Een bloemenbom is een bolletje van bloemzaadjes die worden beschermd door klei en potgrond. Weet jij een plek in de buurt die wel wat vrolijke bloemen kan gebruiken? Je gooit de zaadbommen gemakkelijk over een hek of op een open veld. Na een tijdje staat het vol met veldbloemen.
Wilde bloemen zaaien om bijen te helpen
Bijen houden van wilde bloemen zoals de klaproos, margriet of korenbloem. Door de verdwijnende natuur kunnen de bijen wel wat hulp gebruiken. Help de bijen om genoeg eten te vinden en gooi wat zaadbommen op een braakliggend terrein. Zo zorg je in één klap voor een voedselparadijs voor de bijen.
Meer tips om de bijen te helpen? Eerder schreven we over het maken van een bijenhotel. Andere duurzaamheidstips lees je hier.
Zelf zaadbommen maken: dit heb je nodig
- (biologische) potgrond
- Kleipoeder. Koop bijvoorbeeld betoniet in een tuincentrum.
- Bloemenzaad voor wilde bloemen. Gebruik biologische zaadjes!
- Een beetje chilipoeder
- Een klein beetje water
- Een emmer of bak om alles te mengen
Hoe maak je een zaadgranaat?
Meng de klei en de aarde in de emmer of bak. Er zijn geen regels voor de verhoudingen. Je kunt eventueel een beetje chilipoeder in het mengsel doen, zodat de vogels weg blijven van de zaadjes.
Voeg een klein beetje water toe, zodat alles goed aan elkaar blijft plakken. Maak het mengsel niet te nat!
Pak kleine deeltjes mengsel en rol daar kleine balletjes van.
De balletjes rol je tenslotte over de bloemzaadjes. Een kwart lepeltje met zaadjes is voldoende voor 1 bloemenbom. Kneed het mengsel daarna goed door elkaar.
Laat de zaadbommen drogen. Het kan gebeuren dat de zaadjes al ontkiemen voor je ze de natuur in slingert. Dat maakt niet uit, die kun je nog steeds gebruiken.
Wanneer moet je de bloemenbom zaaien?
De zaadbommetjes blijven een paar maanden goed. Je kunt ze dus zelfs in de winter al maken! Gooi de zaadbommetjes in een open veld of in de tuin. Dat kun je doen vanaf het begin van de lente, wanneer er geen nachtvorst meer is. De hele lente en zomer kun je de zaadbommen rondstrooien. Na een tijdje groeien er vrolijke wilde bloemen. Zo help je de bijen of heb je in de zomer een kleurrijke tuin vol met vlinders.
ASN Bank maakt zich sterk voor biodiversiteit
ASN Bank bankiert met respect voor mens en natuur. Daarom is ons doel in 2030 een positief effect te hebben op biodiversiteit. We zetten ons in voor grote onderwerpen, zoals plastic in de oceaan en ontbossing. Maar ook voor de kleine dieren in Nederland, zoals bijen.
Lees meer over wat ASN Bank doet voor biodiversiteit