Koffie & Knaken: Femke

“Ik zal niet snel 50 euro aan een jurkje uitgeven.”

Over financiën praten we liever niet. Tegelijkertijd zijn we razend nieuwsgierig naar wat andere mensen met hun geld doen. In Koffie & Knaken praten we onder het genot van een kop koffie over toekomstdromen, sparen en andere geldzaken. Deze keer: de 29-jarige Femke uit Deurne: “Ik vind het een fijn gevoel om een flink bedrag aan spaargeld te hebben staan.”
13795x bekeken

Profiel

Naam: Femke Brouwer
Leeftijd:
29 jaar
Beroep: leidster in de kinderopvang
Woonsituatie:
huurhuis
Spaart voor:
niets in het bijzonder
Toekomstdroom:
een eigen kringloopwinkel
Houdt per maand over:
400 a 500 euro


Wat is jouw relatie met geld?

“Die is eigenlijk heel wisselend. Zo kan ik in een winkel over iets heel kleins van bijvoorbeeld maar 1 euro heel lang nadenken. Dan vraag ik me af ‘Heb ik dit nou wel echt nodig?’. Tegelijkertijd geef ik ook heel makkelijk geld uit aan grotere dingen. Ik had onlangs een nieuwe bank nodig en dan ben ik ook niet zuinig. Dan wil ook echt een goede, op maat gemaakt, mooie stof en alles er op en eraan.”

Je gaat dus voor kwaliteit?

“Ja! Maar dat betekent voor mij niet automatisch dat het ook altijd nieuw moet zijn. Ik kom graag in kringloopwinkels en veel van mijn kleding is tweedehands. Ik zal niet snel 50 euro aan een jurkje uitgeven.”
Bron afbeelding: Unsplash

Waar geef je wel graag geld aan uit?

“Planten! En als ik het zo eens bekijk, gaat er toch ook wel veel geld op aan eten buiten de deur. Ik ga graag koffiedrinken of lunchen met vriendinnen. Ook ben ik fan van maaltijdboxen. Ik werk vaak tot half 7 en als ik dan thuiskom heb ik niet altijd zin meer om te koken, maar iedere keer een pizza in de oven gooien is ook niet gezond. Zo’n maaltijdbox is voor mij dan een stok achter de deur, want ik heb dan toch een gezonde maaltijd in huis. Eten weggooien doe ik niet.”

Wat hou je na je vaste lasten ongeveer per maand over?

“Meestal tussen de 400 en 500 euro, maar daar moet ik dan ook nog wel boodschappen van doen. Ik heb geprobeerd om me aan een budget van 70 euro per week voor boodschappen en leuke dingen te houden, maar als je één keer uit eten gaat ben je de helft daarvan alweer kwijt dus dat lukt niet altijd.”

En spaar je ook nog van dat geld?

“Ja, al lukt dat ook niet altijd. Ik werk maar 27 uur. Tijdens mijn studie en toen ik nog 36 uur werkte kon ik wel veel sparen. Daardoor heb ik de afgelopen jaren een mooi bedrag kunnen opbouwen. Ik vind het fijn om veel geld te hebben. Ik hoef het niet per se uit te geven, maar ik vind het wel fijn om een flinke buffer te hebben staan. Mede daardoor heb ik onlangs ook de stap kunnen nemen om mijn baan op te zeggen.”

Zo, dat klinkt dapper!

“Ja ik kon me niet meer vinden in het beleid van mijn werkgever en heb besloten om te stoppen. Ik ga nu eerst op vakantie en daarna kijken wat ik wil. Uiteraard kan ik niet eeuwig interen op mijn spaargeld maar ik heb mezelf tot 1 januari de tijd gegeven om iets nieuws te vinden.”

Wat is je toekomstdroom?

“Uiteindelijk wil ik een eigen kringloopwinkel beginnen. Ik vind het heerlijk om door al die spullen te snuffelen. Zelf gooi ik nooit zomaar spullen weg en ik wil andere mensen daar ook bij helpen. Het is wel een meerjarenplan hoor, want ik heb er natuurlijk een aardige investering voor nodig. Hopelijk heb ik het over 20 jaar voor elkaar!”


Bron afbeelding: Unsplash

Wel eens aan beleggen gedacht om je geld te laten groeien?

“Ja, maar ik heb me er nooit echt in verdiept. Mijn vriend is toevallig wel onlangs met beleggen begonnen. Ik zeg niet dat ik nooit zal gaan beleggen maar ik vind het wel spannend. Het voelt toch als een risico. Als ik zou gaan beleggen, zou ik in ieder geval goed uitzoeken waar ik in beleg en uitsluitend voor duurzame bedrijven gaan, dat vind ik belangrijk. Het is ook de reden dat ik ben overgestapt naar ASN Bank. Ik vind het toch een fijner gevoel dat mijn geld niet geïnvesteerd wordt in bedrijven die de wereld verzieken.”

Wat vind je belangrijk in het leven?

“Toch ook die duurzaamheid. Duurzaam leven is heel belangrijk voor me. Ik eet bijvoorbeeld veganistisch en probeer al mijn make-up en verzorging dierproefvrij te kopen. Ook ga ik volgende maand met de trein op vakantie naar Berlijn. Vroeger zou ik het vliegtuig gepakt hebben, maar dat doe ik voor dat soort korte afstanden niet meer. Toch vind ik comfort ook belangrijk. Ik wil veel voor de planeet doen, maar niet volledig ten koste van mezelf. Ik heb bijvoorbeeld wel een autootje en zet in de winter ook gewoon mijn verwarming aan. Het moet wel leuk blijven, haha”


Meer weten over beleggen?

Femke houdt geld over per maand, maar kiest er niet voor om te beleggen vanwege haar zorgen over het risico dat je met beleggen kunt lopen.

Beleggen kent risico's. Je kunt grip krijgen op de risico's van beleggen.

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: