Echtscheidingsconvenant
Het echtscheidingsconvenant is een belangrijk document als je gaat scheiden. Want in het convenant zet je de afspraken die je samen maakt. Heb je minderjarige kinderen? Dan komt daar een ouderschapsplan bij.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. Hierin staan alle afspraken over jullie toekomst na de scheiding en hoe jullie dingen gaan regelen. Bijvoorbeeld over de verdeling van jullie spullen (boedelverdeling), het huis, eventuele alimentatie en jullie pensioenen. Dit convenant kun je als het lukt samen opstellen, of bijvoorbeeld met hulp van een mediator.
Stel je zelf, of met hulp van een advocaat of mediator een echtscheidingsconvenant op? Dan is het verstandig om het echtscheidingsconvenant te laten bekrachtigen door de rechter. De afspraken erin, bijvoorbeeld over alimentatie, liggen dan vast. Als je ex-partner dan niet betaalt voor uw levensonderhoud, mag u een deurwaarder inschakelen. Heb je wel afspraken gemaakt, maar zijn deze niet door de rechter bekrachtigd? Dan zul je eerst naar de rechter moeten als je ex-partner de afspraken niet nakomt. En pas daarna kun je de deurwaarder inschakelen.
Ouderschapsplan (bij minderjarige kinderen)
Als jullie minderjarige kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan bij het echtscheidingsconvenant zitten. Zonder ouderschapsplan kunnen jullie niet scheiden. Meer over het ouderschapsplan vind je in het artikel Scheiden en kinderen, wat nu?
Waarom is een echtscheidingsconvenant belangrijk?
Het is belangrijk om goed na te denken over de afspraken die jullie maken. Het is verstandig om altijd een mediator, advocaat of notaris naar het echtscheidingsconvenant te laten kijken. Dan is dat kans dat je iets over het hoofd ziet, stukken kleiner.
Rechtsgeldig en executoriaal
Jullie advocaat kan de rechter vragen om het echtscheidingsconvenant onderdeel te laten uitmaken van de echtscheidingsbeschikking. Het convenant krijgt dan een executoriale titel. Dat betekent dat jullie de afspraken ‘rechtens afdwingbaar’ worden. Als jullie de gemaakte afspraken niet nakomen, dan kunnen deze afgedwongen worden.
Bijvoorbeeld: als de partner die alimentatie moet betalen dat niet doet, dan kan dat worden afgedwongen via een incassobureau, een deurwaarder of het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).
Let op!
In een echtscheidingsconvenant leg je afspraken vast tussen jou en je ex-partner. Die afspraken hebben in principe geen invloed op de overeenkomsten die jullie met anderen hebben, bijvoorbeeld met een hypotheek- of een kredietverstrekker. Dus heb je bijvoorbeeld een hypotheek bij ASN Bank, dan gelden de afspraken die jullie met ASN gemaakt hebben.
Wie stelt het echtscheidingsconvenant op?
Er zijn een paar mensen die het echtscheidingsconvenant op kunnen stellen:
- Jullie zelf
- Een mediator
- Een advocaat
- Een notaris
Er is altijd een advocaat nodig om het uiteindelijke echtscheidingsconvenant aan de rechter aan te bieden in het verzoekschrift voor de scheiding.
Meer over scheiden
De financiële onderwerpen die vaak ter sprake komen bij scheiden op een rij.