Frisse blik op financiële educatie, wonen en en inclusieve besluitvorming
Raad van Toekomst in gesprek met de directie
Wat gebeurt er als je jongeren écht mee laat denken over bankieren, beleid en maatschappelijke thema’s? Dan krijg je een avond vol urgentie, ideeën en eerlijkheid over drie voor jongeren essentiële maatschappelijke onderwerpen waar ze een rol voor de bank zien weggelegd: financiële educatie, inclusieve besluitvorming en de vastgelopen woningmarkt.
Tijdens de bijeenkomst op 4 juni gingen leden van de Raad van Toekomst in gesprek met directieleden en medewerkers van de Volksbank, SNS en ASN Bank.

Raad van Toekomst als kompas voor toekomstgericht beleid
De Raad van Toekomst bestaat uit tien jongvolwassenen met uiteenlopende achtergronden die de bank adviseert over maatschappelijke en bancaire vraagstukken. De thema’s die deze avond centraal stonden zijn het afgelopen jaar door de Raad van Toekomst aangedragen en onderzocht. In werksessies, gesprekken met experts en eigen ervaringen prioriteerde zij maatschappelijke kwesties in naar de leefwereld van jongeren, met als doel: toekomstgericht beleid dichter bij de praktijk brengen.
Financiële educatie: laagdrempelig, onafhankelijk en mensgericht
Veel jongeren hebben moeite met geldzaken. Leden van de Raad van Toekomst, onder wie Roshni van Zeijst, Mehmet Basar, Jasper Mattijssen en Rick Rosevink, vertelden over hun eigen ervaringen: van onbegrijpelijke loonstroken tot het gebrek aan begeleiding bij beleggen, pensioen en verzekeringen. Daarbij waarschuwden ze voor de groeiende invloed van zogeheten 'finfluencers' – influencers die via social media financiële tips delen, vaak zonder onderbouwing of waarschuwing voor risico's. Die verspreiden onrealistische verwachtingen en kunnen jongeren juist op het verkeerde been zetten. Hun oproep: zorg voor levensfasegerichte begeleiding, onafhankelijke geldcoaches en een keurmerk voor betrouwbaar lesmateriaal, zodat jongeren weten wie ze wél kunnen vertrouwen.

Angela Eijlander, Chief Sales & Marketing Officer bij de Volksbank, reageerde positief op het idee van een keurmerk voor financiële content: "Zoals je dokters op TikTok een keurmerk zou willen geven, moeten we ook finfluencers toetsen."
Wonen: van afwachten naar aanjagen
Een woning is voor veel jongeren allesbehalve vanzelfsprekend. Raad van Toekomstleden Roy Postma en Jeroen Steegmans riepen op tot meer lef en verbeeldingskracht vanuit de bank. De Raad pleitte voor een duurzaam woonfonds, gericht op alternatieve woonvormen zoals hofjes, vriendenhuizen en tiny houses. Ook woningruil, het splitsen van woningen en de bank als ‘makelaar’ passeerden de revue.

Inclusieve besluitvorming: doorbreek de bubbel Diversiteit en inclusie in teams is nog steeds niet vanzelfsprekend. Leden van de Raad van Toekomst, onder wie Tara Bakker, Kelly van den Bosch, Maud Stamsnijder en Xiara Esseboom, stelden dat echte vooruitgang vraagt om het doorbreken van patronen. Ze riepen op tot meer ruimte voor niet-traditionele profielen, expliciete aandacht voor teamdiversiteit en het meetbaar maken van inclusie in werving en leiderschap binnen de bank.

Van woorden naar daden
De bijeenkomst werd afgesloten met een uitnodiging van Zonne Zeevalk, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact bij SNS Bank, om samen de vervolgstap te zetten: van inzichten naar pilots. De avond eindigde in goede sfeer met een borrel en een dankwoord voor de jongeren die het lef hadden om namens de toekomst aan tafel te zetten.

ASN Raad van Toekomst
Lees alles over de Raad van Toekomst van ASN en maak kennis met de huidige leden.
Meer maatschappelijke initiatieven
Bekijk met welke maatschappelijke initiatieven ASN zich nog meer bezighoudt.
Lees meer
Meer informatie