Duurzame Kieswijzer van ASN Bank helpt zwevende kiezer bij stemkeuze

Den Haag • 15 november 2023
Over één week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Veel mensen weten nog niet wat ze gaan stemmen. Wel geven 4 op de 10 kiezers aan dat duurzaamheid een grote rol speelt bij de keuze voor een politieke partij. De Duurzame Kieswijzer van ASN Bank brengt de duurzaamheidsstandpunten van verschillende politieke partijen in beeld. Na toevoegingen van SP, Volt en BBB laat de kieswijzer nu de standpunten zien van 9 partijen over 16 belangrijke duurzaamheidsthema’s.
Het aantal zwevende kiezers was nog nooit zo hoog, zeggen opiniepeilers van I&O Research. Ondanks dat veel kiezers nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen, weten ze wel dat duurzaamheid daar een rol in zal spelen. Voor bijna de helft van de kiezers is stemmen namelijk een manier om invloed te hebben op een duurzamere wereld[1].

Voor iedereen die zich wil verdiepen in de duurzaamheidsstandpunten van verschillende politieke partijen, lanceerde ASN Bank in oktober de Duurzame Kieswijzer. Daar zijn nu ook de standpunten van SP, Volt en BBB aan toegevoegd.


“Met de Duurzame Kieswijzer maken we het makkelijker om weloverwogen groen te stemmen,” vertelt Piet Sprengers, Hoofd Duurzaamheidsstrategie van ASN Bank. “En met de toevoeging van de standpunten van 3 partijen krijgt de kiezer een nog completer beeld. Een handig hulpmiddel dus voor stemmers die er nog niet uit zijn.”

Kiezers zien in de Duurzame Kieswijzer onder andere dat de partijen behoorlijk eensgezind zijn als het gaat om goedkoper openbaar vervoer en de bouw van meer betaalbare kleine of collectieve woningen. De standpunten van de diverse partijen lopen echter uiteen over landbouw, natuurbehoud, ‘true pricing’ en de bouw van nieuwe kerncentrales.

De Duurzame Kieswijzer staat op www.vanafhier.nl/duurzame-kieswijzer.

[1] Flitspeiling Factsnapp onder 1.000 respondenten, in opdracht van ASN Bank.

Over de Duurzame Kieswijzer

Voor de totstandkoming van de Duurzame Kieswijzer zijn 9 politieke partijen benaderd die op basis van de zetelpeiling van IPSOS (september 2023) een verwachte uitslag van 5 of meer zetels hadden. 7 partijen hebben gereageerd op de stellingen die ASN Bank hen voorlegde. De partijen NSC en PVV hebben geen reactie op de stellingen gegeven. Partijen die ASN Bank proactief met hun standpunten benaderd hebben en in de IPSOS-peiling staan, zijn ook opgenomen in de Duurzame Kieswijzer.

Delen op: