Bespaartips voor studenten
1. Check of je korting kunt krijgen
Als student heb je een soort vip-status. Bij heel veel gelegenheden krijg je namelijk korting als je je collegekaart laat zien. Bij de bioscoop, de sportschool, de kapper, restaurants, noem maar op. Soms staat het niet zo duidelijk aangegeven, maar kun je wel degelijk korting krijgen. Voor de zekerheid checken kan dus lonen.
2. Doe geen boodschappen als je honger hebt
Als je met een rammelende maag een supermarkt inloopt, ben je geneigd om veel te veel in je mandje te gooien. Is je ergste honger gestild, dan realiseer je je dat 3 pizza’s en 4 hamburgers als avondeten misschien toch een tikkeltje overdreven waren. Maar dan is het kwaad al geschied.
3. Ga naar een voordeelsupermarkt
Ook bij een voordeelsupermarkt kun je heel goed boodschappen doen. En het scheelt vaak ook nog in je portemonnee. Zit er bij jou geen voordeelsupermarkt in de buurt of ben je erg gehecht aan je vaste supermarkt? Het huismerk is vaak ook al een stuk goedkoper.
4. Eet samen met je huisgenoten
Woon je op kamers? Samen met je huisgenoten koken is voordelig én gezellig. Houd goed de kosten bij en deel de kosten. Hang bijvoorbeeld een whiteboard in de keuken waar iedereen opschrijft wat ie heeft uitgegeven aan boodschappen.
5. Houd aanbiedingen in de gaten
Het klinkt misschien als een open deur, maar hou de aanbiedingen in de gaten. Hier zijn handige apps voor, zoals Reclamefolder. Zo hoef je niet alle foldertjes af te speuren, maar zie je bijvoorbeeld in een oogopslag waar je het goedkoopst nieuw wasmiddel kunt scoren.
6. Maak op wat je in huis hebt
Check voor je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien. Heb je bijvoorbeeld nog een restje pasta in de koelkast liggen? Eet die avond dan geen aardappels, maar tover de restjes om in een pastasalade.
7. Neem je eigen eten mee
Een lekker broodje kopen in de kantine is best verleidelijk én makkelijk, maar dat broodje is in verhouding vaak veel duurder dan een zelf gesmeerde boterham. En ook elke dag een dure koffie loopt best in de papieren. Een thermosbeker gevuld met je eigen koffie is een stuk voordeliger.
8. Bespaar op uitgaan
Ga je bijvoorbeeld naar een club? Check dan of je voor een bepaalde tijd gratis naar binnen kunt of dat er studentenkorting is. Of geef thuis eens een American Party, waarbij iedereen wat te eten en drinken meeneemt. Zo draagt iedereen wat bij.
9. Koop tweedehands studieboeken
Voor een nieuw boek betaal je al snel tussen de € 30 en € 80. Kiezen voor gebruikte boeken, kan flink wat voordeel opleveren. Ga je voor tweedehands? Let dan wel op dat je de juiste druk koopt, zodat je boeken nog actueel zijn. En heb je je boeken niet meer nodig? Dan verkoop je ze ook weer door.
10. Geef 1 dag per week niets uit
Elke week een hele dag niets uitgeven, maar dan ook geen dubbeltje, kan aan het eind van de maand veel schelen. En zo merk je meteen hoe vaak je de neiging hebt om je portemonnee te pakken.
11. Organiseer een ruilavond
Heb je nieuwe kleding nodig, maar laat je saldo een dagje shoppen niet toe? Dan kun je een kledingruilavond houden. Het idee is simpel: iedereen duikt in z’n kledingkast en neemt wat leuke dingen mee die hij of zij zelf niet meer draagt. Stal alles uit en ruilen maar!
12. Slimme websites
Er zijn veel sites waarbij je voor een prikkie of zelfs gratis spullen op de kop kunt tikken. Marktplaats is natuurlijk een bekende, maar ook op gratisaftehalen.nl kun je na een beetje speurwerk juweeltjes tegenkomen. En op peerby.nl kun je spullen lenen van mensen in de buurt. Handig als je bijvoorbeeld gereedschap nodig hebt.
ASN Studentenrekening
Met ASN Studentenrekening heb je je bankzaken goed geregeld. Zo kun je je maximaal focussen op je studie.
Uitgaven van een student
Boodschappen, huur en soms een avondje naar de kroeg: met wat voor kosten krijg je als student allemaal te maken?
Uitgaven op een rij
Tip: geef geen geld uit dat je niet hebt