Tripadvisor: gesjoemel met recensies

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor Tripadvisor. Met 460 miljoen bezoekers per maand het grootste reisplatform ter wereld, maar helaas niet altijd het betrouwbaarste.
5887x bekeken

Op vakantie gaan, is voor veel mensen hét moment om even helemaal los te komen van de dagelijkse routine en weer nieuwe energie op te doen, maar het leidt ook tot duurzame dilemma’s. Ga je ver weg, of blijf je dichtbij huis? Ga je vliegen, of met de trein? Boek je een hotel, of een plekje op een camping?

Voor ASN Bank is de reisbranche ook vol dilemma’s. We beleggen natuurlijk niet in vervuilende luchtvaarmaatschappijen, maar we sluiten de reisbranche niet persé uit. Met reizen heb je impact op het milieu, maar we zien ook de positieve kanten ervan. Reizen verrijkt je leven. Je ontmoet nieuwe mensen en ontdekt andere culturen. Dat kan je blik op de wereld verruimen. Bedrijven, die actief zijn in de reisbranche moeten natuurlijk wel aan al onze duurzaamheidscriteria voldoen, om toegelaten te worden tot het beleggingsuniversum van de ASN fondsen. Om dat te kunnen bepalen, doen we grondig onderzoek. In dit geval naar Tripadvisor.

Het vinden van de beste deal

Tripadvisor wil jou vooraf en tijdens je reis helpen om de beste deals te vinden. Met een aanbod van 8.6 miljoen accommodaties, restaurants, excursies, luchtvaartmaatschappijen en cruises, zit er zeker iets voor je tussen. Op de site kun je gemakkelijk opzoeken waar je echt lekker kunt eten, of tickets voor attracties boeken en daarmee de rij omzeilen. Dat scheelt stress, kostbare tijd en voorkomt teleurstellingen. Vooral door het lezen van ervaringen van andere reizigers, kun je goed inschatten wat je kunt verwachten. Kun je moeilijk kiezen? Dan helpen de beoordelingen van andere reizigers je om een knoop door te hakken. Het idee dat je kunt vertrouwen op de onafhankelijke recensies is van onschatbare waarde. Helaas blijkt dat niet altijd goed te gaan bij Tripadvisor.

Afgekeurd voor de ASN beleggingsfondsen

Toen onze analisten informatie gingen verzamelen over Tripadvisor, vonden we vrij snel verschillende controverses. Tripadvisor bleek niet goed te scoren op onze criteria voor dierenwelzijn, er was geen (goed) beleid op het gebied van privacy- en consumentenbescherming en ook de betrouwbaarheid van de reviews stond ter discussie. Op basis van deze informatie besloten we het bedrijf niet toe te laten tot het beleggingsuniversum van de ASN fondsen. Aan de hand van voorbeelden zullen we dit verder toelichten.

10 pond per nepreview

In 2017 liet de Brit Oobah Butler al zien hoe gemakkelijk het was om valse informatie op de site van Tripadvisor te plaatsen. Hij zette zijn ‘restaurant’ The Shed op de site en het werd al snel verkozen tot beste eetgelegenheid van Londen. Een hele prestatie, vooral omdat het restaurant helemaal niet bestond. Butler had ervaring met het schrijven van nepreviews voor restaurants. Hij verdiende er 10 pond per review mee en wist precies hoe hij te werk moest gaan. Tripadvisor verwijderde het restaurant en reageerde laconiek op het voorval. Het waren toch vooral journalisten die dit deden om hen erin te luizen. Zij wilden hun energie steken in het identificeren van echte fraudeurs, die met nepreviews hun ranking wilden verbeteren.

Slechte reviews komen niet door

Een teleurstellend diner is natuurlijk vervelend, maar veel erger is het als mensen gevaar lopen, doordat slechte reviews niet doorkomen of worden verwijderd. Onze onderzoekers vonden meerdere beschuldigingen aan het adres van Tripadvisor voor het verwijderen van negatieve recensies over criminele activiteiten en seksueel geweld in hotels in Mexico. Ondanks waarschuwingen van het Amerikaanse en Canadese consulaat.

Dieren in gevangenschap

We vonden ook controverses op het gebied van dierenwelzijn. Via diverse reisplatforms kun je attracties waarbij wilde dieren een rol spelen, boeken. De omstandigheden waarin deze dieren leven, zijn vaak erbarmelijk. Zichtbaar, maar vaak ook onzichtbaar voor toeristen. Dierenrechtenorganisaties zijn kritisch dat bedrijven deze attracties een podium bieden en zo dierenmishandeling in stand houden. Wij sluiten ons daarbij aan.

Wij willen bijdragen aan een respectvolle omgang met dieren en verbetering van dierenwelzijn. De keuzes die wij op dit gebied maken vind je in ons Beleid Dierenwelzijn.

Onder druk van de dierenrechtenorganisaties besloot Tripadvisor geen tickets meer te verkopen voor attracties met wilde dieren, maar bezoekers kunnen nog wel een review geven. Volgens Tripadvisor kunnen toeristen elkaar zo waarschuwen voor misstanden, maar dan moet je wel op de reviews kunnen vertrouwen. En daar wringt het.

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Beginnen met beleggen?

Dat kan bij ASN Bank. Wij helpen je graag op weg.
Lees hier meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 24 februari 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant