Online identificeren met iDIN

Heb je ook verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden? En ben je die soms vergeten, net als je ze nodig hebt? iDIN is daar het antwoord op.

Het gemak van iDIN

De banken hebben iDIN samen ontwikkeld als service voor hun klanten. Je kunt met iDIN veilig en op dezelfde manier inloggen bij bijvoorbeeld overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen en webwinkels. Je gebruikt namelijk de veilige, vertrouwde inlogmethode van je bank.

Dit zijn de voordelen van iDIN

• Je identificeert jezelf gemakkelijk en veilig door in te loggen bij ASN.
  • Je hoeft geen aparte gebruikersnamen en wachtwoorden meer te onthouden voor diverse websites.
  • Je kunt bij allerlei bedrijven en instellingen op dezelfde manier inloggen.
  • Je hoeft niet bij elke website zelf je gegevens in te vullen.

Zo werkt iDIN

Stel dat je een aankoop wilt doen bij een webshop:

1. Je kiest iDIN als online identificatiemethode en selecteert ASN Bank.
  2. Je komt bij het iDIN startscherm van ASN Bank en logt in.
  3. Organisaties kunnen je via iDIN om diverse gegevens vragen, zoals je naam, geboortedatum en adres. Welke gegevens het zijn, zie je nadat je bent ingelogd. Je ziet dus precies welke informatie de organisatie van jou krijgt.
  4. Je hoeft alleen te bevestigen als je deze gegevens wilt delen. Je klikt op akkoord en keert terug naar de website van de webshop.
  5. Wil je de gegevens niet doorgeven of zijn ze niet meer juist? Dan kun je eenvoudig stoppen. Klik dan niet op ‘akkoord’, maar op ‘annuleren’. Neem eventueel contact met ons op om de gegevens te wijzigen.

Let op:
bij sommige bedrijven en instanties moet je iDIN eenmalig activeren voordat je via iDIN kunt inloggen.

Je kunt zien waar je iDIN hebt gebruikt

In ASN Online Bankieren kun je zien waar je iDIN de laatste 24 maanden hebt gebruikt. Je vindt dit overzicht onder Zelf regelen -> Veiligheid, toegang en limieten -> iDIN. Daar kies je voor 'Rekeningen' en je selecteert vervolgens 'Via iDIN gegevens delen'. Hier heb je ook de mogelijkheid om het gebruik van iDIN uit of aan te zetten.

Veiligheid en privacy

Organisaties die iDIN aanbieden, mogen uitsluitend die gegevens vragen die nodig zijn om je online te identificeren. Zij laten van tevoren zien welke gegevens ze van je vragen. Zij krijgen geen toegang tot gegevens waar ze niet expliciet om vragen, zoals saldo- en transactiegegevens. Je kunt iDIN alleen gebruiken als je meerderjarig bent. Doordat je inlogt op de beveiligde omgeving van ASN Bank is het systeem veilig, net zo veilig als bijvoorbeeld betalen met iDEAL.

Lees meer over iDIN