Een huis kopen zonder eigen geld?

Een leuk huis gezien maar heb je zelf geen (spaar)geld? Een huis kopen zonder eigen geld is eigenlijk niet meer mogelijk. We vertellen je meer over wat je kunt lenen, over de bijkomende kosten en een mogelijkheid om misschien toch aan eigen geld te komen voor deze kosten.

Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer

Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie. En of je een bestaand huis of nieuwbouw op het oog hebt.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Naast de aankoopprijs van je nieuwe woning kunnen er kosten bijkomen zoals:

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Afsluitkosten hypotheek
  • Kosten van de hypotheekadviseur
  • Borgtochtprovisie Nationale Hypotheekgarantie
  • 2% overdrachtsbelasting over de koopsom
  • Kosten voor de leveringsakte
  • Opleverkeuring

Een deel van deze kosten is fiscaal aftrekbaar. Maar je moet deze dus wel eerst kunnen voorschieten. Wat de precieze kosten zijn, hangt ook af of je een bestaand huis of nieuwbouw koopt.

Lees meer over de bijkomende kosten als je een huis koopt.

Energiebesparende maatregelen meefinancieren

Ook als je wilt verbouwen heb je eigen geld nodig. Wil je energiebesparende maatregelen treffen in je woning? Dan mag je tot maximaal 106% van de waarde van het huis lenen voor het treffen van energiebesparende maatregelen die genoemd staan in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet.

Lees meer over ASN Duurzaam wonen.

Bereken je maximale hypotheek

Bereken je maximale hypotheek en weet hoeveel eigen geld je ongeveer nodig hebt.

Bereken je hypotheek

Mogelijkheid om misschien toch aan eigen geld te komen

Je kunt natuurlijk altijd meteen gaan sparen als je weet dat je in de toekomst een huis wilt kopen. Maar misschien heb je meer geld nodig. Om toch een huis te kopen zonder eigen geld mag je onder voorwaarden gebruikmaken van een belastingvrije schenking.

Een belastingvrije schenking

Je mag een belastingvrije schenking voor de koop van je eigen huis ontvangen. In 2023 is dit eenmalig maximaal € 28.947. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. In 2024 wordt dit afgeschaft.

Lees meer over een belastingvrije schenking.

Gratis oriënterend gesprek

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur en krijg meer inzicht in de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Meer lezen over hypotheken

Er komt een hoop op je af als je een leuk huis hebt gezien. We helpen je graag op weg met de belangrijkste informatie. We leggen je graag meer uit over:

Je eerste huis kopen
Een huis kopen in 10 stappen
Je maandlasten berekenen
Nationale Hypotheek Garantie

,
waarmee kunnen we je helpen?