ASN Bank financiert Windpark Nij Hiddum-Houw

16 december 2020

Op één van de beste windlocaties van Friesland, bij de Afsluitdijk, start deze maand de bouw van het nieuwe Windpark Nij Hiddum-Houw. Zestien windmolens die nu in het gebied staan worden vervangen door negen krachtiger exemplaren. Samen produceren de windmolens straks 160.000 MWh per jaar. Dat is vergelijkbaar met de stroom die 46.000 huishoudens per jaar verbruiken. ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, draagt met 29 miljoen euro bij aan de financiering van het project.

“Met deze financiering komen we een stap dichterbij ons doel om in 2030 met al onze financieringen en beleggingen klimaatpositief te zijn” vertelt Emiel van Zwet van ASN Bank. “Wat bijzonder is aan windpark Nij Hiddum-Houw is dat het grenzend aan het IJsselmeer op een uitstekende windlocatie komt te liggen. Door de opstelling en hoge capaciteit van de windturbines kan er daardoor veel duurzame energie worden opgewekt. Omwonenden en lokale bedrijven zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van het project. Dat is voor ASN Bank een belangrijk criterium.”

Windpark met lokaal eigenaarschap

Het park van negen turbines wordt ontwikkeld door meerdere partijen. Gooyum Houw BV, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving, wordt eigenaar van vijf van de negen windmolens. Vattenfall bezit de overige vier. Daarmee komt de meerderheid van het park in lokaal eigendom. De totale kosten van het project bedragen 60 miljoen euro.

Met direct omwonenden van het windpark zijn afspraken gemaakt. Zo kunnen zij zelf op termijn ook investeren in het windpark. Ook komt er een fonds voor de financiering van duurzame projecten in de omgeving van Nij Hiddum-Houw.

De omwonenden moeten wel nog even geduld hebben. De eerste duurzaam opgewekte elektriciteit wordt in de eerste helft van 2022 verwacht.

Delen op: