Een leefbaar loon in de kledingindustrie

Iedereen draagt kleding. Maar de manier waarop onze broeken, truien en shirts worden gemaakt is maar zelden duurzaam en eerlijk. Arbeiders in de kledingindustrie verdienen vaak te weinig om van te leven. En de sector heeft grote impact op natuur en milieu.
992x bekeken

Geen enkel kledingbedrijf betaalt leefbaar loon

Geen van de veertien kledingbedrijven in het ASN Beleggingsuniversum betaalt al zijn productiemedewerkers een leefbaar loon. Dat is de uitkomst van een onderzoek van ASN Bank en het Impact Centre Erasmus. We presenteerden het onderzoeksrapport op 14 november 2016 tijdens de jaarlijkse conferentie in Geneve over mensenrechten bij bedrijven.

Doel: leefbaar loon in kledingsector

De ASN Beleggingsfondsen beleggen in de kledingsector. We hebben veertien grote textielbedrijven goedgekeurd voor belegging; zij zijn opgenomen in ons beleggingsuniversum. Om duurzame vooruitgang in deze sector te stimuleren hebben we een langetermijndoel gesteld. In 2030 moeten alle textiel- en kledingbedrijven in het beleggingsuniversum een leefbaar loon betalen aan hun productiemedewerkers. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de medewerkers van hun directe leveranciers een leefbaar loon ontvangen.

Wat is leefbaar loon?

Van een leefbaar loon kan iemand voorzien in de basisbehoeften van zichzelf en zijn gezin. Dat gaat om voeding, kleding, huisvesting, onderwijs en zorg, plus een bedrag voor onvoorziene kosten en sparen. Een leefbaar loon helpt werknemers om de armoede te ontstijgen. Het leidt vaak ook tot andere verbeteringen, zoals vermindering van kinderarbeid.

Onderzoek en scores

De start van ons langetermijndoel bestond uit een onderzoek – samen met het Impact Centre Erasmus van de Erasmus Universiteit – naar leefbaar loon in de kledingindustrie. Daaruit bleek dat bijna alle bedrijven in ons beleggingsuniversum het belang van leefbaar loon erkennen. Zij geven nu aan minimaal het wettelijk minimumloon te betalen. Dat is in veel landen geen leefbaar loon. In de praktijk moeten ze nog grote stappen zetten.

In hoeverre hebben ze de ambitie en het beleid om leefbaar loon in te voeren? Dat zie je in de tabel.

Totaalscores op ambitie, beleid en implementatie (schaal 0-5)

Positie Score Bedrijf
1 4,00 H&M
2 3,86 Puma
3 3,50 Adidas
4 3,42 Inditex
5 3,40 M&S
6 3,28 Espirit
7 3,25 Gildan
8 3,10 Asos
9 2,86 KappAhl
10 2,60 Nike
11 2,43 Gap
12 2,30 ASICS
13 1,14 Lojas Renner
14 1,10 Amer Sports

Lees meer over leefbaar loon in de kledingindustrie

Een leefbaar loon voor mensen in de kledingindustrie

Het verschil tussen machtige kledingmerken en de makers van je kleding is levensgroot. Wist je dat van een shirtje van 35 euro maar 18 eurocent naar de maker gaat? Soms kunnen de makers niet eens leven van het loon dat ze krijgen. Dat willen we veranderen. Met een Europees wetsvoorstel willen we een leefbaar loon afdwingen voor alle miljoenen makers in de kledingindustrie. Help je de makers ook? Zet je handtekening via:

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant