Een schatkist vol flesjes

De Parel van Liz Groen
Waardevolle dingen wil je goed beschermen. Of het nu een erfstuk is, een verzameling of een bijzonder object. In ‘De Parel van’ spreken we mensen over hun meest dierbare bezit. Dit keer spreken we zelfverklaard schatzoeker Liz Groen over haar bijzondere snuff bottle verzameling.
7142x bekeken

Wat zijn snuff bottles precies?

Snuff bottles komen oorspronkelijk uit China. Het zijn kleine flesjes van 3 tot 7 centimeter groot. Ze werden in de 18e eeuw gebruikt door de Chinese elite om snuiftabak in te bewaren. In het begin waren de flesjes vooral van hout en steen. Later werd het meer een kunstvorm en een statussymbool, hoe waardevoller het materiaal of hoe mooier de versiering, hoe meer aanzien je had. Ik beeld me dan in dat de een tegen de ander zei: “Kijk eens hoe ik die van mij heb geschilderd.”.

Hoe kwam je erbij om snuff bottles te verzamelen?

Ik ben altijd een verzamelaar geweest. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met deze verzameling was via mijn schoonmoeder. Ze had een kistje waar ze in zaten. Ik dacht: “Wow, wat is dit voor iets?”. De materialen, vormen en kleuren: heel indrukwekkend. Dat gevoel krijg ik nog steeds wanneer ik ernaar kijk. Ik heb er toen een paar gekregen van mijn schoonmoeder. Of beter gezegd: ik heb ze toegeëigend, haha. Deze flesjes heb ik nog steeds.

Wat vind je zo bijzonder aan deze flesjes?

Snuff bottles fascineren me omdat het een soort kunstvorm is. Ze hebben allerlei kleuren, vormen en materialen: hout, steen, glas, porselein. Sommige zijn van binnen geverfd met hele gedetailleerde voorstellingen. Kun je je voorstellen dat iemand met een penseeltje dat heeft kunnen maken? Elke snuff bottle is uniek. Dat maakt ze zo bijzonder.

Hoe groot is je verzameling?

Mijn collectie bestaat inmiddels uit een stuk of 60 flesjes. Ik vind ze op Marktplaats, in antiekwinkels of heel soms in de kringloop. Ik heb een soort ‘radar’ ontwikkeld om ze te spotten. Ze zijn moeilijk te vinden in Nederland. Er zijn ook veel nep flesjes in omloop, dus je moet wel echt weten waar je naar kijkt.

Waar let je op als je een nieuw flesje gaat kopen?

Ik koop ze het liefst niet online. Ik wil ze in mijn handen houden. Dan kan ik veel beter inschatten of ik met een waardevol exemplaar te maken heb of dat het een flesje is dat gemaakt is voor de massa. Je voelt het aan het gewicht van het materiaal. Je ziet het aan de details. Hoe meer details in het ontwerp, hoe meer aandacht er is besteed aan het maken ervan. Een ander goed teken is de aanwezigheid van het originele schepje. Dit is een heel fragiel onderdeel en bij veel flesjes ontbreekt het schepje, hierdoor verliest de bottle een deel van zijn waarde.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


Hoeveel is je totale collectie waard?

Dat is heel moeilijk in te schatten. De waarde van snuff bottles ligt heel erg uiteen. Zo zijn er ooit flesjes verkocht voor meer dan een miljoen dollar maar dat zijn natuurlijk uitzonderingen. De waarde hangt af van een aantal factoren namelijk de staat waarin het item verkeert, van welk materiaal het gemaakt is, de decoratie op het flesje en de leeftijd. Elk flesje is uniek dus ook de waarde moet per flesje bepaald worden.

Wat is ‘De Parel’ van je collectie?

De parel van mijn collectie heb ik in China gekocht. Daar heb ik een paar flesjes gevonden op een markt. Waaronder het flesje dat ik ‘De Slakrop’ noem. Eigenlijk is het meer een paksoi. In eerste instantie vond ik het flesje te duur. Dus toen ben ik doorgelopen. Iets later dacht ik: “Als ik het flesje nu niet koop, dan ga ik er nooit meer zo een vinden”. Toen ben ik teruggelopen en heb ik het flesje gekocht. Ik heb hem gekocht voor ongeveer 300 euro maar ik schat dat hij zeker meer dan 1.000 euro waard is.

Wat maakt ‘De Slakrop’ zo waardevol?

Dit flesje is waardevol omdat het een unieke vorm heeft. Hij is gemaakt van porselein en puntgaaf. Er zijn meerdere flesjes die op een paksoi lijken, maar ze zijn erg zeldzaam. Daarnaast heeft deze voor mij vooral een belangrijke persoonlijke betekenis. Omdat het me herinnert aan een bijzondere vakantie. Als ik het flesje vast heb sta ik in mijn gedachten weer op die markt in China.

Wat zijn de toekomstplannen voor je verzameling?

Ik ben van plan mijn collectie verder uit te breiden. Momenteel ben ik in gesprek met een andere verzamelaar om een deel van zijn collectie over te nemen. Dat is voor mij best een investering. Dat geld heb ik niet even klaarliggen.

Ga je ze ooit nog wegdoen?

Ik hecht doorgaans weinig emotionele waarde aan spullen. Maar snuff bottles zijn voor mij heel belangrijk. Deze verzameling hoort bij mij. Ik kan me niet voorstellen dat ik ze ooit verkoop, tenzij ik echt in geldnood zit. Ik ben er heel zuinig op. Ze zitten veilig in een doosje. Mijn kinderen mogen ze alleen zien als ik erbij ben. Dan zegt mama: “Alleen met de ogen”.

Koester je bezit

Ondanks dat Liz er alles aan doet om haar bijzondere collectie te beschermen, kan er altijd onverwachts iets gebeuren. Gelukkig kun je bij ASN Bank een duurzame huis-, inboedel of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Daarbij wordt bij schade eerst gekeken of spullen duurzaam hersteld kunnen worden. Koester je naast je waardevolle bezit ook de wereld, kies dan voor een duurzame verzekering via ASN Bank.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: