark Rutte volgt. Is de premier daarmee populair? Niet als je kijkt naar de 109 miljoen volgers van Barack Obama of de 65 miljoen volgers van Donald Trump. In de Nederlandse Top 25 (op basis van totaal aantal volgers) bekleedt premier Rutte het op-één-na-laatste plekje, op eenzame hoogte staat Martijn Gerard Garritsen, zijn 8,9 miljoen volgers kennen hem beter als dj Martin Garrix.

Rest nog de vraag: hoe populair is Twitter zelf? Het platform ziet al jarenlang mensen van het medium vertrekken, in 2018 in hetzelfde tempo als Facebook. Het is met een kleine 1 miljoen dagelijkse gebruikers groter dan Linkedin (300.000) maar aanzienlijk kleiner dan Instagram (2,7 miljoen) en Facebook (minder dan 7 miljoen).

Lees na de afbeelding waarom we Basic Fit en Gym Group goedkeuren.

twee vogels zitten op een lijn

ASN Bank belegt niet in Twitter.

Goedgekeurd: Basic Fit en Gym Group

In sport beleggen deden we tot vorig jaar eigenlijk alleen via sportmerken als het Duitse Adidas en het Japanse Asics. Met het goedkeuren van het Nederlandse Basic Fit en het Britse Gym Group heeft de fondsbeheerder van de ASN aandelenfondsen er weer 2 mogelijkheden bij.

Daarom keurden we Basic Fit en Gym Group goed

Gym Group ging in 2015 naar de Londense aandelenbeurs en telde eind 2018 158 sportscholen in Groot-Brittannië. Basic Fit, dat in 2016 naar de Amsterdamse beurs ging, heeft zichzelf inmiddels opgepompt tot een grote Europese speler met vestigingen in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Beide bedrijven hebben minimale duurzaamheidsrisico’s. Voor risico’s als privacy en consumentenbescherming hebben ze allebei beleid opgesteld. Gym Group valt nog eens extra positief op doordat het bedrijf bewust kiest voor veel duurzame oplossingen op het gebied van water, schoonmaak en afval. De sportscholen zijn nog niet opgenomen in één van de ASN aandelenfondsen.

Hoe populair is fitness in Nederland?

Populair. Volgens de website NLactief groeide tussen 2007 en 2018 het aantal sportscholen in Nederland met 78%. De gemiddelde afstand van huis naar een sportschool is nu 1,5 kilometer. 1 op de 5 Nederlanders gaat wekelijks naar de sportschool. Volgens de website NL-actief komt de groei vooral van de groepen die eerder ondervertegenwoordigd waren: mannen, 65-plussers en mensen met lagere inkomens. Een mooie bijkomstigheid is dat Basic Fit zo bijdraagt aan een gezondere samenleving.

vrouw loopt filiaal van basic fit binnen

Basic Fit en Gym Group zijn goedgekeurd voor de aandelenfondsen van ASN Bank.

Goedkeuren en afkeuren, wie doen dat?

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die in de afgelopen 24 maanden zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Fondsbeheerders van ASN aandelenfondsen kunnen vervolgens beslissen om aandelen van het bedrijf te kopen, met andere woorden: het aandeel op te nemen in de portefeuille van een fonds. Als na onderzoek blijkt dat een bedrijf toch niet voldoet aan onze duurzame criteria dan wordt het bedrijf afgekeurd en uit het ASN Beleggingsuniversum verwijderd. Vervolgens zal de fondsbeheerder de aandelen van het bedrijf verkopen.

Goedkeuren en afkeuren wordt gedaan door ASN Beleggingsfondsen op basis van onderzoek van de duurzame onderzoekers van ASN Bank. In dat onderzoek beoordelen zij het beleid en gedrag van nationale en internationale beursgenoteerde bedrijven op het vlak van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.

Lees hier meer over de beleggingsfondsen van ASN Bank

Dit artikel is gepubliceerd op 10 oktober 2019.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant