Snelheid overboeking buitenland

Als je een bedrag overboekt, wanneer komt het dan aan op de rekening van de ontvanger? En hoe lang duurt het voordat een overgeboekt bedrag op de betaalrekening bij ASN Bank staat? Op deze pagina leggen wij uit hoe lang overboekingen, van en naar rekeningen in de rest van de wereld, duren.

Overboeken in euro's vanaf een ASN-bankrekening naar een rekening in Europa (SEPA)

Overboeken Afgeschreven Bijgeschreven*
Op werkdagen voor 15.30 uur Direct De volgende werkdag
Op werkdagen na 15.30 uur Direct Twee werkdagen later**
In het weekend of op een feestdag Direct De tweede werkdag na het weekend of de feestdag**

*We kunnen de tijden in deze tabel niet garanderen. Het moment waarop het bedrag wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger, hangt af van de snelheid waarmee de buitenlandse bank de overboeking verwerkt. Wij hebben daar geen invloed op.
**De opdracht blijft in behandeling staan totdat hij is verwerkt.

Bedragen overboeken in een andere muntsoort

De tabel geldt voor overboekingen in euro’s. Als een bedrag in euro’s overgemaakt wordt naar een rekening in een andere valuta (bijvoorbeeld Britse ponden of Zwitserse franken), dan is een valutawissel nodig. Daardoor kan het twee werkdagen extra duren voordat het bedrag op de rekening van de ontvanger staat.

Je kunt, naast euro’s, alleen bedragen overboeken vanaf en ontvangen op je ASN
rekening in de onderstaande valuta. Staat de gewenste valuta er niet bij? Dan kun je de overboeking in euro’s of in US Dollar doen, de bank van de ontvanger wisselt het bedrag om naar de andere valuta.

 • AUD – Dollar (Australië)
 • CAD – Dollar (Canada)
 • CHF – Franc (Zwitserland)
 • CZK – Koruna (Tsjechië)
 • DKK – Kroon (Denemarken)
 • GBP – Pond Sterling (Groot-Brittannië)
 • HUF – Forint (Hongarije)
 • NOK – Kroon (Noorwegen)
 • NZD – Dollar (Nieuw-Zeeland)
 • PLN – Zloty (Polen)
 • SEK – Kroon (Zweden)
 • USD – Dollar – Verenigde Staten
 • ZAR – Rand (Zuid-Afrika)

  Geld ontvangen

  Als wij het geld op een werkdag voor 18.00 uur ontvangen, staat het dezelfde werkdag op de ASN-rekening. Wij hebben echter geen invloed op de exacte snelheid waarmee het geld van de opdrachtgever op de ASN-rekening staat. Dat is afhankelijk van de snelheid waarmee de bank van de opdrachtgever de overboeking (richting ons) verwerkt.

  Wat is SEPA-gebied?

  SEPA omvat alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte) en Zwitserland en Monaco. In totaal gaat het om de volgende 36 SEPA-landen: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland (inclusief Åland Islands), Frankrijk (inclusief Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint Barthélemy, Saint Martin en Saint Pierre and Miquelon), Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland) en de British Crown Dependencies (Islands of Jersey, Guernsey, Isle of Man), Zweden en Zwitserland.

  Overboeken vanuit en naar Oekraine

  Transacties naar en vanuit Oekraine zijn nog steeds mogelijk. Ook transacties naar de vier Oekraïnse oblasten Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja zijn mogelijk, hoewel deze niet standaard uitgevoerd worden. Deze transacties worden case per case worden beoordeeld op basis van de geldende sanctieregelgeving van de Europese Unie.

  Overboeken vanaf een ASN-rekening naar een rekening in de rest van de wereld

  Overboeken Afgeschreven Bijgeschreven*
  Op werkdagen voor 15.30 uur Direct Drie tot tien werkdagen later
  Op werkdagen na 15.30 uur De volgende werkdag Drie tot tien werkdagen later
  In het weekend of op een feestdag De volgende werkdag Drie tot tien werkdagen later

  *We kunnen de tijden in deze tabel niet garanderen. Hoe lang het duurt voordat het geld op de rekening van de bank van de ontvanger staat, hangt af van de muntsoort en het land waar de bank van de ontvanger gevestigd is. Hoe lang het dan nog duurt voordat het geld op de rekening van de ontvanger staat, hangt af van de snelheid waarmee de buitenlandse bank de overboeking verwerkt. Wij hebben daar geen invloed op.

  Geld ontvangen

  Doet een rekeninghouder uit een land buiten het SEPA-gebied een overboeking naar de ASN-rekening? Of een rekeninghouder uit een SEPA-land met een andere muntsoort dan de euro? Dan boeken we het bedrag meteen bij op de ASN-rekening als we daarover bericht krijgen van de buitenlandse bank waarmee we samenwerken. De dag waarop dat gebeurt is de boekdatum.

  Wij moeten het geld dan nog ontvangen. Meestal moeten we het ook omwisselen in euro’s, wat twee werkdagen kost. De rente wordt uitgekeerd vanaf de datum dat wij het geld hebben ontvangen – de valutadatum. De boekdatum ligt dus voor de valutadatum.

  Rente bij valutair roodstaan

  Neem je het bedrag direct op als het op de ASN-rekening staat? Dan bestaat het risico dat je valutair rood staat. Daarvoor moet debetrente worden betaald. Wij hebben het geld namelijk nog niet ontvangen en – bij een niet-euro betaling – nog niet kunnen omwisselen in euro’s.

  Wil je voorkomen dat je valutair rood komt te staan? Neem het geld dan pas op na de valutadatum. De valutadatum is zichtbaar binnen ASN Online Bankieren, bij de details van de bijschrijving.

  , waarmee kunnen we je helpen?