Je kind leren sparen doe je met deze tips

Een spaarrekening voor je kind heb je misschien al. Maar hoe kun je je kind zelf leren sparen? Met deze tips leert jouw kind met geld om te gaan. Zo krijgt jouw kind zelf spaargeld en zien jullie samen de spaarrekening van je kind groeien.

Leren sparen, hoe doe je dat?

Door te sparen houd je geld over voor een later moment. Dat klinkt simpel, maar is zeker voor kinderen lastig. Je kind moet telkens kiezen tussen sparen of direct iets kleins kopen. Het moeilijkste aan het sparen is het volhouden. Hoe help je jouw kind hierbij? Ga direct aan de slag met deze tips.

Tip 1: verdeel het zakgeld in potjes voor sparen en uitgeven

Geef je kind 2 potjes om geld in te doen, voor zakgeld en voor spaargeld. Het potje voor zakgeld gebruikt je kind voor kleine uitgaven tussendoor. Voor afspraken over wat je kind wel of niet met het zakgeld koopt kun je een zakgeldcontract invullen. Zo zijn alle afspraken helder.
Lees hier tips voor het geven van zakgeld

In het andere potje bewaart je kind spaargeld. Denk daarbij aan verjaardagsgeld, maar laat je kind ook iedere week een deel van zijn zakgeld in het spaarpotje doen. Door het geld te scheiden, zorg je voor overzicht. Maak het sparen extra leuk door samen met je kind de potjes te knutselen!

Tip 2: kies een doel om voor te sparen

Je spaart makkelijker als je weet waarvoor je het doet. Wil je kind een nieuwe voetbal of een computerspel? Schrijf het spaardoel op een briefje of print er bijvoorbeeld een afbeelding van. Die kun je ergens zichtbaar ophangen, zodat je kind het niet vergeet.

Tip 3: zorg dat de spaardoelen haalbaar zijn

Vooral in het begin is het belangrijk dat de spaardoelen haalbaar zijn. Spaar niet direct voor iets duurs, maar kies voor speelgoed waar je kind in korte tijd genoeg voor heeft gespaard. Zo is er snel een beloning en leert je kind dat sparen ook echt ergens toe leidt. Dat maakt het makkelijker voor een volgende keer.

Tip 4: maak een spaarmeter

Wanneer je kind een spaardoel heeft, kunnen jullie uitrekenen hoeveel weken je kind moet sparen om dat te kopen. Maak samen een spaarmeter om bij te houden hoe het sparen gaat. Teken bijvoorbeeld het aantal weken als vakjes op een blad. Iedere week mag hij één vakje inkleuren. Daarmee ziet je kind hoe lang hij nog moet sparen. Geen zin om te knutselen? Download dan de spaarmeter van ASN Bank.

Heeft jouw kind een spaarrekening? Maak dan samen online spaarpotjes aan. Zo is het precies duidelijk hoe ver je bent met sparen en leert jouw kind ook om te gaan met digitaal geld.

Een kinderspaarrekening openen bij ASN Bank

Wil je jouw kind leren omgaan met geld? Open dan zowel een betaalrekening als een spaarrekening voor je kind. ASN Bank heeft verschillende kinderrekeningen. Daarmee leren jouw kinderen niet alleen om op een veilige manier om te gaan met geld, maar dragen ze ook bij aan een duurzamere wereld.

Wil je zelf geld opzij zetten voor je kind? Met ASN Jeugdsparen open je een spaarrekening voor je kind. Zo geef je jouw kind een financieel steuntje in de rug voor later.

,
waarmee kunnen we je helpen?