gy

Het aandeel Twitter: waarom wij geen follower zijn

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. In deze editie aandacht voor Twitter, een bedrijf waar we als platform gebruik van maken maar dat we niet snel goedkeuren. In dit artikel lees je waarom we geen follower zijn van het aandeel Twitter.

3688x bekeken

Twitter minder onschuldig gebekt

Het imago van Twitter is door de jaren heen flink veranderd. In 2006, net na de lancering, werd het platform vooral gebruikt door marketeers, nerds, journalisten en copywriters. Vooral om kennis uit te wisselen en mensen aan elkaar te koppelen. Tegenwoordig is het blauwe Twitter-vogeltje minder onschuldig gebekt. Volgens songfestivalanalist Cornald Maas gedragen mensen zich op Twitter regelmatig als ‘een meute hyena’s’. Zou de beslissing uit 2017 om de tekstruimte voor een tweet te verdubbelen soms iets te maken hebben met het toegenomen kabaal?

Daarom keurden we Twitter af

Voor hun onderzoekswerk maken sommige duurzame onderzoekers van ASN Bank nog wel eens gebruik van Twitter. Het was dus niet zo gek om het bedrijf eens grondig door te lichten als mogelijke belegging. De bevindingen waren negatief. De medewerkers van Twitter zijn laks in het verwijderen van hatelijke tweets en tweets van terreurorganisaties. Bovendien heeft het bedrijf een duurzaamheidsbeleid dat in één tweet past. Een follower van het aandeel Twitter, dat in 2013 naar de beurs van New York ging, worden we voorlopig dus niet.

twitter op telefoon

Twitter in Nederland

Van de 2,5 miljoen Nederlanders met een twitteraccount zijn er maar een kleine 1 miljoen dagelijks actief. Een getal dat overeenkomt met het aantal mensen dat Mark Rutte volgt. Is de premier daarmee populair? Niet als je kijkt naar de 109 miljoen volgers van Barack Obama of de 65 miljoen volgers van Donald Trump. In de Nederlandse Top 25 (op basis van totaal aantal volgers) bekleedt premier Rutte het op-één-na-laatste plekje, op eenzame hoogte staat Martijn Gerard Garritsen, zijn 8,9 miljoen volgers kennen hem beter als dj Martin Garrix.

Rest nog de vraag: hoe populair is Twitter zelf? Het platform ziet al jarenlang mensen van het medium vertrekken, in 2018 in hetzelfde tempo als Facebook. Het is met een kleine 1 miljoen dagelijkse gebruikers groter dan Linkedin (300.000) maar aanzienlijk kleiner dan Instagram (2,7 miljoen) en Facebook (minder dan 7 miljoen).

Twitter
Opgericht in 2006
Aantal medewerkers: 4.600
CEO: Jack Dorsey
Oprichter: o.a. Jack Dorsey, Biz Stone
Beursnotering: New York
Totale omzet: € 2,9 miljard
in NL: 0 vestigingen
Status: Afgekeurd in 2018

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Meer lezen over beleggen

Is beleggen iets voor jou? En wil je eerst meer weten?
Lees dan meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 10 oktober 2019 en voor het laatst aangepast op 20 september 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant