Rente betalen over totaalsaldo vanaf € 100.000 (1 april 2022 - 1 oktober 2022)

Goed om te weten:

De informatie op deze pagina geldt van 1 april 2022 tot 1 oktober 2022. Vanaf 1 oktober hoef je geen rente meer te betalen over je positieve saldo.

Om te bepalen of je rente betaalt, tellen we de bedragen van betaal- en spaarrekening(en) en het gelddeel van je beleggingsrekening(en) bij elkaar op. Sta je rood op een van deze rekeningen? Dan trekken we dat bedrag af van het positieve saldo. Is je totale saldo hoger dan € 100.000? Dan betaal je rente over het deel dat hoger is dan € 100.000.

Is je totaalsaldo € 100.000 of lager?

Dan hoef je geen rente te betalen over je positieve saldo.

Voor welke rekeningen geldt de optelling van het totaalsaldo?

Het saldo van deze rekeningen tellen we bij elkaar op om je totaalsaldo te bepalen:

  • ASN Bankrekening
  • ASN Ideaalsparen
  • ASN Sparen
  • Gelddeel van ASN Beleggingsrekening*
  • Gelddeel van ASN Doelbeleggen*

Rekeningen die we hierboven niet noemen, tellen niet mee voor het berekenen van het totaalsaldo. Dat zijn de betaalrekeningen voor kinderen, jongeren en studenten. En daarnaast ASN Jeugdsparen en ASN Depositosparen.

* ASN Doelbeleggen en ASN Beleggingsrekening bestaan uit 2 delen: een geldrekening en een deel waar je beleggingsportefeuille staat. Voor de optelling van je totale saldo telt alleen het gelddeel mee. Geld dat je hebt belegd staat op het deel van de beleggingsportefeuille. Dit deel telt dus niet mee.

Alleen rekeningen op jouw naam tellen mee

Voor de optelling van het saldo kijken we alleen naar rekeningen die op jouw naam staan. Heb je samen met iemand anders een rekening (een en/of-rekening)? Dan tellen we de helft van het saldo op die rekening bij jou mee en de andere helft bij degene met wie je de rekening hebt. Ben je wettelijk vertegenwoordiger of gemachtigde op een rekening? Dan staat die rekening niet op jouw naam. Die rekening telt dus niet mee voor de optelling van jouw totaalsaldo. Heb je een zakelijke rekening? Dan telt je zakelijke saldo niet mee met je privé saldo. En je privé saldo telt ook niet mee met je zakelijke saldo.

Rente van 1 april 2022 tot 1 oktober 2022

ASN Bankrekening Spaarrekening en gelddeel beleggingsrekening
€ 0 tot en met € 25.000 0% Je ontvangt 0,01% per rekening
€ 25.000 tot en met € 100.000 0% 0%
saldo boven € 100.000 Je betaalt 0,5% over je totaalsaldo
boven € 100.000
Je betaalt 0,5% over je totaalsaldo boven
€ 100.000

Voor alle rentepercentages geldt: variabele rente op jaarbasis. De rente kan dus wijzigen. De actuele rente vind je altijd op asnbank.nl/rente of in de Tarievenwijzer.

Rente per maand

De rente die je ontvangt of betaalt, ontvang of betaal je per maand.

Rekenvoorbeelden

Voorbeeld 1*: Je totaalsaldo is lager dan € 100.000

Voorbeeld 2*: Je totaalsaldo is hoger dan € 100.000

Voorbeeld 3*: Je hebt een en/of rekening

Voorbeeld 4*: Je kind heeft een betaal- en een spaarrekening

Voorbeeld 5*: Je staat rood op je rekening

* In de voorbeelden gaan we uit van gemiddelde saldo’s per maand.

Rente betalen

De rente die je betaalt over je saldo boven € 100.000, schrijven we elke maand in zijn geheel af van je rekening met het hoogste saldo. Dit kan dus een spaar- of betaalrekening of het gelddeel van een beleggingsrekening zijn.

Rente afschrijven van een en/of-rekening

We schrijven de rente alleen af van een en/of-rekening als je geen eigen andere rekening bij ons hebt. Heb je geen eigen rekening, maar wel meerdere en/of-rekeningen met verschillende personen? Bijvoorbeeld een rekening met je partner en een rekening met een ouder? Dan schrijven we de rente af van de en/of-rekening met het hoogste saldo. Houd er rekening mee dat degene met wie je de rekening hebt, dit ook ziet.

Rente afschrijven van andere rekening

Wil je dat we de rente van een andere rekening afschrijven? Dan kun je dat zelf makkelijk aanpassen in  ASN Online Bankieren. Heb je geen ASN Online Bankieren? Vraag ASN Online Bankieren aan of neem contact op met de  ASN Klantenservice.

Renteboeking op je afschrift

We schrijven de rente af rond de 5e dag van de maand. Je ziet de renteboeking in de lijst van bij- en afschrijvingen in ASN Online Bankieren of op je rekeningafschrift. Wil je een specificatie van de rente die je betaalt? Dan kun je die inzien in ASN Online Bankieren. Heb je geen ASN Online Bankieren? Neem dan contact op met de ASN Klantenservice.

Veelgestelde vragen over rente betalen over je totaalsaldo boven € 100.000

1. Je hebt een rekening met iemand anders

2. Je kind heeft (ook) een rekening bij ons

3. Je bent gemachtigd op een rekening

4. Je hebt ook een zakelijke rekening bij ons

5. Je wilt meer weten over de berekening

Lees meer

Waarom verandert de rente?
Alternatieven voor sparen
Sparen of beleggen?

Rente betalen over zakelijke rekening