Kinderboeken uitwisselen in een kinderzwerfboekstation

Zijn je kinderen te oud geworden voor een voorleesboek, of kopen ze al leesboeken? Veel kinderboeken belanden in de boekenkast of een doos met oude kinderspullen. Zonde, want iemand anders kan natuurlijk nog genieten van dat leuke verhaal. Wissel daarom de oude kinderboeken uit via een kinderzwerfboekstation.

Gratis kinderboeken lezen

Het initiatief van het kinderzwerfboekstation is van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Het idee is simpel: leg je oude jeugdboeken of voorleesboeken in het zwerfstation en neem zelf leuke tweedehands kinderboeken mee naar huis. In alle zwerfboeken zit een sticker met een code. Die code kun je invullen en zo de zwerftocht van het boek volgen. Waar is het boek al eerder gelezen en wie pakt ‘m na jou uit het zwerfstation?

Als het boek uit is, leg je het weer terug in het zwerfstation. Zwerfboeken zijn namelijk wel bedoeld om rond te blijven zwerven. Wist je dat de afgelopen jaren al meer dan een miljoen boeken zijn aangemeld voor een zwerftocht? Er zijn zo veel mooie en avontuurlijke verhalen, zonde om die te verstoppen in je boekenkast!

Zelf een kinderzwerfboekenstation starten

In Nederland zijn er al 3.400 kinderzwerfboekstations. Wil je zelf een zwerfstation voor kinderboeken oprichten? Dat kan heel gemakkelijk. Het is natuurlijk belangrijk dat de boeken droog blijven. Zoek daarom een goede plek voor het zwerfstation, zoals in een buurthuis of kinderboerderij. Of timmer zelf een kastje dat je ophangt aan de muur van een huis!

Je mag best creatief zijn in het maken van een zwerfboekstation. Inspiratie nodig? Download dan hier de bouwtekening voor een kastje (pdf) of bestel de bouwtekening van de Minibieb. Met hout spijkers, glas en lijm kom je al een heel eind. Wil je het zwerfstation helemaal speciaal maken? Verf ‘m dan in een leuke kleur.

Meld het nieuwe kinderzwerfboekstation aan op de website van het Nationaal fonds Kinderhulp. Dan krijg je een gratis pakket met stickers voor in de boeken, flyers en een poster. De poster hang je op bij het zwerfstation en de stickers en flyers kun je er in leggen. Zo is het zwerfboekenstation herkenbaar en weet iedereen wat je met de boeken moet doen.

ASN Bank steunt Nationaal Fonds Kinderhulp

Ook in Nederland groeien veel kinderen op in armoede. ASN Bank steunt daarom projecten van Nationaal Fonds Kinderhulp, de initiatiefnemer van de kinderzwerfboekstations. Door de zwervende boeken heeft ieder kind de mogelijkheid om thuis een boek te lezen. Dat vergroot de kans op een goede toekomst.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant