Je ASN rekening en de Belastingdienst

Op deze pagina lees je meer informatie over alle zaken rondom je ASN producten en de Belastingdienst.

Wat delen wij met de Belastingdienst?

Met de Belastingdienst delen we informatie over de rekeningen van onze klanten. De Belastingdienst gebruikt je gegevens om de belastingaangifte makkelijker te maken. Bijvoorbeeld voor de vooraf ingevulde aangifte. We delen ook informatie over klanten met de Belastingdienst als er een wet, verdrag of overeenkomst is die ons verplicht om dat te doen.

Meer informatie over je belastingaangifte

Internationale afspraken om gegevens te delen

De Nederlandse overheid werkt samen met overheden van andere landen om belastingontduiking tegen te gaan. Zij hebben afgesproken om automatisch gegevens met elkaar te delen volgens de Common Reporting Standard. Als bank werken we daaraan mee. Dat zijn we wettelijk verplicht.

Wat merk je als klant van die afspraken?

Open je een rekening bij ons? Dan vragen we wat je fiscale woonland is, in welk land en in welke plaats je bent geboren. We stellen deze vragen ook als er iets verandert in je situatie, bijvoorbeeld als je verhuist naar een ander land.

Wat doen we met je gegevens?

We geven de informatie over je fiscale woonland, geboorteland en geboorteplaats door aan de Belastingdienst. We doen dit alleen als het fiscaal woonland dat je hebt opgegeven een land is waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt. De Belastingdienst geeft de informatie weer door aan de belastingdienst van het land dat je hebt genoemd.

Wat is een fiscaal woonland?

Een fiscaal woonland is het land waar je belasting moet betalen (dat kunnen meerdere landen zijn). Ieder land heeft zijn eigen wetten en regels die bepalen waar je fiscaal inwoner bent. Dat is meestal in het land waar je woont. Maar dat hoeft niet.

In Nederland geldt dat je fiscaal inwoner bent van Nederland als je in Nederland woont. Om te bepalen of iemand in Nederland woont wordt naar de volgende zaken gekeken:

  • Waar breng je het grootste deel van jouw tijd door?
  • Waar werk je?
  • Waar wonen je partner en/of kinderen?
  • Waar ben je verzekerd?

Belastingplichtig in het buitenland

Ben je belastingplichtig in een ander land, dan zijn we wettelijk verplicht dit door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft je gegevens door aan de belastingdienst van het andere land. De Belastingdienst doet dit alleen als Nederland hierover afspraken heeft gemaakt met dat land. Het delen van deze gegevens is verplicht volgens de internationale Common Reporting Standard (CRS) en de Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Meer informatie over CRS en FATCA vind je bij de Nederlandse Vereniging van Banken.

Belastingplichtige Amerikanen in Nederland

Inwoners van Nederland die mogelijk belasting moeten betalen in de VS zijn: 

  • Iedereen met een Amerikaans paspoort (genaturaliseerde Amerikanen);
  • Iedereen die is geboren in de VS (ook tijdens een vakantie of verblijf in de VS);
  • Mensen met een Amerikaanse ouder.

Je leest hier meer informatie over op de website van de Rijksoverheid.
In het formulier Bepalen belastingstatus Verenigde Staten vind je meer uitleg en instructies.

Een onderneming of organisatie is mogelijk belastingplichtig in de VS als de organisatie bijvoorbeeld:

  • Opgericht is volgens het Amerikaanse recht;
  • Een uiteindelijk belanghebbende heeft die mogelijk belastingplichtig is in de VS. Een uiteindelijk belanghebbende is iemand in je organisatie met een financieel belang of zeggenschap in de onderneming van 25% of meer.

Wijziging doorgeven internationale gegevens

Bepalen fiscaal woonland

Verandert er iets in je situatie waardoor je fiscaal woonland is veranderd? Dan kun je deze wijziging aan ons doorgeven met het formulier Bepalen fiscaal woonland.

Bepalen Belastingstatus Verenigde Staten

Verandert er iets in je situatie waardoor je (Amerikaanse) belastingstatus wijzigt? Dan kun je deze wijziging doorgeven met het formulier Bepalen belastingstatus Verenigde Staten.

Ben je een zakelijke klant en ben je (mogelijk) belastingplichtig in de Verenigde Staten? Vul dan dit formulier in.

Stuur (een scan van) het formulier naar ons via fatcacrsparticulier@asnbank.nl of per post. Maak dan gebruik van het antwoordnummer (geen postzegels nodig).

Let op

Ben je belastingplichtig in de VS? Dan kun je geen beleggingsproduct of beleggingsrekening aanvragen bij ASN Bank. De belastingwetgeving van de VS eist van een Nederlandse bank dat zij zich in de VS registreert als effectenmakelaar als zij een US Person bedient. Omdat ASN Bank zich op de Nederlandse markt richt, kan zij niet aan die eis voldoen.