ASN Levenslooprekening stopt

De levensloopregeling is afgeschaft door de overheid en de overgangsregeling voor je rekening stopt in 2021. Daarom moet je ons vóór 1 oktober 2021 opdracht geven om het tegoed op je levenslooprekening uit te keren. Het is belangrijk dat je die opdracht geeft, omdat je ons daarmee laat weten naar welk rekeningnummer we jouw geld kunnen overboeken.

Met de levensloopregeling kon je een deel van je bruto inkomen sparen om op een later moment te laten uitkeren. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken of een sabbatical te nemen.

Je uitkering telt mee als inkomen

Het geld dat je uit de levensloopregeling krijgt uitgekeerd, telt mee als inkomen voor 2021. De uitkering kan dus gevolgen hebben voor toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Controleer dit op tijd bij de Belastingdienst of bij je uitkerende instantie. Zo voorkom je dat je te veel ontvangen bedragen later moet terugbetalen.

Neem je tegoed op via je werkgever

Het tegoed op je levenslooprekening wordt uitgekeerd via je huidige werkgever. Ook als je dit hebt gespaard bij een vorige werkgever. Je werkgever houdt de verplichte loonheffingen in en keert het nettobedrag aan je uit. Alle uitgekeerde bedragen zijn volledig belast.

Met het Opheffingsformulier ASN Levenslooprekening (pdf) regel je de uitbetaling. Let op, het formulier moet ook door je werkgever worden ingevuld en ondertekend. Na ontvangst van het volledig ingevulde formulier heffen wij binnen tien dagen je rekening op en maken het gespaarde tegoed inclusief rente over naar je werkgever.

Heb je al een periodieke uitkering uit je levenslooprekening? Dan hoef je niets te doen. Het bedrag dat na 1 oktober nog op je levenslooprekening staat, ontvang je automatisch via je werkgever.

Heb je geen werkgever?

Als je niet meer in dienst bent bij een werkgever, kun je het tegoed laten uitkeren via ASN Bank. Wij zorgen voor een ‘salaris’-betaling waarbij we het maximale tarief van 49,5% loonheffingen zullen inhouden. Eventueel te veel betaalde loonbelasting kun je terugvragen via je aangifte Inkomstenbelasting. Zo kun je ook je levensloopverlofkorting verrekenen. Op het bedrag na loonheffingen houden wij € 25 administratiekosten in.

Met het Opheffingsformulier ASN Levenslooprekening zonder werkgever (pdf) regel je de uitbetaling van het volledige saldo inclusief rente. Daarna beëindigen wij de rekening.

Als wij je opheffingsformulier vóór 1 oktober 2021 hebben ontvangen, kunnen wij het tegoed voor de wettelijke einddatum van de levensloopregeling (1 november 2021) overboeken naar het rekeningnummer dat je ons doorgeeft.

We raden je aan om niet tot het laatste moment te wachten met het opsturen van het formulier. Alle formulieren die op de 10e van de maand door ASN Bank ontvangen zijn worden normaal gesproken rond de 15e van de maand uitbetaald. Een formulier dat we na de 10e ontvangen wordt de volgende maand uitbetaald. Na de uitbetaling krijg je van ons een uitkeringsspecificatie. Ook sturen we begin van het jaar een opgave voor je belastingaangifte toe.

Tegoed belegd in beleggingsfondsen

Is (een deel van) je tegoed belegd in beleggingsfondsen? Dan verkopen wij je beleggingen voordat we je levenslooptegoed uitkeren en de rekening opheffen. Dit doen wij op 6 oktober. Wil je zelf bepalen wanneer je beleggingen verkocht worden? Dan kun je dat voor die datum doen met het Opdrachtformulier Beleggen ASN Levenslooprekening (pdf).

Zo blijft je geld duurzaam bijdragen

Heb je het geld niet direct nodig, dan is het goed om te weten dat het geld op een andere spaarrekening van ASN Bank ook werkt aan duurzame vooruitgang. Net als de afgelopen jaren het geld dat op jouw levenslooprekening stond.

Je levenslooptegoed duurzaam beleggen én krijg €100 cadeau (verlengd)Kun je het geld voor langere tijd missen, denk dan ook eens aan duurzaam beleggen. Via de ASN Beleggingsfondsen beleg je in bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren. En goed om te weten, je ontvangt € 100 cadeau als je vóór 1 oktober 2021 € 10.000 of meer belegt via een beleggingsrekening bij ASN Bank. (Bekijk de actievoorwaarden).

Beleggen kent wel meer risico dan sparen en je kunt in het slechtste geval zelfs (een deel van) je inleg kwijtraken. Twijfel je of beleggen bij je past?

Lees meer over sparen of beleggen

Wat gebeurt er als je je saldo niet opneemt voor 1 oktober?

Als je je saldo niet voor 1 oktober 2021 opneemt, dan keren wij het tegoed uit afhankelijk van jouw situatie:

  • Heb je een periodieke uitkering uit de levenslooprekening? Dan maken we het levenslooptegoed dat na 1 oktober nog op je rekening staat uiterlijk 15 oktober over naar je werkgever via hetzelfde rekeningnummer als we de periodieke uitkering overmaken. Je hoeft dan dus niets te doen.
  • Heb je nog een andere ASN-rekening en geen periodieke uitkering? Dan maken we het levenslooptegoed op 1 november over naar die rekening na aftrek van 49,5% loonbelasting en € 25 administratiekosten. Heb je meerdere rekeningen, dan kan je in de brief die je van ons hebt ontvangen, zien welke rekening dat is. Voorkom dat je administratiekosten moet betalen door ons voor 1 oktober opdracht te geven het levenslooptegoed uit te keren via je werkgever (pdf).
  • Heb je geen andere rekening bij ons en ook geen periodieke uitkering? Dan openen we op 1 november een administratieve rekening voor je waar we je tegoed op storten. Je kunt geen geld opnemen van een administratieve rekening. Zorg daarom dat je ons voor 1 oktober opdracht geeft om de rekening op te heffen (pdf), zodat we het levenslooptegoed al dan niet via je werkgever aan je kunnen uitkeren.

Nadat wij de uitkering hebben gedaan, beëindigen wij de levenslooprekening.

Wat is de Levensloopregeling?

Met de levensloopregeling kan je een deel van je bruto inkomen sparen om op een later moment te laten uitkeren. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken of een sabbatical te nemen.

  • Per jaar mag je maximaal 12% van je brutosalaris sparen, tenzij je geboren bent in de periode van 1950 tot en met 1954. Dan mag je maximaal 100% van je brutosalaris sparen.
  • In totaal mag je tot 210% van je laatste bruto jaarsalaris sparen.

Een nieuwe levenslooprekening kun je niet meer openen, maar je bestaande rekening kun je aanhouden tot de dag voor je AOW-datum, je eerdere pensioendatum of uiterlijk tot 1 oktober 2021. Stortingen worden vanaf 1 mei 2021 niet meer door ASN Bank geaccepteerd.

Je inkomen stijgt als je geld opneemt. Je kunt daardoor in een hogere belastingschijf terechtkomen. Ook heb je misschien minder recht op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag.

Sparen met een variabele rente

Bij ASN Levensloopsparen ontvang je een variabele spaarrente van 0,01%. Dat betekent dat de rente niet vaststaat, maar dat ASN Bank de spaarrente altijd kan verhogen of verlagen. 

Rente op jaarbasis vanaf 05-03-2020 (rentewijzigingen voorbehouden).
Bekijk alle rentetarieven van ASN Bank.

Veelgestelde vragen over de ASN Levenslooprekening

Voorwaarden en documenten van de ASN Levenslooprekening

Bekijk alle voorwaarden van de ASN Levenslooprekening

,
waarmee kunnen we je helpen?