Hybride warmtepomp van Solease

'Gezellige mensen stoken kolen'. Met deze slogan probeerde de kolenlobby in 1964 wanhopig om de toenmalige energietransitie tegen te houden. Het mocht niet baten: Nederlanders gingen steeds minder kolen en steeds meer gas gebruiken om hun huizen te verwarmen. Nu, zestig jaar later, neemt de populariteit van gas af en komt verwarming door warmtepompen op. 

Doe de Solease huisscan
Lees meer over Solease

Meer dan een miljoen warmtepompen

Van januari tot augustus 2023 waren er al meer warmtepompen geïnstalleerd dan in heel 2022 (NRC, 2023). Warmtepompen verwarmen intussen meer dan een miljoen gebouwen (CBS, 2022). De hybride warmtepomp, die samenwerkt met de cv-ketel, wordt vanaf 2026 mogelijk de standaard voor de verwarming van huizen. Solease, onze installatiepartner voor energiezuinig wonen, biedt vanaf nu ook hybride warmtepompen aan. Doe de huisscan van Solease en ontdek snel of deze vorm van verduurzaming ook voor jouw huis geschikt is.  

Doe de Solease huisscan

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en sluit aan op de al aanwezige radiatoren en eventuele vloerverwarming. Deze warmtepomp bestaat uit een kastje naast je cv-ketel en een buitenunit met ventilator. Door warmte te halen uit de buitenlucht, zorgt de hybride warmtepomp voor de reguliere verwarming van je huis. Is het buiten erg koud of is er warm water nodig in de keuken of badkamer? Dan kan de cv-ketel nog bijspringen.   Liever helemaal van het gas af?

Als je helemáál van het gas af wil, dan is een “all-electric” warmtepomp meer geschikt. Het is dan wel belangrijk dat je huis al heel goed geïsoleerd is. Ook neemt een all-electric warmtepomp meer ruimte in dan een hybride warmtepomp en de aanschafkosten zijn hoger. Als je (nog) niet helemaal van het gas af wilt, dan kan de hybride warmtepomp een mooie tussenstap zijn. Zo zijn sommige hybride warmtepompen “all-electric ready”. Dit type werkt nu nog samen met de cv-ketel, maar kan later omgebouwd worden naar een all-electric warmtepomp.Wat levert een hybride warmtepomp op?

De hybride warmtepomp heeft lagere aanschafkosten dan een all-electric warmtepomp en kan gelijk tot 60% besparen op je gasverbruik (volgens Milieu Centraal). Het stroomverbruik neemt natuurlijk toe, maar onder de streep komen de totale energiekosten doorgaans lager uit (bekijk de berekening van Milieu Centraal). Daarnaast komt dit type warmtepomp ook in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Zo kun je de aanschafkosten sneller terugverdienen. Verder kan een hybride warmtepomp, net als andere manieren van verduurzaming, zorgen voor een waardestijging van je huis.

De huisscan van Solease

Onze installatiepartner Solease biedt nu ook deze hybride warmtepompen aan. Wanneer je de huisscan doet, kan je snel checken of een hybride warmtepomp interessant  is voor jouw huis. Na de huisscan krijg je gratis advies en een vrijblijvende offerte van een installateur. Desgewenst kan Solease daarnaast ook isolatie aanbrengen of zonnepanelen voor je plaatsen.  

Doe de Solease huisscan
Lees meer over Solease

Veelgestelde vragen over hybride warmtepompen

Lees meer over warmtepompen en subsidies daarvoor