Modelovereenkomst
Modelovereenkomst
De modelovereenkomsten van de Belastingdienst zijn er om de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever duidelijker te maken.
Niet verplicht
Een modelovereenkomst heb je alleen nodig als er twijfel is over je arbeidsrelatie. De overeenkomst is dus niet verplicht.
Soms is het namelijk heel helder dat je zelfstandige bent met verschillende opdrachtgevers. Bijvoorbeeld als je een stukadoor bent die steeds voor andere klanten werkt. Werk je echter vaak via 1 bureau voor verschillende klanten, dan kan het lijken op een verkapt dienstverband.
Voorbeelden
Je vindt verschillende modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Er zijn algemene modelovereenkomsten, en specifiek per beroep of branche.
In sommige gevallen is er sprake van een fictieve dienstbetrekking, ook al is er een modelovereenkomst getekend. Bijvoorbeeld bij aannemers van werk en hun hulpen, bij agenten en subagenten en bij meewerkende kinderen.
Je eigen overeenkomst
Je kunt ook een eigen overeenkomst maken. Het is handig om dan wel als basis de modelovereenkomsten van de Belastingdienst te gebruiken.
Twijfel je over je eigen overeenkomst, dan kan de Belastingdienst ernaar kijken en beoordelen of die inderdaad genoeg duidelijk maakt dat je als zelfstandige werkt.
Betaalrekening voor zzp'ers
De zakelijke betaalrekening, speciaal voor zzp'ers met een eenmanszaak.
Wet DBA
Vanwege veel bezwaren op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wil het kabinet de regelgeving aanpassen. Ze hebben daarvoor het wetsvoorstel Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) gepubliceerd. De Belastingdienst handhaaft de Wet DBA met ingang van 1 januari 2025.
Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor de actuele informatie.