Raad van Toekomst - Manifest

Luister naar jongvolwassenen. Voor een toekomstbestendig Nederland.

Jongvolwassenen moeten het langst leven met de gevolgen van besluiten die nu genomen worden. Toch houden politiek, bedrijven en maatschappelijke organisaties maar weinig rekening met onze belangen. Laat ons meedenken over nieuw beleid en nieuwe producten en diensten, dan gaan ze een stuk langer mee.

Onze belangrijkste aanbevelingen en adviezen

Als Raad van Toekomst hebben wij - 10 jongvolwassenen met verschillende banen, woonplaatsen en interesses – de bank én de financiële sector een jaar lang kritisch gevolgd. Onze adviezen helpen de bank weer een plek te worden waar onze generatie zich ook thuis voelt. Hieronder vind je onze belangrijkste aanbevelingen en adviezen.

Voor politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties:

  1. Voorkomen is beter dan genezen

    Achteraf je beleid toetsen of het aansluit bij de behoeftes van de jongere generatie is goed, maar jongvolwassenen bij voorbaat al laten meedenken over toekomstige producten, diensten en beleid is nog beter.

  2. Stel je echt open voor kritische blikken

    Jonge medewerkers een stem geven is goed, maar ook de veilige keuze. Wie echt wil vernieuwen betrekt jongvolwassenen met diverse achtergronden die niet op de loonlijst staan en zorgt ervoor dat ze directe toegang hebben tot de beslissers aan de top.

  3. Alleen luisteren is niet genoeg

    Ga in gesprek en wees transparant over wat wel en niet haalbaar is. Wie geen werk maakt van de adviezen riskeert dat jongvolwassenen in de toekomst afhaken in plaats van bijdragen.

Voor de financiële sector in Nederland:

  1. Maak geldzaken toegankelijker

    Maak financiële dienstverlening toegankelijker, gebruik duidelijke en aansprekende taal en bied meer jonge rolmodellen en voorbeelden. Zorg voor een (betere) samenwerking met maatschappelijke organisaties en gemeenten die betrokken zijn bij de financiële wereld van jongeren.

  2. Creëer kansen voor jongvolwassenen

    Ontwikkel producten en diensten die aansluiten bij de financiële situatie van jongvolwassenen, ga aan de slag met alternatieve financieringsvormen die aansluiten bij diverse samenlevingsvormen en biedt perspectief aan starters. Creëer nieuwe diensten die jongeren vooruithelpen en durf hen ook te waarschuwen voor financiële producten en constructies die te mooi zijn om waar te zijn.

  3. Laat iedereen zich welkom voelen

    Speel in op de veranderende demografie door diensten aan te bieden in meerdere talen en producten te ontwikkelen die aansluiten bij diverse religies en overtuigingen. Wees aanwezig op plekken waar jongeren komen en bekijk je diensten en producten vanuit verschillende perspectieven.

Bestuurders van bedrijven, organisaties en politieke partijen: jullie hebben de sleutel in handen om Nederland klaar te maken voor de toekomst. Door echt te luisteren naar jongvolwassenen en zo te werken aan meer gelijke kansen voor iedereen.

Luister naar onze oproep:

  • Bestuurders, zorg voor een vaste en volwaardige plek voor jongvolwassenen aan alle bestuurstafels.
  • Jongvolwassenen, laat je stem horen op plekken waar beslissingen worden genomen voor onze toekomst.

Angela Eijlander: 'De leden van de Raad van Toekomst hebben mij en alle collega’s een waardevolle spiegel voorgehouden. We maken werk van hun adviezen en tips. Het zou mooi zijn als andere organisaties, zowel binnen als buiten de financiële sector, zich aansluiten en ook een Raad van Toekomst opzetten. Investeer in de toekomst, krijg waardevolle inzichten en werk samen aan een inclusievere samenleving met gelijke kansen voor iedereen.'
SNS directeur Angela Eijlander

ASN Raad van Toekomst

Lees alles over de Raad van Toekomst van ASN en maak kennis met de huidige leden.

Naar de Raad van Toekomst

Nieuws Raad van Toekomst

Op onze nieuwspagina lees je meer over de initiatieven die de Raad van Toekomst heeft genomen samen met andere maatschappelijke organisaties.

Nieuws