20 september 2020

ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, investeert 25 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 21 miljoen euro) in het Global Climate Partnership Fund. Dit fonds van de Zwitserse asset manager ResponsAbility richt zich op het verminderen van de CO2-uitstoot in lage inkomenslanden en opkomende economieën.

Het Global Climate Partnership Fund is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat is opgezet om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Door financiering van projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing, vooral in lage inkomenslanden en opkomende economieën, wil het fonds zoveel mogelijk impact realiseren. Onderliggend doel is om de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 20% per gefinancierd project te reduceren.

Sinds haar oprichting in 2009 investeerde het fonds al meer dan 656 miljoen Amerikaanse dollar in duurzame programma’s in 29 landen wereldwijd.

Lees verder over de ernstige gevolgen van klimaatverandering

Ronald Zeeman, accountmanager bij de afdeling Duurzame Financieringen van ASN Bank: “In lage inkomenslanden zoals Sri Lanka, Ecuador en Nicaragua zijn de financiële middelen om te verduurzamen beperkt. Onze investering aan het Global Climate Partnership Fund biedt lokale ondernemers de mogelijkheid om op een duurzame manier te groeien, bijvoorbeeld door de aanschaf van elektrisch vervoer of zonnepanelen. De investering sluit nauw aan bij onze ambitie om in 2030 met al onze financieringen en beleggingen klimaatpositief te zijn. Dat betekent dat we meer CO2 uit de lucht halen dan alle investeringen en beleggingen samen uitstoten.”

Microfinanciering voor duurzame energieprojecten

Een voorbeeld van een organisatie die financiële en technische steun ontvangt van het Global Climate Partnership Fund is de organisatie LOLC in Cambodja. Deze microkredietfinancier biedt lokale ondernemers toegang tot kleine leningen voor elektrisch vervoer. Dit vervoer wordt gebruikt om mensen op een schonere en meer veilige manier te verplaatsen in het drukke verkeer.

De afgelopen jaren ontvingen al meer dan 10.000 ondernemers een lening voor duurzaam transport, waardoor de uitstoot van broeikasgassen met 24% verminderde, aldus LOLC.

Bekijk een video van dit project
Bekijk meer voorbeelden van de manier waarop het fonds impact maakt

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Delen op: