Houd je codes geheim en let goed op je passen

Zorg ervoor dat anderen je digipas, betaalpas en creditcard nooit kunnen gebruiken. Deel je inlogcodes, pincodes en de gegevens van je ASN Digipas, nooit met anderen. Met deze tips betaal je veilig en voorkom je pinfraude.

Wat is pinfraude?

Bij pinfraude achterhaalt iemand je pincode of bankpasgegevens om hiermee geld van je rekening te kunnen opnemen. Pogingen tot pinfraude kunnen plaatsvinden bij iedere bank en bij iedere pinopname of pinbetaling.

Manieren om bankpasgegevens te achterhalen zijn:
- Skimming: er is een illegaal kaartleesapparaat aangebracht op de pasgleuf van de geldautomaat. Als je je pas erin steekt, worden de gegevens van de magneetstrip gekopieerd.
- Zakkenrollen of tasjesroof.

Manieren om uw pincode te achterhalen:
- Meekijken over uw schouder terwijl je pint.
- Meekijken met een verrekijker of een onopvallende minicamera bij de geld- of betaalautomaat.

Bescherm je codes en schrijf ze niet op

Zorg dat niemand je beveiligingscodes te weten kan komen. Denk daarbij aan de pincodes voor je betaalpas en creditcard, de ASN-app, ASN Digipas en je toegangsnaam/wachtwoord. Houd ook de gegevens geheim waarmee je apps kunt aankopen binnen Apple, Android en Windows stores. Schrijf of sla je codes niet op.

Gebruik je codes alleen zelf en berg je passen goed op

Gebruik je codes alleen zelf en op de manier die wij aangeven. Je leest er meer over in de voorwaarden van de rekeningen die je bij ons hebt. Berg je digipas en betaalpas goed op. Zorg dat je ze niet zomaar kunt verliezen en controleer regelmatig of je jouw passen nog hebt.

Laat niemand meekijken of je afleiden

Zorg dat niemand kan meekijken als je je beveiligingscodes intikt. Dat geldt voor je pincodes en voor alle andere codes die je gebruikt bij elektronisch betalen en bij de ASN-app of als je inlogt via de website. Controleer ook altijd of je jouw eigen pinpas of creditcard terugkrijgt als je hem gebruikt hebt. Controleer ook direct of je pas nog heel is; vooral de chip wordt wel eens uit de pasjes gehaald.

Geef je codes nooit door

Geef je beveiligingscodes nooit door aan de telefoon, via e-mail of op een andere manier. ASN Bank vraagt je nooit om je codes, ASN Digipas, betaalpas of creditcard. Niet aan de telefoon, niet in een e-mail of SMS en niet in een brief.

Blokkeer of meld direct als je pas kwijt of gestolen is


Meld verlies of diefstal van je ASN Betaalpas en/of ASN Creditcard direct


Je ASN Digipas kwijt? Blokkeer deze dan in de app via Zelf regelen > Veiligheid en toegang > Inlogmiddelen en limieten. Onder het kopje 'Digipas' klik je op het linkje 'verwijderen'. Dan kan niemand misbruik maken van je digipas.

Kan je zonder digipas niet inloggen? Bel dan de ASN Klantenservice. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur. Ook buiten kantooruren word je geholpen. Je krijgt dan eerst een bandje te horen. Volg de instructies op het bandje om door te worden verbonden met een security medewerker.

Tips om veilig te pinnen

  • Scherm de toetsen af bij het intoetsen van je pincode en laat je niet afleiden. Zo kunnen criminelen niet meekijken.
  • Gebruik de geldautomaat niet als je het idee hebt dat je in de gaten wordt gehouden. Bel in dat geval de politie. Meld het daarna ook bij de ASN Klantenservice via 070 - 35 69 335.
  • Komt er geen geld uit de automaat? Loop dan niet weg, maar bel de ASN Klantenservice via 070 - 35 69 335.
  • Berg je betaalpas direct na het pinnen goed op.