Tips voor zakgeld geven: zo leer je je kind omgaan met geld

Zakgeld geven is een goede manier om kinderen om te leren gaan met geld. Met onze 5 tips kan je direct aan de slag.

Tip 1. Kies een vast zakgeldmoment

Een vast zakgeldmoment kiezen is handig. Zo leren kinderen hoelang ze met een bepaald bedrag kunnen doen. En ze houden makkelijker overzicht. Je kunt jonge kinderen een vast bedrag per week geven. Bij tieners kun je zakgeld geven per maand.

Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel zakgeld je geeft en wanneer je ermee begint. Er zijn geen regels voor en het hangt natuurlijk ook af van je eigen financiële situatie.

Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

Tip 2. Keuzes maken met zakgeld: sparen of uitgeven

Bij het leren omgaan met geld draait het om de keuze tussen sparen of uitgeven. Kinderen zijn geneigd te denken dat sparen goed is en uitgeven fout. Maak duidelijk welke keuzes er zijn en laat jouw kind zelf kiezen. Dus bijvoorbeeld nu een goedkoop speelgoedautootje kopen of sparen voor een houten racebaan? Leg je kind uit dat beide keuzes goed zijn en dat je je geld maar 1 keer kunt uitgeven. Het is niet erg als je kind achteraf spijt heeft van een aankoop. Je kind leert van miskopen en zal een volgende keer misschien langer nadenken over wat je met gespaard geld kan doen.

Kijk samen naar dit filmpje van Eurowijs waarin het verschil tussen sparen of uitgeven heel duidelijk wordt uitgelegd.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Leer je kind het “op = op”-principe. Wil je kind iets kopen, maar is het zakgeld op? Gebruik dit moment dan om je kind te leren hoe geld werkt en probeer niet iets voor te schieten. Af en toe kan je je kind wat extra's als beloning toestoppen, maar doe dit niet te vaak. Het is belangrijk voor later dat kinderen leren dat ze moeten rondkomen van het geld dat ze hebben.

Je kind leren sparen doe je met deze tips

Maak een eigen spaarpot

Sparen kan voor kinderen lastig zijn. Wil je jouw kind hierbij helpen? Splits dan het zakgeld op. Geef een deel om uit te geven en een deel om te sparen. Zorg voor verschillende spaarpotjes, dat maakt het inzichtelijk. Je kunt een spaarpot kopen, maar je kunt ook een spaarpot maken met je kind.

Tip 3. Afspraken maken over zakgeld

Het is slim om duidelijke afspraken te maken en op papier te zetten. Over de hoogte van het zakgeld en het moment van betalen. Spreek ook af wat je kind wel of niet met het zakgeld koopt. Mag je kind bijvoorbeeld snoep kopen van zakgeld? Maak het jezelf makkelijk en vul samen een zakgeldcontract in. Dan zijn alle afspraken helder.

Tip 4. Zakgeld geven: contant of op de betaalrekening?

In het zakgeldcontract spreek je ook af hoe je het zakgeld betaalt. Geef je contant geld? Maak je het over naar de betaalrekening van je kind? Of geef je een deel contant en stort je de rest op de betaalrekening?

Bij jonge kinderen werkt contant zakgeld het best. Het is zichtbaar, tastbaar en een heel duidelijk ruilmiddel. Betaal het zakgeld uit met verschillende munten zodat ze tegelijkertijd de waarde van de verschillende munten leren. Krijgt jouw kind € 0,50 zakgeld? Geef dan bijvoorbeeld de ene week 1 muntje van € 0,50 en de andere week 5 muntjes van € 0,10. Op deze manier leren kinderen dat verschillende muntjes dezelfde waarde hebben.

Bij iets oudere kinderen kun je prima het zakgeld (deels) overmaken op de betaalrekening van je kind. Laat je kind dan wel zien dat het zakgeld gestort is. Zo leren kinderen spelenderwijs omgaan met digitaal geld.

Wat doen andere ouders?

Bijna driekwart van de ouders (71%) geeft het zakgeld contant; 21% maakt het over naar de betaalrekening van het kind en 8% doet beiden: zowel contant als overmaken naar de betaalrekening (bron: Nibud Kinderonderzoek, 2018).

Tip 5. Open een betaalrekening voor je kind

Vanaf 6 jaar kan je bij ASN Bank een betaalrekening openen voor je kind. We hebben betaalrekeningen voor verschillende leeftijden:

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar

  • kies zelf de pincode
  • een eigen betaalpas met weeklimiet
  • een gratis betaalrekening met rente*

Lees meer

Voor jongeren van 12 tot 25 jaar

  • kies zelf de pincode
  • contactloos betalen met mobiel
  • een gratis betaalrekening met rente*

Lees meer

* Let wel op als je contant geld opneemt of betaalt in het buitenland, want daar betaal je soms kosten voor.

,
waarmee kunnen we je helpen?