De 8 beste budgettips om als student geld te besparen

Als student is je leven al duur genoeg. Je moet je studieboeken en collegegeld betalen. En als je op jezelf woont, ook nog je huur. Maar hoe overleef je dat financieel? Met deze 8 tips bespaar je op je uitgaven en houd je geld over voor leuke dingen.
11536x bekeken
Studenten met korting uit eten

Tip 1. Maak gebruik van studentenkortingen

Als student kun je vaak gebruikmaken van speciale studentenabonnementen, zoals bij een van de universitaire sportcentra. Deze zijn veelal ook voor hbo-studenten toegankelijk. Ook eetcafés, kappers en bioscopen bieden vaak kortingen of speciale deals voor studenten. Het studentenleven is al duur genoeg. Dus maak gebruik van die welverdiende studentenkorting.

Tip 2. Kijk naar je inkomsten en uitgaven

Wat komt er elke maand binnen en wat geef jij elke maand ongeveer uit als student? Als je dat weet kun je je inkomsten en uitgaven beter op elkaar afstemmen. En weet je beter wat je ‘overhoudt’ of juist tekortkomt. Daardoor heb je niet alleen een beter zicht in je financiën, het geeft ook ‘rust’ in je hoofd. Bij het Nibud vind je handige invullijstjes.

Benieuwd wat andere studenten uitgeven? Dat zie je in de video hieronder.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Tip 3. Regel je (studenten)verzekeringen goed

Ook als student is het belangrijk om je te verzekeren. Ga je binnenkort op kamers? Denk dan aan een goede inboedel-, aansprakelijkheids- en zorgverzekering. Veel verzekeraars bieden ook speciale studentenverzekeringen waar je een speciaal studententarief voor betaalt. Hoe duurzaam de verzekeringen zijn, check je op de Eerlijke Geldwijzer.

Tip 4. Koop tweedehands studieboeken en spullen

Wil je duurzaam én voordelig leven, denk dan eens aan tweedehands spullen. Studieboeken regel je goedkoop bij ouderejaars studenten, hier zijn zelfs speciale websites en Facebookgroepen voor.

In de kringloopwinkel vind je de leukste budgetspullen voor op je studentenkamer. Hiermee creëer je een eigen stijl. En draag je bij aan een duurzamere wereld. Wie goed zoekt, vindt écht toffe spullen. Hier vind je de kringloopwinkels bij jou in de buurt.

Tip 5. Bankier duurzaam

Geld verdienen en uitgeven én tegelijk duurzaam bezig zijn. Dat kan met de gratis studentenrekening van ASN Bank. Zo bespaar je bijvoorbeeld CO2 zonder dat je iets extra’s hoeft te doen. Als je € 500 op je rekening hebt staan, bespaar je jaarlijks net zoveel CO2 als wanneer je 24 jaar je mobiele telefoon niet oplaadt. Makkelijk verdiend toch?! Let wel op als je geld opneemt in het buitenland, want daar betaal je soms kosten voor.

Tip 6. Eet als student lekker en voordelig met deze apps

Lekker en gemakkelijk eten, maar niet té duur. Dat wil toch iedereen? Met de app Too Good To Go en ResQ kun je bij allerlei restaurantjes en supermarkten voor een gereduceerd tarief eten ophalen. Daarmee bespaar je geld en doe je ook nog iets tegen voedselverspilling.

Student die voordelig eet

Tip 7. Neem je eigen beker mee

Koop een goede thermosbeker en neem zelf koffie mee. Bij koffieketens op veel treinstations krijg je  korting als je met een eigen beker komt. Zo bespaar je geld en verklein je het afval in treinen en op stations.

Tip 8. Maak goed gebruik van je studentenreisproduct

Wil je een weekendje weg? Je kunt natuurlijk een vliegticket boeken naar Praag of Porto. Maar pak ook eens de trein. En hang een weekendje de toerist uit in eigen land. Nederland zit vol met toffe vakantiehotspots. Bovendien is reizen per trein een van de meest duurzame manieren van reizen. En als je het slim plant, reis je gratis met je studentenreisproduct.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant