Spaarpotten gebruiken

Wil je sparen met een specifiek doel, zoals een verjaardag, een verbouwing of een vakantie? Verdeel het geld van je spaarrekening dan in digitale spaarpotten. Spaarpotten zijn eind 2022 vernieuwd, het is nu nog makkelijker om geld direct van- en naar een spaarpot over te boeken. Heb je een gezamenlijke rekening? Dan delen jij en je mederekeninghouder de spaarpotten binnen deze rekening.

Aan de slag met spaarpotten

Je vindt Spaarpotten binnen ASN Online Bankieren. Log in, ga naar je spaarrekening en klik op de tab ‘Spaarpotten’. Je kunt per spaarrekening 10 spaarpotten aanmaken en elke spaarpot een zelfgekozen naam, afbeelding en eventueel een doelbedrag geven. Uiteraard blijft het geld op je spaarrekening staan.

Veelgestelde vragen over de nieuwe spaarpotten

 1. Waar kan ik de spaarpotten vinden?
  Ga in ASN Online Bankieren naar je spaarrekening en dan naar de tab ‘Spaarpotten’. Hier kun je je spaarpotten zien, aanpassen en nieuwe spaarpotten toevoegen. Geld inleggen of opnemen doe je door op 'Overboeken' te klikken, selecteer bij selecteer bij 'Van' of 'Naar' de gewenste spaarpot.

 2. Kan ik de nieuwe spaarpotten ook in de app gebruiken?
  Op dit moment staan nieuwe spaarpotten nog niet in de app. Wil je ze toch graag gebruiken op je mobiel? Download dan alvast de nieuwe app en meld je aan als tester.

 3. Ik had al spaarpotten in de app. Kan ik deze blijven blijven gebruiken?
  Ja, je kunt je huidige spaarpotten blijven gebruiken in de app. Wil je de nieuwe app (zie vraag 4) nog niet downloaden en spaarpotten wel blijven gebruiken? Kies er dan voor om nog niet de nieuwe spaarpotten te gebruiken in Online Bankieren.

 4. Kan ik mijn spaarpotten delen met mijn partner?
  Ja, je kunt nu samen sparen als je een rekening deelt. Maak je een spaarpot aan? Dan ziet je partner deze spaarpot ook. En andersom. Je deelt de spaarpot op deze rekening. Dat betekent dat je allebei geld kunt overboeken naar de spaarpot, geld kunt opnemen of de spaarpot verwijderen.

 5. Kan ik mijn bestaande spaarpotten houden?
  Dat kan. Je bestaande spaarpotten kun je in de meeste gevallen meenemen naar de vernieuwde spaarpotten. Kies bij ‘Spaarpotten’ voor ‘Nieuwe spaarpotten gebruiken’. We zetten de naam en het bedrag voor je over, zodat je weer verder kunt sparen. Deel je een rekening? Het is niet mogelijk om spaarpotten van u én uw mederekeninghouder te behouden. Degene die als eerste gebruikmaakt van spaarpotten, kan de spaarpotten behouden. Gelukkig is een nieuwe spaarpot zo gemaakt.

 6. Hoeveel spaarpotten kan ik aanmaken?
  Je kunt 10 spaarpotten per spaarrekening aanmaken.

 7. Kan ik aanpassen hoe de spaarpotten op Mijn overzicht worden getoond?
  Ja, je kunt op je overzicht via ‘Overzicht aanpassen’ kiezen of je spaarpotten direct wilt zien. Zet hiervoor het vinkje 'Spaarpotten verbergen' uit.

 8. Kan ik geld overboeken van een spaarpot naar mijn betaalrekening?
  Ja, je kunt direct geld overboeken van je spaarpot naar een andere rekening. Staat er bijvoorbeeld € 2.000 op je spaarrekening waarvan € 1.500 in een spaarpot? Dan kun je € 1.500 overboeken van je spaarpot naar je tegenrekening. En kun je € 500 overboeken van je vrije spaargeld naar je tegenrekening. Klik op 'Overboeken' en selecteer bij 'Van' de gewenste spaarpot waarvanuit je geld wilt overboeken.

 9. Kan ik elke week of elke maand een vast bedrag overboeken naar mijn spaarpot om mijn spaardoel te halen?
  Nadat je een spaarpot hebt gemaakt, kun je elke week of maand een overboeking inplannen. Klik op 'Overboeken', selecteer de rekening waarvandaan je het vaste bedrag wilt overmaken, en kies voor 'Inplannen'. Je ziet een melding in je spaarpot als je je spaardoel hebt gehaald.

 10. Waarom zie ik spaarpotten die ik niet zelf heb aangemaakt?
  Deel je een spaarrekening met iemand? Dan zie je nu elkaars spaarpotten op deze spaarrekening. Zo kun je samen sparen en de spaarpotten delen. Deze nieuwe functie hebben we op verzoek van veel gebruikers toegevoegd. Je mederekeninghouder, gevolmachtigde of wettelijk vertegenwoordiger kan dus al een spaarpot hebben aangemaakt op jullie spaarrekening.

 11. Ik heb geld overgeboekt tussen 2 spaarpotten. Waarom zie ik dat niet bij mijn bij -en afschrijvingen?
  Je ziet geen bij- of afschrijving, omdat je op dezelfde spaarrekening geld van de ene naar de andere spaarpot verplaatst. Bij- en afschrijvingen zie je alleen van je externe tegenrekening. Het saldo van de spaarpotten passen we natuurlijk wel aan.

Spaarpotten gebruiken in de nieuwe app

De vernieuwde spaarpotten zijn tijdelijk alleen beschikbaar in ASN Online Bankieren en in de bèta variant van de ASN Mobiel Bankieren app. Wil je de spaarpotten graag gebruiken op je mobiel? Download dan de nieuwe app en meld je aan als tester.

Meer informatie over de nieuwe app

,
waarmee kunnen we je helpen?